muskarac skace s nogometnom loptom

Kako snimam | Dočaravanje emocija portretima

Maki Galimberti

Kao fotograf portreta za editorijale u časopisima morate znati kuhati. To znači da je u istom časopisu s istom osobom potrebno snimiti više različitih vrsta portreta, a vi ih morate znati snimiti sve.

Različita slika, različita namjena

Kada snimate naslovnicu, morate se pobrinuti da osoba koju snimate gleda izravno u fotoaparat da bi se uspostavila veza između nje i osobe koja gleda sliku. To je više tradicionalan portret.

profil muskarca © Maki Galimberti | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/4.5, ISO 100

Za članak u časopisu morate ponuditi četiri ili pet različitih portreta u različitim situacijama. Kad god snimam, koristim Sony Alpha 7R III. 42,4 milijuna piksela je rezolucija koja mi je potrebna i u studiju i na samoj lokaciji jer odgovara vrlo velikom broju različitih vrsta snimanja. Volim kombinirati stilove klasičnih portreta s, primjerice, uobičajenijim portretima zvijezda. No osobu morate fotografirati tako da časopis može ispričati njezinu priču.

Kao primjer izdvajam slike argentinskog nogometaša Paula Dybale, snimljene za talijansko izdanje časopisa Vanity Fair. Na naslovnici je uobičajeni klasični portret, no u članku u časopisu otkrili smo osobnost i karakter da bismo ispričali priču.

muskarac s nogometnom loptom na glavi © Maki Galimberti | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/3.5, ISO 500

Imali smo sjajnu lokaciju – krov tvornice automobila Fiat u Torinu gdje Dybala igra za Juventus F.C. Lokacija je povezana s pričom jer je vlasnik Fiata također i vlasnik nogometnog kluba. Tako smo dobili Paula Dybalu na poznatom krovu kako udara nogometnu loptu, a u pozadini možete vidjeti kuće susjedstva u kojem žive mnogi radnici u tvornici.

Rad s osobom

Snimanje osobe za časopis nije prirodna interakcija. I fotograf i osoba moraju biti dobri glumci. Naravno, trudite se biti prirodni, no kada osoba prima upute, a fotograf ima viziju, tijekom sesije snimanja portreta nema ničeg prirodnog.

muskarac golih prsa pozira za fotoaparat © Maki Galimberti | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/3.5, ISO 200

Tijekom rada s osobom na snimanju koristim mnogo značajki fotoaparata Sony Alpha 7R III, no najvažnija je vjerojatno Eye-AF. Uz nju mogu biti siguran da će oči biti savršeno oštre svaki puta. Ne moram više brinuti o fokusiranju, što mi omogućuje da se usredotočim na svoj odnos s osobom.

zena vozi bicikl © Maki Galimberti | Sony α7R III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/320s @ f/6.3, ISO 1250

Ponekad osoba želi sliku prirodnog izgleda, no to može biti dosadno. Ako mislim da snimanje ide u tom smjeru i ako je potrebno više energije, ponekad uzviknem nešto da bih stvorio reakciju – to može biti smiješak, znatiželja ili iznenađen pogled na licu osobe. Na taj način dodajem energiju i razbijam dosadnu situaciju.

zena u crnoj haljini trci po pijesku © Maki Galimberti | Sony α7R III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/1000s @ f/6.3, ISO 400

Koristite objektive da biste bili drugačiji

Unatoč tome što se za snimanje portreta najčešće koristi objektiv od 85 mm, ja najviše koristim Sony FE 24 – 70 mm f/2,8 GM. Taj mi objektiv omogućuje da brzo promijenim kadar, što mi je iznimno važno, posebno kada radim s osobom koja se kreće.

Drugi objektiv koji mi se sve više sviđa jest FE 200 – 600 mm f/5,6 – 6,3 G OSS. Uz objektiv od 85 mm morate biti prilično blizu osobe, dok se uz veće žarišne duljine možete udaljiti i stvoriti slike koju su zaista drugačije.

muskarac stoji na vrhu pjescane dine © Maki Galimberti | Sony α7R III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/1000s @ f/9.0, ISO 400

Na primjer, snimao sam naslovnicu časopisa s Robertom Savianom, poznatim piscem popularnih knjiga o mafiji i kriminalu u Italiji. Fotografirao sam ga na lokaciji uz more gdje sam od njega zatražio da se opusti i jednostavno hoda među pješčanim dinama. To je imalo sjajan učinak jer se mogao osjećati slobodno budući da nije stajao izravno ispred fotografa. Odmicanjem i korištenjem duljeg objektiva omogućio sam mu da se ponaša znatno drugačije nego što bio se ponašao da sam bio udaljen tek nekoliko metara.

Tijekom godina naučio sam da je estetika vrlo važna – na kraju krajeva, moja je uloga stvoriti prekrasnu sliku – no prava ljepota osoba dolazi prije svega iz njihove osobnosti. Kada snimam, moj je glavni cilj naglasiti osobnost, a zahvaljujući alatima koje mi pruža 7R III, mogu se u potpunosti usredotočiti na odnos s osobama koje snimam, što rezultira najboljim mogućim snimkama.

Predstavljeni proizvodi

Maki Galimberti

Maki Galimberti | Italy

"Fotografija je najbolji izgovor za upoznavanje ljudi"

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili