glumac okrenut prema fotoaparatu

Kako snimam | Snimanje slika na filmskom setu

Christophe Brachet

Možda zvuči čudno, ali najprije sam savladao podvodnu fotografiju. U Pariz sam došao iz Martinika, gdje sam bio instruktor ronjenja i surfanja i prvu priliku za snimanje za filmske produkcije dobio sam kada sam upoznao Dominiquea Besneharda, čuvenog francuskog glumca/agenta koji je postao filmski producent i koji mi je pružio priliku na filmu koji je producirao. Nakon toga mi je krenula karijera, a na novi stil fotografiranja primjenjivao sam tehnike koje prethodno naučio.

glumac kojemu žena uređuje frizuru

© Christophe Brachet | Sony α7R II + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/320s @ f/4.0, ISO 320

Rad na setu

Kao samouki fotograf filmskom setu pristupam intuitivno. Znanje snimanja podvodnih fotografija dalo mi je odličan temelj za snimanje na setu. Da biste snimili dobru podvodnu fotografiju, morate biti iznimno diskretni da ne biste preplašili ribe. Vjerovali ili ne, to je uvijek važno imati na umu na setu dok radim u tako ograničenom prostoru.

2 glumca za stolom tijekom snimanja scene

© Christophe Brachet | Sony α9 II + 85mm f/1.8 | 1/125s @ f/1.8, ISO 1250

Ključno je nikog ne ometati ni proizvoditi zvukove koje bi mogao detektirati mikrofon, zbog čega je za moj rad ključna i funkcija nečujnog okidača na fotoaparatima Alpha. Ne samo što mi omogućuje snimanje potrebnih fotografija ne ometajući snimanje filma, već i snimanje najprirodnijih mogućih trenutaka koji će oduševiti produkcijski tim.

Odabir odgovarajućeg objektiva

Za snimanje koristim razne objektive – od kojih svaki nudi nešto drugo.

Za snimanje cijele scene ili kada sam u posebno skučenom prostoru, koristim objektiv Sony FE 24 mm f/1,4 G Master. Tu je i FE 35 mm f/1,8, kojemu su ogromna prednost male dimenzije i težina.

2 glumca na zadimljenom setu

© Christophe Brachet | Sony α9 + 85mm f/1.8 | 1/640s @ f/1.8, ISO 250

Za portretne fotografije koristim objektive Sony FE 55 mm f/1,8 ZA i FE 135 mm f/1,8 G Master. Iznimno su oštri, ali najdraži mi je objektiv FE 135 mm f/1,8 G Master, jer snima iznimno oštre fotografije uz brzo, nečujno automatsko fokusiranje.

Povjerenje kroz tehnologiju

Osim poštivanja i uvažavanja svih oko sebe, povjerenje filmske ekipe zadobivam i tako što im pokazujem slike nakon što ih snimim. Koristim Wi-Fi vezu za prijenos nekih od najboljih slika s fotoaparata na telefon pomoću aplikacije Sony Imaging Edge Mobile. Pomoću nje je vrlo jednostavno pokazati fotografije i to je odličan način izgradnje odnosa na setu. To mi pomaže i poslije kada ih moram zamoliti da poziraju za produkcijske fotografije.

glumac s cigarom gleda u fotoaparat

© Christophe Brachet | Sony α7R II + 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/1.8, ISO 400

Osim fotoaparatima iz serije Alpha 9 i Alpha 7R, snimam i fotoaparatima Alpha 7S i Alpha 7S II jer je njihova mogućnost snimanja uz slabo osvjetljenje odlična za moj stil dokumentarističkih fotografija. Veselim se i snimanju fotoaparatom Alpha 7S III i korištenju njegovih mogućnosti snimanja videozapisa da bih fotografije popratio događanjima iza kulisa.

šminkerica nanosi ruž na usne glumice

© Christophe Brachet | Sony α7S + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/60s @ f/4.0, ISO 2000

Postavljanje i korištenje fotoaparata

Fotoaparati Alpha na nekoliko mi načina omogućuju snimanje upravo onakvih fotografija kakve želim. Često moram raditi u skučenom prostoru ili snimati pod nezgodnim kutom, pa su veličina, težina i zakretni zaslon fotoaparata Alpha velika prednost u odnosu na DSLR fotoaparate.

Brzina fokusiranja također mi je važna. Obično snimam uz vrlo velike otvore blende, pa moram biti siguran da će oči osobe koju snimam biti savršeno fokusirane. Eye-AF omogućuje snimanje uz malu dubinu polja, uz koju sam siguran da će oči na svakoj snimci biti savršeno oštre. Omogućuje mi kreativnije kadriranje slike jer fotoaparat neprestano prati oči, čak i uz rubove kadra.

glumac leži na krevetu tijekom snimanja

© Christophe Brachet | Sony α9 + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/80s @ f/4.5, ISO 4000

Uvijek snimam u ručnom načinu ekspozicije i po potrebi prilagođavam postavke ekspozicije. Prednost snimanja fotoaparatom bez zrcala jest to što mogu vidjeti sliku koju ću snimiti kroz tražilo i na zaslonu. Mogu provjeriti ekspoziciju, ravnotežu boja i dubinu polja u stvarnom vremenu dok snimam.

glumac sjedi na kanti

© Christophe Brachet | Sony α7S + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/1250s @ f/2.8, ISO 640

Najčešće snimam u formatu JPEG, a katkad u formatu RAW za filmske plakate. Crno-bijele fotografije obično snimam uživo na fotoaparatu pomoću crno-bijelog efekta visokog kontrasta. Sviđa mi se ideja stvaranja prekrasne slike i mogućnosti njezina korištenja izravno iz fotoaparata bez potrebe za uređivanjem.

Predstavljeni proizvodi

Christophe Brachet

Christophe Brachet | France

"α7S volim jer je sitan i neupadljiv te omogućuje snimanje prirodnih trenutaka."

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili