Žena kratke plave kose gleda na stranu

Kako snimam | Postavljanje kućnog studija

Hannah Couzens

Studijski je prostor kod kuće luksuz, čak i ako je to samo kut jedne prostorije bijelog zida. Takav prostor kod kuće omogućuje vam da bude kreativni kad god dobijete inspiraciju. Za mene je to prostor u garaži koji sam pretvorila u studio. Veličine je 6,5 m x 3 m, no uz pažljive dizajnerske odluke koristim ga na najbolji način i snimam većinu portreta baš kao što bih ih snimala i u studiju pune veličine.

Unatoč malom prostoru i dalje mogu koristiti svoje fotoaparate Sony Alpha 7R III ili Alpha 7R IV s omiljenim objektivom FE 85 mm f/1,4 GM za snimanje većine portreta. Imam i objektiv FE 24 – 70 mm f/2,8 GM za slučajeve kada su mi zbog prostora potrebne malo šire snimke.

žena kratke plave kose gleda u fotoaparat

© Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Korištenje malog prostora na najbolji način

Morala sam donijeti mnogo malih odluka o stvaranju učinkovitog i ugodnog mjesta za rad. Što je najvažnije, morala sam osmisliti osvjetljenje u prostoru i način na koji će funkcionirati. Naš vrt gleda na jug, pa svjetlost dopire kroz prozor garaže većinu dana, no dodali smo još jedan prozor da bismo to potpuno iskoristili.

Budući da nam je važno bilo sačuvati prostor, glavna su rasvjetna tijela montirana na zid na dva nosača. Za Sony Alpha 7R IV postavila sam i bežičnu bljeskalicu koja fotoaparatu omogućuje besprijekoran rad sa sustavom za daljinsku aktivaciju bljeskalice. Koristim reflektore Profoto B10 jer se mogu napajati putem baterije ili električne mreže, pa ih je jednostavno koristiti.

žena kratke plave kose gleda u reflektor

© Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Nosači prave iznimnu razliku jer su nevjerojatno fleksibilni s obzirom na određivanje njihova položaja. Jedan se krak obično montira malo dalje od drugog, što znači da potpuno prošireni nosač može biti iza osobe kao osvjetljenje rubova ili pozadinsko osvjetljenje. Drugi krak zatim može biti usmjeren na drugu stranu kao glavni izvor svjetlosti. Ponekad po potrebi koristimo i reflektore na postolju, no nosači nam pružaju željenu visinu i mogućnost kretanja bez zauzimanja prostora.

Sve su pozadine postavljene što je više moguće, te se, kada se ne koriste, mogu potpuno zarolati. To ponovno znači da postolja za pozadine ne zauzimaju dragocjeni prostor.

 

Izvlačenje najboljeg iz osoba koje snimam

U studijskom se prostoru volim kretati i raditi što je slobodnije moguće. Volim koristiti Eye AF na fotoaparatu Sony Alpha 7R III jer mi daje slobodu stvaranja kompozicije i kretanja, s time da uvijek znam da će oči osobe biti izoštrene. Ne volim biti ograničena tronošcima, kabelima bljeskalice, vodovima za napajanje ni kabelima za povezivanje.

žena kratke plave kose drži reflektor

© Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Zaista preporučujem korištenje rešetki za reflektore. Postaviti ih možete ispred reflektora i na taj način kontrolirati smjer svjetlosti. Svjetlosni gelovi također su korisni za promjenu boje pozadine – ja koristim komplet filtara Profoto OCF jer su kompatibilni su glavama bljeskalica Profoto B1 i B10.

Za bijele vam je zidove potrebna neka vrsta "crne ispune" da biste spriječili odbijanje svjetlosti od zidova. Koristiti možete nešto poput sklopive crne pozadine ili V-Flat obojene crne. Bez obzira na to što koristili, lakše ćete oblikovati svjetlost kada radite u manjem kućnom prostoru.

Moj je konačan savjet to da vam ne treba previše reflektora. Uz dvije glave bljeskalica možete snimati velik broj različitih oblika portreta i dobivati sjajne snimke. Naposljetku, sve ovisi o tome što snimate: neke od mojih najdražih snimki snimljene su uz samo jedan reflektor.

Predstavljeni proizvodi

Hannah Couzens

Hannah Couzens | UK

"Pri snimanju portreta postoji trenutak u kojem se stvara povezanost i u kojem vas objekt pusti k sebi. To je trenutak u kojem snimite fotografiju koja pokazuje njegovo pravo lice, tko god to bio"

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili