michael schaake sony alpha 9 usamljeni brod osvijetljen zrakama sunčeve svjetlosti s planinama u pozadini

Kako snimam | Nevjerojatni pejzaži

Michael Schaake

Kod pejzažne fotografije najvažnije je biti strpljiv i uživati u pejzažu. Veći dio dana možete provesti hodajući i čekajući savršenu svjetlost, pa biste trebali uživati u boravku u prirodi.

michael schaake sony alpha 7RM3 snijegom prekriven pejzaž s planinama u daljini osvijetljen ružičastom svjetlošću © Michael Schaake | Sony α7R III + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/30s @ f/16, ISO 500

Planiranje i priprema

Kada snimam pejzažnu fotografiju, želim gledatelja povesti na putovanje i pokazati mu pejzaže onakve kakve sam ih ja vidio. Želim da ih prizor zadivi kao i mene kada sam snimao fotografiju. Jedan od načina na koje to postižem minimalno je istraživanje lokacije. Ako vidim previše fotografija drugih fotografa, to kvari osjećaj zadivljenosti prilikom prvog otkrivanja lokacije.

Istraživanje prizora

Do nekih od najatraktivnijih lokacija nije lako doći. Većinu slika snimam u nordijskim zemljama, pa dugo pješačim do lokacija. Nikad ne podcjenjujem zahtjevnost puta do lokacije, pa je mi je lagani fotoaparat, npr. bilo koji iz Sonyjeva asortimana Alpha, iznimno važan jer mi omogućuje jednostavno istraživanje.

michael schaake sony alpha 7RM4 olujno nebo iznad planina i mora sa suncem koje proviruje u daljini © Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 4s @ f/22, ISO 50

Kada sam spreman, pješačim kroz pejzaž. Ne tražim aktivno snimku koju ću snimiti, već mi obično nešto privuče pažnju. Pazim na nekoliko stvari koje moraju funkcionirati na fotografijo, bilo pojedinačno ili u kombinaciji, kao što su smjer i kvaliteta svjetlosti te način na koji svjetlost oblikuje pejzaž, zanimljive strukture i linije vodilje. Kada je riječ o boji, jutarnji i večernji sati posebice su zanimljivi, pa nastojim snimati u to doba dana.

koliba uz jezero © Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

Jedna od najdražih mi fotografija snimljena je u starom selu naroda Sami u Švedskoj. Koristi se samo za ceremonije i nitko ne živi u njemu. Noć sam proveo u kombiju i probudio sam se u 7 ujutro da bih vidio kakva će biti svjetlost. Dan je bio maglovit i ugođaj je bio prekrasan. Kad bolje razmislim, to je bilo jedno od najmirnijih i najčudesnijih mjesta koja sam ikad posjetio.

Ugledao sam taj prekrasni krivudavi puteljak uz obalu koji vodi do brvnare. Jezero prekriveno maglom bilo je mirno, a sunce je davalo dobru ravnotežu kompoziciji fotografije. Trebao sam samo snimiti fotografiju. Čekao sam otprilike 10 minuta da sunce izađe iz magle, a zatim je došao pravi trenutak da počnem snimati.

michael schaake sony alpha 7RM4 mali vodopad koji pada niz liticu uz ocean © Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/20s @ f/13, ISO 100

Postavljanje fotoaparata

Koristim razne Sonyjeve fotoaparate, ovisno o tome što snimam i kamo putujem. Brojni su razlozi zašto volim snimati pomoću njih – od širokog dinamičkog raspona senzora i dugotrajne baterije do visoke rezolucije.

michael schaake sony alpha 7RM4 olujno nebo iznad litice uz ocean © Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

Moj je glavni fotoaparat Sony α7R IV, koji obožavam zbog rezolucije od 61 megapiksela. Imam i Sony α7R III, α9 i α6400. Osim tih fotoaparata imam brojne objektive, ali kada pješačim, svaki je gram važan. Želim sačuvati energiju i putovati sa što lakšom opremom, pa često sa sobom nosim samo α7R IV s objektivom FE 16 – 35 mm f/4 ZA OSS.

Ako namjeravam pješačiti nekoliko dana, u torbu stavim objektiv FE 24 – 105 mm f/4 G OSS, koji mi omogućuje određenu fleksibilnost za uočavanje detalja u pejzažu.

michael schaake sony alpha 7RM4 snijegom prekriven pejzaž s redom stabala na obzoru © Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/60s @ f/5.6, ISO 250

Kada se radi o ekspoziciji fotografije, najčešće snimam u načinu rada s prioritetom blende uz osjetljivost postavljenu na automatski ISO s minimalnom brzinom zatvarača. Često snimam i u načinu rada s ručnom ekspozicijom, ovisno o tome kako fotoaparat mjeri prizor. Imajući to na umu, često koristim matrično mjerenje za ispitivanje cijelog prizora ili mjerim svijetle dijelove da bih zadržao što više detalja u svijetlim dijelovima.

Boja i snimanje u formatu RAW

Uvijek snimam fotografije u formatu RAW. Snimanje na taj način omogućuje mi snimanje najveće moguće količine detalja, što mi daje veću slobodu prilikom uređivanja fotografija.

To znači da je početna slika ima vrlo slab kontrast kada je počnem uređivati. Ako snimate u formatu RAW, savjetujem da koristite prirodni kreativni stil na fotoaparatu. Uredite stil tako da kontrast i boju smanjite na minimum. Kada budete gledali kroz tražilo, vidjet ćete sliku slabog kontrasta koja izgleda slično kao što će izgledati slika u formatu RAW. Možda ne izgleda najbolje, ali moći ćete vidjeti mnogo više detalja u svijetlim dijelovima da biste mogli vidjeti s kojim ćete podacima morati raditi u datoteci u formatu RAW.

michael schaake sony alpha 7RM4 snježni pejzaž s redom crnogoričnih stabala u suton © Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/50s @ f/10, ISO 125

Kada uređujem RAW datoteke, cilj mi je po sjećanju dočarati izgled prizora. Premda se mogu igrati s kontrastom da bih postigao određeni ugođaj, nastojim da boje budu što prirodnije, što sličnije onome što mi je ostalo u sjećanju. Tako želim da gledatelji vide moje fotografije.

Predstavljeni proizvodi

Michael Schaake

Michael Schaake | Germany

"Uhvatiti trenutak i vidjeti dramatičnu ljepotu prirode iznimno je osobno iskustvo koje nadahnjuje. Kada dijelim fotografije, želim i druge povesti sa sobom na to putovanje"

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili