terry donnelly sony alpha 9 tri ragbijaša bore se za loptu

Kako snimam | Ragbi u akciji

Terry Donnelly

Moja motivacija za snimanje sporta izvire iz različitih priča koje okružuju svaki događaj. Iako je očito da je to ključno, ne svodi se sve samo na događanja na terenu, već postoji i mnogo drugih priča koje je potrebno ispričati.

No kako te priče ispričati kroz fotografije? Evo nekoliko savjeta.

Početak

Neovisno o tome koji sport želim snimati, za uspjeh je apsolutno ključno razumijevanje sporta i načina na koji se igra može razvijati. Morate biti u mogućnosti predviđati igru i biti spremni snimiti fantastičnu fotografiju kada se prilika ukaže jer samo je jedna prilika za snimanje gola ili udarca.

terry donnelly sony alpha 7RIII širokokutna fotografija igrališta prije igre s vatrometom sa strane

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 12-24mm f/4 G | 1/500s @ f/4.5, ISO 2000

Prilikom snimanja brzih sportova, kao što je rugby, nema dovoljno vremena za razmišljanje kako promijeniti postavke fotoaparata ili odlučivanje koji objektiv koristiti – to mora biti gotovo prirodni instinkt, a to se postiže razumijevanjem igre i opreme te iskustvom. Ako tek počinjete, najbolje je početi od temelja. Pronađite sport koji volite i upoznajte opremu vježbanjem, vježbanjem i vježbanjem.

terry donnelly sony alpha 9 ragbijaš u skoku dok polaže loptu za ispucavanje

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 640

Snimanje fantastičnih fotografija

Snimanje fantastičnih fotografija Uvijek tražim individualne trenutke tijekom igre koji doista pričaju priču i stvaraju zanimljive slike. Kada fotografiram rugby, na primjer, tražim akrobatska ispucavanja, emocionalne proslave, vrhunska rušenja – sve te fotografije čine odlične slike koje funkcioniraju na društvenim mrežama i u nacionalnim novinama.

Da biste dobili odlične slike, morate biti na odgovarajućem mjestu. To će uvelike ovisiti o ograničenjima stadiona, ali i zanimanjem za klub ili igrača. Ako je to igračeva, na primjer, 100. utakmica ili postoji vjerojatnost da sruši neki rekord, obavezno obraćam više pažnje na položaj i kut snimanja da bih snimio vrhunsku fotografiju.

terry donnelly sony alpha 9 dva protivnička ragbijaša ruše trećeg

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 640

Važnost odgovarajućeg kompleta

Moja uobičajena oprema obuhvaća i α9 i α7R III. α9 koristim u svim situacijama, a najčešće s objektivima FE 400 f/2,8 G Master i FE 70 – 200 f/2,8 G Master za snimanje brze akcije.

α7R III koristim za širokokutne snimke uz objektive FE 16 – 35 f/2,8 G Master ili FE 24 – 70 mm f/2,8 G Master, ovisno o stadionu i što želim snimiti. Ponekad koristim i α7R III za daljinsko snimanje tako da ga postavim iza gola ili linije radi snimanja ključnih trenutaka.

Ta dva objektiva pokrivaju svu akciju bez obzira na to gdje se ja nalazim.

terry donnelly sony alpha 9 odlučni ragbijaš trči s loptom

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 1600

Korištenje odgovarajućih postavki

Uvijek snimam uz ručnu ekspoziciju. Ekspoziciju očitavam s trave sa sredine trena prije početka utakmice, a zatim zaključavam ekspoziciju na tu vrijednost, što znači da sve moje fotografije imaju dosljednu ekspoziciju tijekom cijele utakmice.

Prilikom snimanja tako brzog sporta automatsko neprekidno fokusiranje pomaže mi da dobijem kristalno čiste fotografije. Koristim i stražnji gumb za fokusiranje s onemogućenim fokusiranjem na gumbu za otpuštanje zatvarača, što znači da gumb za otpuštanje zatvarača okida samo zatvarač, a stražnji gumb, obično AE-L, aktivira automatsko fokusiranje fotoaparata. To znači da nema zastoja pri okidanju zatvarača kada se pritisne gumb zatvarača.

terry donnelly sony alpha 9 ragbijaš trči s loptom

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 200

Naposljetku, pokušavam snimati uz 20 sl./s kada se fokusiram na akciju. To znači da imam bolju mogućnost snimanja savršene fotografije u ključnom trenutku. Snimanje lopte u udarcu je najvažnije ili ključna emocija – ako propustite taj trenutak, ne možete ga ponoviti. Ako to ne uspijem, sav moj trud bio je uzaludan.

Predstavljeni proizvodi

Terry Donnelly

Terry Donnelly | UK

"Unatoč tome što snimam više vrsta fotografija, kombinacija vještina koje time stječem moje radove čine još upečatljivijima"

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili