nadine sony alpha 7c majka i dijete sjede na travi

Poboljšajte fotografije obiteljskih odmora uz Alpha 7C

Ja sam Nadine iz Hamburga u Njemačkoj i majka sam četiri slatka dječaka.

U skladu s nazivom računa na Instagramu "myboys and I" svoju zajednicu vodim kroz svoj svakodnevni život te im omogućujem da budu dijelom uzbudljivih trenutaka vezanih uz majčinstvo. Volim dijeliti slike s naših putovanja, izleta i svakodnevnog života. Uvijek sam fotografirala važne trenutke u svom životu, no otkad sam postala majka i shvatila koliko brzo moja djeca rastu, želim snimiti što više uspomena mogu.

Novi Sony Alpha 7C kao stvoren je za to. Uz četiri nestašna dječaka treba mi nešto dovoljno malo i lagano što uvijek mogu nositi sa sobom i što mi omogućuje snimanje prekrasnih uspomena na naše pustolovine.

Kao zaljubljenica u fotografiju i majka, želim s vama podijeliti savjete za poboljšanje obiteljskih fotografija u pokretu.

nadine sony alpha 7c majka slika dvoje djece

Savjeti br. 1 – brze postavke za snimanje sjajnih slika uz Alpha 7C

Kao obitelj volimo putovati svijetom, no kada to nije moguće, kvalitetno zajedničko vrijeme pokušavamo provoditi u obližnjoj prirodi. Alpha 7C savršen je za takve situacije – lagan je, kompaktan i omogućuje snimanje punog kadra, što jamči najbolju kvalitetu gdje god se nalazili.

Za fotografiranje preporučujem i RAW i JPEG formate. JPEG se brže prenosi, no RAW datoteke omogućuju retuširanje slika sukladno vlastitim željama uz aplikaciju za računala Imaging Edge Edit (možete je besplatno preuzeti na web-mjestu tvrtke Sony) ili Adobe Lightroom. Rezolucija je dovoljno dobra za ispis i fotoalbume, što uglavnom nije slučaj s pametnim telefonima.

nadine sony alpha 7c portret djecaka koji sjedi na podu

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/40s @ f/5.0, ISO 320

Ako ne želite koristiti softver za uređivanje fotografija, nema problema – boje na fotoaparatu Alpha 7C vrlo su realistične, a kasnije jednostavno možete dodati brzi filtar iz omiljene aplikacije.

Što se tiče postavki prilikom snimanja, često koristim način "P" jer vjerujem da će fotoaparat primijeniti pravilnu ekspoziciju na kadar. Taj je način rada na vrhu kotačića fotoaparata te je jednostavan i brz za korištenje. Nisam stručnjak, a uz taj način dobivam profesionalne rezultate uz zamućenu pozadinu na portretima. Ako želite učiti i koristiti ručne postavke, fotoaparat ima sve potrebno osobama koje žele učiti fotografirati.

nadine sony alpha 7c djeca se igraju u travi sa suncem u pozadini

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/100s @ f/5.0, ISO 100

Savjeti br. 2 – Snimanje boljih fotografija svoje djece

Nije uvijek jednostavno... ponekad nisu raspoloženi ili im se fotografiranje ne sviđa. Da biste snimili izvrsne slike svoje djece, morate biti brzi!

Moj je prvi savjet da se u potpunosti oslonite na automatsko fokusiranje. Sony vam nudi funkciju praćenja oka (Eye AF u stvarnom vremenu) s pomoću koje možete pratiti oči osobe ili kućnog ljubimca dok se kreću. Tu funkciju vrlo jednostavno možete uključiti! Uključite fotoaparat i usmjerite ga prema djetetu. Zatim pritisnite gumb zatvarača do pola, nakon čega će vam se na oku ili licu prikazati zeleni okvir. To znači da je fotoaparat savršeno fokusiran i spreman za snimanje slike. Gumb držite pritisnutim do pola dok ne vidite sjajan trenutak koji želite snimiti, a zatim ga u potpunosti pritisnite da biste snimili fotografiju.

Moj se drugi savjet odnosi na trenutke kada se djeca igraju te je akcija nepredvidljiva. Uz Alpha 7C snimiti možete do 10 sličica u sekundi, što je ključno za snimanje pravog izraza lica.

Da biste omogućili tu značajku, pritisnite gumb "Fn" sa stražnje strane fotoaparata te postavite kotačić na funkciju načina rada snimanja. Kliknite ga i pomaknite kotačić na funkciju neprekidnog snimanja, a zatim kliknite središnji gumb za potvrdu. Kada nakon toga pritisnete okidač, fotoaparat će snimati sve dok akcija ne prestane.

Zadnji je savjet da koristite zakretni zaslon, koji je vrlo koristan jer u takvim situacijama želite pratiti što se događa i što snimate u isto vrijeme. Kut zaslona možete prilagoditi, pa je još praktičniji od tražila.

Još učim nove tehnike i želim u budućnosti poboljšati svoje portrete, a ovaj će fotoaparat za to biti savršen.

nadine sony alpha 7c nasmijeseni djecak sjedi na ljuljacki

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/640s @ f/5.6, ISO 100

Savjeti br. 3 – Snimanje obiteljskih portreta tako da su svi na slici

Moje su omiljene fotografije obiteljske fotografije! No njih je i najteže snimiti, posebno s četiri mala sina. Slike smo obično snimali s pomoću samookidača, no na tim sam slikama uvijek ostala izrezana.

Sada je sve puno jednostavnije i lakše jer fotoaparatom mogu upravljati putem pametnog telefona. Jednostavno preuzmite Imaging Edge Mobile iz odjeljka sa Sonyjevom podrškom na web-mjestu.

Kada preuzmete aplikaciju, na pametnom ćete telefonu moći pratiti prijenos uživo s fotoaparata. Fotoaparat prije snimanja obično postavim na stativ, na telefonu provjerim je li kadar dobar, sve zamolim da se nasmiju te u aplikaciji pritisnem gumb okidača.

Sjajna funkcija aplikacije jest i mogućnost izravnog prijenosa slika s fotoaparata na pametni telefon. U aplikaciji odaberite slike koje želite te ih preuzmite.

Bez obzira na to jesmo li kod kuće na kauču ili vani u šumi, možemo snimiti najljepše slike i podijeliti ih putem pametnih telefona s ostatkom obitelji.

nadine sony alpha 7c opusteni obiteljski portret

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/160s @ f/4.0, ISO 3200

Savjeti br. 4 – Kreativni pogledi i kutovi

Kao što sam spomenula, još uvijek učim, no fotoaparat ima kreativne načine rada osmišljene tako da određene kadrove snimite na najbolji način. Da biste ih koristili, pomičite se prema dolje dok ne pronađete izbornik "Kreativni stil". Odaberite onaj koji se podudara s onime što snimate ("Noć", "Zalazak sunca", "Portret"), a fotoaparat će se automatski prilagoditi.

nadine sony alpha 7c zalazak sunca iznad jezera

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/400s @ f/4.5, ISO 100

Još jedan savjet za kreativnost – u potpunosti iskoristite zakretni zaslon. Majka sam i većinom se s djecom igram na podu! Taj mi zaslon omogućuje da snimam djecu iz različitih kutova, a da pritom ne moram ležati na podu ili se penjati na prste da bih snimila fotografiju odozgo. To vam omogućuje snimanje iz mnogo kreativnih kutova!

nadine sony alpha 7c djecak vani puse mjehurice od sapunice

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/100s @ f/5.0, ISO 100

Moj je zadnji savjet da stvarate nezaboravne obiteljske uspomene

Svatko može snimati posebne slike prekrasnih uspomena, no najvažnije je da ta slika drage uspomene zauvijek traje. Alpha 7C lagan je i jednostavan za korištenje, što znači da ga uvijek možete nositi sa sobom. Sve što vam preostaje je uložiti malo truda jer, kao što uvijek kažem, u svakom od nas čuči mali umjetnik.

Predstavljeni proizvodi

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili