floris smeets mošusno govedo stoji u dalekom zimskom krajoliku

Protiv svih izgleda

Floris Smeets

„Priznajem, mošusno govedo nije baš najpopularnije i najslađe stvorenje”, smije se Floris Smeets, „ali kad ga vidite izbliza, otkrijete da je to doista posebna životinja.”

floris smeets dva mošusna goveda u borbi na snijegu

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2500s @ f/2.8, ISO 500

Kako je onda došao do toga da snima mošusna goveda u tako teškim uvjetima? „Nadahnuće sam pronašao u slikama tih životinja koje je Vincent Munier snimio u zimskim uvjetima i izgledale su fantastično”, objašnjava Floris. „Ta jednostavnost snijega, kao na fotografiji koju sam snimio svojim pouzdanim fotoaparatom Alpha 9”, nastavlja, „može unijeti određenu mirnoću u snimke divljih životinja te ih osloboditi od pozadinskih elemenata koji mogu odvući pozornost jer je sve prekriveno bijelom bojom.” „No na kraju”, objašnjava Floris, „nisu me motivirale te mirne slike. Mnogo sam vremena provodio vani, od zore do sumraka, pa me jednog dana nespremnog ulovila snježna mećava. Tek sam u toj mećavi muškatna goveda vidio na poseban način i snimio ovu posebnu fotografiju – ona u meni budi strahopoštovanje.”

floris smeets krdo muškatnih goveda skupljeno u snijegu

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 800

Tijekom te je mećave Floris uspio bolje razumjeti tu životinjsku vrstu. „U toj teškoj i napetoj situaciji otkrila se njihova prapovijesna priroda, njihova snaga i izdržljivost”, reče Floris. „Zato sam pokušao zabilježiti taj osjećaj zajedno s krajolikom koji ih okružuje. No to nije jednostavno u tim uvjetima.”

floris smeets samo mošusno govedo na jutarnjem svjetlu po snijegu

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 320

Srećom, Florisova je oprema koja sadrži fotoaparat Sony Alpha bila spremna za izazove koje su predstavljale niske temperature te teško određivanje ekspozicije i postavljanje fokusa u mećavi. Za projekt je upotrebljavao fotoaparate Alpha 9 i Alpha 7R III s objektivima FE 400 mm f/2,8 GM OSS odnosno FE 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 GM OSS. Zašto? „Zato što nikako ne želite mijenjati objektive tijekom snježne mećave”, nasmijao se.

floris smeets mošusno govedo napola zakopano u snijegu

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/800s @ f/2.8, ISO 800

Kad svaki dan provodite s mošusnim govedima, „fotografska oprema, bez obzira na izolaciju, postaje vrlo hladna”, objašnjava, „no bio sam jako zadovoljan s time kako su moji fotoaparati Alpha 9 i Alpha 7R III to podnijeli. Upotrebljavao sam ih na temperaturi od –38 ºC i sve je radilo!” „U tako ekstremnim uvjetima”, nastavlja, „kad je u zraku mnogo snijega ili kad se spusti magla, pa je vidljivost jako slaba, automatsko fokusiranje postaje gotovo nemoguće. No Alpha 9 i Alpha 7R III uspijevali su svejedno pratiti životinje. To me fasciniralo i zapravo mi uopće nije jasno kako je fotoaparat uspio pronaći životinje u snježnoj mećavi!”

floris smeets mošusno govedo u snijegu gleda u fotoaparat

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 640

„Za te sam snimke upotrebljavao automatsko fokusiranje s praćenjem, najčešće uz prilagodljivu točku, te bih točku namjestio na oko mošusnog goveda ili na njegovu glavu, ovisno o udaljenosti. Fotoaparat ga je potom jednostavno nastavio pratiti, bez obzira na količinu snijega”, objašnjava Floris.

„Da bi sve bilo još teže”, nastavlja Florist, „fotografirate poprilično tamnu životinju na vrlo svijetloj pozadini, pa morate svaki put pogoditi točnu ekspoziciju da ne bi bila prevelika za snijeg ili premala za govedo. Uvijek upotrebljavam ručni način rada te se koristim EVF-om na fotoaparatima Alpha 9 i Alpha 7R III. To je osobito važno u mećavama kad se odjednom pojavi mnogo snijega u zraku jer od odbija svjetlo i utječe na mjerenje. U ručnom načinu rada te uz pomoć histograma vidim da se svjetlo nije promijenilo, već se mijenja samo količina snijega koja se nalazi u kadru, tako da mogu namjestiti savršenu ekspoziciju za snimku.” Na Florisovim omiljenim slikama iz projekta jasno se vidi njegova specijalizacija, a za postizanje fantastičnih slika okoline kakve je želio pomogle su mu posebne značajke opreme iz linije Alpha.

floris smeets mošusno govedo probija se kroz snježnu mećavu

© Floris Smeets | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/9.0, ISO 800

„Silueta mošusnog goveda ispred visoravni s oblacima i snijegom u zraku doista predstavlja prilike u kojima sam se nalazio. No ono što sam htio možda se najbolje vii na ovoj crno-bijeloj slici mošusnog goveda koje se čvrsto odupire oluji. Meni ta slika najbolje prikazuje osjećaj izoliranosti u snježnoj mećavi i otpor koji joj pruža ta fantastična životinja.”

„Kad bih morao prenijeti jedan savjet iz ovog projekta”, zaključuje Floris, „to bi bilo da ne pokušavate fotografirati baš sve. Pokušajte bolje razumjeti jedan objekt. I svakako budite prisutni uvijek, bez obzira na vremenske prilike, da biste i vi i fotoaparat bili spremni kad se svi potrebni elementi spoje. Specijalizirajte se, pa će i vaše fotografije biti posebne.”

Predstavljeni proizvodi

Floris Smeets

Floris Smeets | Norway

"Konstantna promjena u prirodi čini fotografiranje prirode toliko atraktivnim. Čak i ako svakodnevno posjećujete istu lokaciju, svaki se puta možete vratiti s drugom slikom."

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili