usamljena ptica na plaži

Alpha 7 IV | Prirodni rezervat u Helgolandu

Gustav Kiburg

Zovem se Gustav Kiburg, fotograf sam prirode iz Rotterdama i 10 godina sam Sonyjev ambasador. Počeo sam kao fotograf amater prije 25 – 30 godina, ali sada sam profesionalni fotograf prirode. Fotografije prirode uvijek su me privlačile jer mi svaki projekt daje priliku da istražim novu lokaciju, uživim se u nju i svjedočim njezinoj ljepoti. Uz fotografiranje bavim se i predavanjem, a i dajem fotografske savjete u trgovinama fotografske opreme i na strukovnim sajmovima. Volim ljudima pomagati da usavrše fotografske vještine i davati im smjernice za samostalni rad.

bijela ptica leti © Gustav Kiburg | Sony α7 IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/3200s @ f/5.6, ISO 640

Koji su vaši prvi dojmovi o fotoaparatu Alpha 7 IV?

Kad sam čuo za poboljšanja i nove značajke fotoaparata Alpha 7 IV, već sam bio oduševljen! Najvažnija stvar za mene novi je senzor od 33 megapiksela. Za fotografije prirode potrebni su vam dodatni pikseli da biste mogli obrezati fotografiju, a moj je glavni fotoaparat Alpha 1, pa sam navikao na dodatnu rezoluciju. Drugo je važno poboljšanje otkrivanje očiju životinja i ptica. Za moju je vrstu fotografija ključno pouzdano automatsko fokusiranje koje može pratiti brzu akciju i usklađeno je s neprekidnim snimanjem brzinom od 10 sl./s. Kad smo kod brzog snimanja, nova veličina međuspremnika i njegovo brzo čišćenje spadaju pod treću stavku – način rada. To omogućuje posve novi doživljaj snimanja za fotografe prirode. Uz novu upravljačku ručicu, novi izbornik, novi zaslon i poboljšani međuspremnik rukovanje i proces snimanja znatno su poboljšani.

gustav kiburg drži fotoaparat sony alpha 7m4

Kako će te nove značajke utjecati na vrstu fotografija koje snimate?

Kao što sam već kazao, zahvaljujući većoj rezoluciji, bržem automatskom fokusiranju i ugodnijem doživljaju snimanja, lakše je snimati pokretne objekte u prirodi, a posebice ptice. Nije uvijek moguće predvidjeti kamo će ptice letjeti i ako se budem mogao malo više osloniti na tehnologiju, povećat će se vjerojatnost da ću snimiti savršenu fotografiju. Sva ta mala poboljšanja znatno pojednostavnjuju postupak snimanja i dijeljenja fotografija, a to je ključno. Trebali biste se dobro zabavljati snimajući fotografije u prirodi i biti motivirani za planiranje svoje sljedeće fotografske avanture.

profil ptice u krupnom planu © Gustav Kiburg | Sony α7 IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2500s @ f/5.6, ISO 1000

Cilj je fotoaparata Alpha 7 IV promijeniti očekivanja zaljubljenika u fotografiju i autora sadržaja – mislite li da je ostvario taj cilj?

Za mene je taj fotoaparat ono što je Alpha 1 za profesionalce. To svojevrsni mini Alpha 1, pa je u tom smislu Sony ostvario svoj cilj da ponudi najbolju tehnologiju i učini je pristupačnom. Prilikom snimanja ptica vrlo je teško dobiti oštre rezultate ako nemate dovoljno iskustva. Uz automatsko fokusiranje koje nudi Alpha 7 IV više će korisnika moći lakše snimiti jasnije slike ptica i moći će se lakše usredotočiti na druge aspekte fotografije, kao što su kompozicija i ekspozicija. Ako ste strastveni snimatelj prirode, taj je fotoaparat vaše najbolje pomagalo i uz njega će vam ono što radite biti još uzbudljivije.

gustav kiburg snima pticu u letu

Objektivi i dodatna oprema druga su ključna komponenta izrade fotografija – koje ste Sonyjeve objektive i dodatnu opremu koristili za svoj prvi test i zašto?

Za fotografije ptica koristim Sonyjeve telefoto objektive za zumiranje jer su mi potrebni doseg i fleksibilnost. Najčešće koristim objektive FE 100 – 400 f/4,5 – 5,6 GM OSS i FE 200 – 600 mm f/5,6 – 6,3 G jer su stabilizirani i uz njih je lakše dobiti oštre fotografije. FE 200 – 600 mm vrlo je koristan ako želite biti neprimjetni i snimati s veće udaljenost ili snimati fotografije plahih životinja kao što su tuljani. Ima savršenu težinu i ravnotežu na Sonyjevim fotoaparatima i motori za automatsko fokusiranje osmišljeni su tako da u potpunosti koriste prednosti tehnologije fotoaparata. S druge strane, FE 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 GM OSS koristan je za ptice u letu jer ima kvalitetu i brzinu objektiva G Master koja je neusporedivo bolja u odnosu na druge slične objektive. Mogu biti siguran da neće zakazati i da ću pomoću njega snimiti upravo onakve fotografije kakve želim.

Dodatna prednost korištenja obaju objektiva mogućnost je korištenja 1,4x i 2x telekonvertera. Budući omogućuje automatsko fokusiranje sve do f/22, Alpha 7 IV savršen je za snimanje fotografija ptica jer možete u potpunosti iskoristiti kombinaciju telekonvertera i svih mogućnosti sustava automatskog fokusiranja.

bijela ptica koja leti iznad oceana © Gustav Kiburg | Sony α7 IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/8000s @ f/5.6, ISO 1000

Koji biste savjet dali novim fotografima ili autorima sadržaja koje vi i vaš rad inspirirate?

Moj glavni savjet za zaljubljenike u prirodu i fotografe općenito jest da što češće izlaze van. Što češće budete nosili opremu sa sobom i pokušavali snimiti fotografije, to ćete bolje naučiti kako se oprema ponaša i kako je na najbolji način iskoristiti. Snimajte na otvorenom unatoč lošim vremenskim uvjetima – ili upravo zbog toga! Tako ćete naučiti da uvijek možete biti kreativni s fotografijama i snimati nezaboravne trenutke. Što češće budete izlazili van i stvarali, to ćete imati više prilika da snimite jedinstvene trenutke u prirodi.

dvije ptice isprepletenih kljunova © Gustav Kiburg | Sony α7 IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/1600s @ f/5.6, ISO 800

Imate li završne riječi ili neki savjet za naše čitatelje?

Svaka fotografija ima priču – izađite van i snimajte nezaboravne trenutke. Čak i ako mislite da fotografija nije ništa posebno nakon što je snimite, kada je budete vidjeli nakon mnogo godina, prisjetit ćete se njezine priče.  Meni je to važno kao i sama fotografija, pa nemojte propustiti nijednu priliku da ovjekovječite svoja iskustva.

Predstavljeni proizvodi

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

„Loše vrijeme izvrsna je prilika za fotografije“

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili