albert dros stoji na vrhu planine držeći fotoaparat sony a7rm5

Alpha 7R V | Istraživanje Madeire

Albert Dros

Zovem se Albert Dros i dolazim iz Nizozemske. Profesionalni sam fotograf krajolika i ambasador tvrtke Sony Europe. Već dugi niz godina moj cilj je fotografirati naš predivni planet na spektakularan način te tako postići da promatrači cijene prirodu koja nas okružuje. Poznat sam po svom jedinstvenom stilu i strasti za snimanjem najboljih fotografija gdjegod putovao. Kako bih testirao fotoaparat Alpha 7R V, otputovao sam na Madeiru kako bih vam na drugačiji način predstavio ovaj prelijepi otok i njegova bogatstva.

stijene uz obalu madeire

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 90s @ f/9.0, ISO 100

Vi ste jedan od prvih profesionalnih fotografa koji su imali priliku isprobati fotoaparat Alpha 7R V. Kakvi su bili prvi dojmovi i koje su vas se značajke posebno dojmile?

Bio sam jako uzbuđen kada mi je Sony ponudio da isprobam novi fotoaparat Alpha 7R V. Svojim se fotoaparatom Alpha 7R IV koristim već godinama i uvijek mi je vjerno služio u mojoj potrazi za zapanjujućim slikama. No, kako se tehnologija razvijala, osjetio sam potrebu za nečim novim i boljim, a ovaj fotoaparat upravo to pruža. Stekao sam dojam da je u svemu bolji. Zaslon podesiv u 4 osi, koji niti jedan drugi Sonyjev fotoaparat nema, jednostavno je savršen. Posve novo kućište “posuđeno” od modela Alpha 1, sustav izbornika i poboljšana integrirana stabilizacija sve su poboljšanja koja su mi bila potrebna da podignem vlastitu kreativnost na novu razinu. Naravno, najveća odlika je senzor punog kadra od 61 megapiksela, a čak su i njega uspjeli unaprijediti boljom ravnotežom bijele boje i vjernijim prikazom boje što zlata vrijedi kada fotografirate krajolik.

No, ono što me zaista uvjerilo da je ovaj fotoaparat savršen za moj rad su njegove nove, manje upečatljive funkcije. Mogućnost lakog fotografiranja na dulje od 30 sekundi bez potrebe za daljinskim upravljačem jedna je od njih. To je nešto na što sam dugo čekao i dokaz je Sonyjevih nastojanja da implementira značajke koje su nam potrebne. Spomenuo bih i funkciju snimanja uz različite vrijednosti fokusa koja mi omogućava automatsko fotografiranje pri različitim žarišnim točkama te potom slaganje slika jednih na druge u postprodukciji kako bih dobio sliku koja je od prvog plana do pozadine savršeno fokusirana. Slaganje fokusa je tehnika koju često upotrebljavam na svojim slikama i smatram da će ova funkcija biti iznimno značajna za fotografe krajolika koji se koriste Sonyjevom opremom.

albert dros gleda zaslon fotoaparata sony a7rm5

U kolikoj će mjeri te značajke imati utjecaj, to jest, olakšati fotografiranje/izradu sadržaja za vas i ostale koji se bave istim poljem?

Ovako implementirana tehnologija fotografima omogućava da se još bolje usredotoče na kreativnost. To se pogotovo odnosi na fotografe poput mene koji vole pokušati napraviti tehnički vrlo složene snimke na terenu. Ovaj fotoaparat pruža mi više mogućnosti eksperimentiranja, a to je nešto što mi se jako sviđa.

Evo jednog konkretnog primjera. Tronožac ne nosim uvijek sa sobom, no nekad vidim nešto zanimljivo što bi zahtijevalo primjenu tehnike slaganja fokusa. Tada bih uglavnom fotoaparat postavio na tronožac i ručno birao žarišne točke za svaku snimku. No, zahvaljujući funkciji snimanja uz različite vrijednosti fokusa fotoaparata Alpha 7R V i poboljšanoj integriranoj stabilizaciji takve snimke mogu raditi fotografirajući iz ruke, prepuštajući fotoaparatu da obavi sav posao. U postprodukciji morate ručno uskladiti snimke (kada snimam iz ruke kadriranje naravno neće biti savršeno za svaku snimku) i posložiti ih. Ova je funkcija samo mali dodatak u usporedbi s ostalim poboljšanjima kojima se ovaj fotoaparat odlikuje, no otvara mi brojne mogućnosti tijekom mojih avantura tako da se stvarno volim koristiti njome.

prizor iz šume s malim vodopadom

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/30s @ f/7.1, ISO 800

Fotoaparat Alpha 7R V osmišljen je da profesionalcima pruži kvalitetu slike, funkcionalnost i automatsko fokusiranje kojima će ostvariti svoje projekte koliko god zahtjevni bili. Smatrate li da je ispunio taj cilj?

Ovo je savršeni svestrani fotoaparat visoke rezolucije koji će nadmašiti vaša očekivanje u pogledu toga što možete s njime postići. Najbolji je izbor od svega što se trenutačno nudi ako vam je rezolucija glavni prioritet. Njime možete snimati čak i 8K videozapise! Naravno, glavna mu je svrha pomoći fotografima krajolika poput mene da mogu snimiti bilo koji zahtjevni projekt na bilo kojoj lokaciji, i upravo tu pokazuje koliko dobro ostvaruje svoju svrhu i koliko je inovativan.

Siguran sam da će novo automatsko fokusiranje s tehnologijom umjetne inteligencije biti iznimno značajno za mnoge te da će postati neprocjenjivo korisnicima zahvaljujući većem broju objekata i boljoj pouzdanosti, pogotovo za fotografe divljih životinja. Implementacijom ove tehnologije mogućnosti će biti neograničene te se nadam da će je Sony nastaviti unaprjeđivati.

sony alpha 7rm5 postavljen na tronožac s prikazom stražnjeg zaslona

Među ključne komponente izrade slika ubrajamo i objektive i dodatnu opremu. Kojim ste se Sonyjevim objektivima i kojom dodatnom opremom koristili tijekom inicijalnog testiranja i zašto?

Tijekom snimanja na Madeiri uglavnom sam se koristio objektivima za zumiranje G Master: objektivom 12-24mm f/2.8, relativno novim objektivom 24-70mm f/2.8 II i objektivom 70-200mm f/2.8 II kako bih snimio što je više žarišnih točaka moguće. Da ne duljim, sve je funkcioniralo kako sam i očekivao, svi su bili veoma oštri, reaktivni i savršeni za rad nevjerojatnog senzora od 61 megapiksela.

Čak i zanimljivija bila je poboljšana stabilizacija slike uparena s stabiliziranim objektivima Sony G Master. Imam poprilično mirne ruke tako da svojim fotoaparatom Alpha 7R IV mogu snimati pri relativno niskim brzinama zatvarača, no uz Alpha 7R V mogao sam ići i korak dalje. Pri niskim brzinama okidača fotografirao sam čak i tekućice i to otprilike pola sekunde dulje nego što bih fotografirao prethodnim modelom. Nakon nekoliko pokušaja postigao sam odličnu oštrinu, fotoaparat je jednostavno nevjerojatan.

pogled na seoce s planine na velikoj visini

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/8.0, ISO 100

Što biste savjetovali profesionalcima koji se ugledaju u vas i vaš rad?

U fotografiji je najvažnije da uživate u onome što radite. Budite spremni razvijati svoje vještine i istraživati vlastiti stil kao fotograf krajolika i otvorenih prostora te nemojte zaboraviti uživati u prirodi.

Iako je Alpha 7R V nevjerojatan (ako ne i najbolji) fotoaparat za fotografiranje krajolika, želim istaknuti da vam najbolji fotoaparat neće uvijek biti potreban da snimite najbolje fotografije. Imajte na umu da sam neke od svojih najboljih fotografija snimio svojim starijim Sonyjevim fotoaparatima. Svi ovi Sonyjevi fotoaparati obavit će posao!

Želim se zahvaliti Sonyju što sam dobio priliku među prvima isprobati ovaj novi fotoaparat. Također, ako vi dragi čitatelji imate bilo kakvih pitanja, slobodno mi se možete obratiti putem mog web-mjesta. Uvijek mi je drago kako mogu dati preporuku ili odgovoriti na pitanja.

Predstavljeni proizvodi

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

„Opsjednut sam potragom za savršenom fotografijom”

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili