amr vantage snimljen u voznji

Predvodnik gomile

Dominic Fraser

Može li vas fotoaparat učiniti "hrabrijim"? A ako može, što mislimo kad kažemo "biti hrabar"?

Za Dominica Frasera hrabrost je pomicanje tehničkih i vizualnih granica, stvaranje fotografija vozila sa snažnim dinamičnim efektom. Uostalom, svrha je automobila kretanje i lijep izgled. Zadatak fotografa je da to snimi, kao što je zadatak vozača samouvjereno voziti na granicama mogućnosti.

dominic fraser sony alpha 7RIII xenon sivi automobil juri planinskom cestom

© Dominic Fraser | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/20s @ f/11, ISO 50

Mnogo je načina snimanja automobila u pokretu, ali jedan od najdinamičnijih snimanje je praćenjem kada fotograf iz vozila u pokretu snima objekt koji ostaje oštar, a preostali dio kadra zamućen je uslijed pokreta, čime se dobiva stvarni osjećaj brzine.

dominic fraser sony alpha 7III brzi okret automobila koji baca oblak prašine u pustinji

© Dominic Fraser | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/1000s @ f/5.6, ISO 160

"Prilikom fotografiranja automobila, za proizvođača ili časopis," kaže Dominic, "važno je istaknuti proizvod – uostalom, najprije ugledate slike, a zatim počnete čitati. A snimanje automobila iz automobila predstavlja osnovu. Snimka prikazuje cijeli automobil u pokretu, a automobili, iako mogu izgledati poput zapanjujućih umjetničkih djela, projektirani su za pokret i vožnju – i tako ih ljudi i vide."

dominic fraser sony alpha 6400 stari trkaći automobil bugatti na cesti s lišćem

© Dominic Fraser | Sony α6400 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/1000s @ f/5.6, ISO 640

Nekoliko je značajki objedinjeno u njegovoj Sonyjevoj opremi radi jednostavnijeg snimanja, a jedna od osnova je stabilizacija slike u kućištu i objektivu, što je Dominicu izrazito važno otkako je 2009. počeo koristiti Sony i DSLR α900.

"Snimanje automobila iz automobila pri 1/60 s izgleda jako, jako dobro", objašnjava,"ali na digitalnim je fotoaparatima, iz nekog razloga, ista fotografija izgledala statičnije, stoga su vam potrebne manje brzine, npr. 1/20 s. No kada poskakujete u automobilu, zaista je teško održavati sliku oštrom bez stabilizacije slike. α900 mi je to omogućivao, a α7 III sada to radi još bolje."
dominic fraser sony alpha 6400 aston martin fotografija automobila straga na planinskoj cesti

© Dominic Fraser | Sony α6400 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/30s @ f/10, ISO 100

"Još bolje" znači pet koraka stabilizacije slike u kombinaciji sa stabiliziranim objektivom, kao što je FE 24 – 105 mm f/4 G OSS.

"Jedna od fotografija, fotografija crvenog Aston Martina Vantage AMR, snimljena je pri 1/8 s. Prije nikada to ne bih pokušao. Istina je da je površina ceste bila dobra, što je važno ne samo radi mirnoće, nego i zbog okruženja i relativnih brzina automobila – ali stabilizacija modela α7 III omogućila mi je da budem hrabar. Brzina prijenosa modela α7 III povećava vjerojatnost uspješnog snimanja, zajedno s ISO performansama, dinamičkim opsegom, automatskim fokusiranjem, elektroničkim tražilom itd."

"Rano sam prihvatio elektronička tražila", kaže Dominic. "Jako su napredovala od tada, ali prednost je ista. Zahvaljujući trenutačnim povratnim informacijama ne moram brinuti o ekspoziciji. Isto se može reći i za dinamički opseg modela α7 III jer nebo je gotovo uvijek svjetlije od automobila koji snimate, a u takvim se uvjetima ne možete previše igrati filtrima za gradaciju… ili se krećete cestom koja prolazi kroz šumu pa dolazi do mnogo kontrasta kada je sunčano. Ali više se ne morate brinuti jer te svijetle dijelove uvijek možete ukloniti uz α7 III."
dominic fraser sony alpha 7RIII stari trkaći automobil aston martin vozi po kiši

© Dominic Fraser | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/20s @ f8.0, ISO 100

"Cijeli je sustav pouzdan", zaključuje, "što je briljantno jer rezultate nikada ne morate dovoditi u pitanje. Ja radim svoj posao, a fotoaparat svoj, čak i prilikom snimanja u lošim uvjetima. Odličan je primjer Aston Martin Ulster na kiši prilikom predstavljanja na festivalu Goodwood Festival of Speed. Na raspolaganju smo imali samo tri sata, a nevrijeme je počelo baš kad smo krenuli snimati. Sjedenje na stražnjem sjedalu bilo je, zbog aerodinamike, kao da sam u perilici rublja, ali morali smo to napraviti, a α7 III dokazao se i snimio zaista odlične fotografije. Baš kakve sam i očekivao."

Predstavljeni proizvodi

Dominic Fraser

Dominic Fraser | UK

"Iako sam rano prigrlio digitalnu fotografiju, i dalje pokušavam snimati filmom. Želim da fotografija ostane fotografija, a ne digitalni kompozit. Ne želim zavaravati digitalnom manipulacijom."

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili