Fotografija na dva kotača

Russ Ellis

Biciklistički entuzijast Russ Ellis vjeruje da ima najbolji posao na svijetu – putuje oko globusa i dobiva plaću za fotografiranje svoga omiljenog sporta. No Russova karijera nije rezultat nekog velikog plana začetog još u djetinjstvu.

Fotoaparat koji je dobio za 10. rođendan potaknuo je njegovu strast za fotografijom, a mada se u školi marljivo bavio sportom, bicikl je tom dečku iz Nottinghama bio tek jedino prijevozno sredstvo koje je imao na raspolaganju. Brzo premotavamo do 2013., kad mu je nekolicina prijatelja predložila biciklistički odmor na Mallorci, i već se istinski navukao na vožnju na dva kotača.

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35 mm f/2.8 GM | 1/1000 s @ f/3.5, ISO 320

Otprilike u isto vrijeme kad je počeo ozbiljnije shvaćati svoje fotografiranje, već se okušavši u fotografiji ulice i divljine, Russ je krenuo sa snimanjem lokalnih biciklističkih utrka te su ga 2015. iz časopisa Cycling Weekly pozvali da za njih fotografski prati utrku Paris-Roubaix.

“Biti plaćen za fotografiranje one prve utrke za mene je bila prekretnica. Shvatio sam da je to nešto od čega želim živjeti.”

Ponude vezane uz fotografiju stalno su postajale sve brojnije i kasnije te godine kontaktirali su ga iz časopisa Sky radi fotografiranja za njihovu kampanju "Sky voli biciklizam". U tom je trenutku Russ morao odlučiti između sigurnosti svoga uredskog posla i prilike za spajanje svojih dviju strasti u profesionalnu karijeru. Srećom, odabrao je potonje.

2017. godine, dva dana prije nego što je trebao poći snimati Tour de France, Russ je dobio priliku isprobati novi, netom predstavljeni α9. Kao što svaki profesionalni fotograf zna, stopostotno povjerenje u vlastitu opremu je presudno, stoga je prvih nekoliko dana taj fotoaparat upotrebljavao uz svoj uobičajeni, vjerni komplet.

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3.5, ISO 200

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35 mm f/2.8 GM | 1/1000 s @ f/3.2, ISO 100

"Nisam očekivao da ću toliko upotrebljavati α9, no na brzinu sam prošao kroz sustav izbornika i zaključio da je doista logičan pa sam se tim modelom koristio od prvog dana uz svoj postojeći komplet i pritom se osjećao jednako opušteno. Eye-AF bio je pravo otkriće koje mi je pružilo prilike koje inače ne bih imao. Do kraja turneje iz torbe sam vadio samo α9."

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35 mm f/2.8 GM | 1/2500 s @ f/4, ISO 320

Uz moguću iznimku fotografiranja u konfliktnim situacijima, sportski su fotografi poznati po tome što nisu osobito nježni prema svojoj opremi, a da bi funkcionirali dan za danom, fotoaparati moraju biti prilično robusni.

"Provodim poprilično vremena fotografirajući s motocikla, a vremenske prilike katkad nisu bile jako blagonaklone. Pomalo sam brinuo kako će se α9 nositi s kišom i tumbanjem – osobito zato što sam znao da moj DSLR komplet to može izdržati – ali sve je bilo u redu, nije me iznevjerio."

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 55mm f/1.8 ZA | 1/2000s @ f/1.8, ISO 250

Uz svoju primarnu ulogu fotografiranja biciklista duž rute, Russ je dobio i potpun pristup iza scene – nešto što je žarko želio dokumentirati, a možda i povratak u raniju fazu ulične fotografije.

"Fotografiranje iza scene pomoću tako malog fotoaparata bilo je fantastično, a nečujni zatvarač omogućio mi je snimanje trenutaka u situacijama u kojima bi to bilo nemoguće mojim DSLR-om. Mogao sam doslovno otklopiti zaslon i fotografirati, a da to nitko ne primijeti. Na taj sam način dobio neke vrhunske fotografije."

Umjesto klasičnih snimaka dugačkim objektivima kakve rade mnogi sportski fotografi, Russ se više voli naći licem u lice s vozačima ili svoje fotografije obogatiti perspektivom kulisa cijelog događaja. Za većinu svog rada preferira kratke objektive, osobito Sonnar T* FE 55 mm f/1.8 ZA, kojim snima pri punoj širini kuta.

"Obožavam 55 mm f/1.8 – rekao bih da mi je to ljubimac među objektivima, posebno na početku utrke, kad snimam prve fotografije. Volim malu dubinu polja pa često snimam s punom širinom kuta, a objektiv mi uvijek daje odlične rezultate. Upotrebljavao sam i 35 mm f/1.4, koji je naprosto fantastičan, a nedavno sam isprobao i 16-35 mm f/2.8 G Master, koji mi pruža puno veću prilagodljivost."

Russ Ellis

© Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1.8 ZA | 1/4000 s @ f/1.8, ISO 160

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1.8 ZA | 1/1000 s @ f/1.8, ISO 200

"Imam 70-200 mm f/2.8 G Master i to je divan objektiv, ali zapravo više volim biti u središtu zbivanja pa mom stilu bolje odgovaraju kraći objektivi. Ja sam tip koji se mota među vozačima nakon što su prešli ciljnu crtu i hvata snimke njih kako grle i "peticom" pozdravljaju svoje timske kolege nakon utrke."

Proizvodi spomenuti u ovom članku
ILCE-9
α9 fotoaparat bez zrcala punog kadra sa slojevitim slikovnim CMOS senzorom
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SEL2470GM
FE 24 – 70 mm F2,8 GM
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA
Russ Ellis
Alpha Universe

Russ Ellis

UK

Uporno tražite nešto drukčije i ispričajte priču.

Prikaz profila

TEST


x