daniel gossmann sony alpha 7r4 woman model in front of a stop sign

Ljudski dodir: snimanje intimne strane mode

Daniel Gossmann

Može li fotoaparat poboljšati način na koji radite? Fotograf Daniel Gossmann koji se bavi modom i oglasima smatra da može.

Novi α7R IV za Gossmanna predstavlja savršenu kombinaciju tehnologija. Brzina, točnost, fleksibilnost i mobilnost u jednom uređaju omogućuju mu stvaranje intimnijih i angažiranijih slika. Pridružili smo mu se pri testiranju fotoaparata α7R IV na nedavnom modnom snimanju modela Jovane u Los Angelesu.

daniel gossmann sony alpha 7r4 zena pozira za portret pokraj lista biljke

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/200s @ f/2.2, ISO 100

"Ranije sam koristio α7R III, koji je zaista fantastičan, no α7R IV ima toliko značajki i poboljšanja koje sam želio, ali i one koje nisam ni očekivao. Sustav automatskog fokusiranja sjajan je sa svojim načinom rada Eye AF u stvarnom vremenu." Eye AF u stvarnom vremenu temelji se na performansama automatskog fokusiranja prethodnog modela te koristi prepoznavanje objekata utemeljeno na umjetnoj inteligenciji radi otkrivanja i praćenja objekta snimanja, čime se poboljšava točnost i brzina.

“So, on a shoot like the one with Jovana, where we are working fast, the Real-time Eye AF really comes into its own,” Daniel says. “It follows the eyes continuously, and if the subject turns, or the eyes are lost from view, it switches to track the face or the head instead.” This isn’t just a benefit in getting sharp images, he explains, “it also makes the pictures better because I can then concentrate more on the composition rather than the technical details, and communicate more freely with the model.” Gossmann continues, “you simply don’t have to worry if you’ve got the focus right or not, because it’s always perfect, and you never have to find focus again, or break the flow of the shoot, so I can connect with the subject and use the camera with total freedom.”

daniel gossmann sony alpha 7r4 model hoda suncanom ulicicom

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

Daniel kaže da je α7R IV savršen za brz i učinkovit rad uz lagani komplet s minimalnim brojem dijelova, a to se savršeno podudara s načinom rada fotografa koji se bavi modom i oglasima.

"Brzina i mobilnost u današnje su vrijeme iznimno važni za snimanja modela. Život se kreće puno brže, pa i fotoaparat time mora biti brži. Prije pet godina na snimanju se provodilo po pola dana, dok danas traje najviše jedan ili dva sata. Ako, primjerice, snimate u Los Angelesu, uvijek želite posao završiti brzo uz male fotoaparate i bljeskalice da ne biste privukli pažnju policije koja može tražiti dozvole i time vam oduzeti još više vremena!"

daniel gossmann sony alpha 7r4 zena u sportskoj majici pozira za portret u kojoj se vide tri cetvrtine tijela

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/2.8, ISO 320

"Tehnologije fotoaparata α7R IV pomažu vam u stvaranju kvalitetnih slika u najkraćem mogućem roku. Brzina fotoaparata vam, primjerice, omogućuje snimanje brzinom od 10 sl./s pri punoj rezoluciji uz automatsko fokusiranje i automatsku ekspoziciju, što je nevjerojatno jer ako se model pomiče i okreće, možete samo zadržati gumb zatvarača i dobiti slike savršenog fokusa i ekspozicije te zatim u obradi jednostavno odabrati najbolju."

Budući da svaka fotografija mora biti vrhunska, Daniel s fotoaparatom α7R IV koristi vanjski zaslon. "Nekada sam na setu koristio računalo, no sada volim na fotoaparatu imati zaslon, primjerice Sonyjev 5-inčni monitor CLM-FHD5. LCD zaslon modela α7R IV je sjajan, no još veći prikaz omogućuje mi da vidim još više detalja, a upravo su detalji ključni u modnoj fotografiji. Stoga uvijek tražim detalje kao što su linije ili nabori na odjeći te ih popravljam ako ih uočim. Uz Sonyjevu tehnologiju bez zrcala te su značajke savršeno povezane te vas nimalo ne usporavaju pri snimanju za razliku od tradicionalnog DSLR-a."

daniel gossmann sony alpha 7r4 krupni plan lica modela koji gleda u stranu

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/800s @ f/1.8, ISO 100

Kada radite sa senzorom visoke rezolucije kao što je onaj fotoaparata α7R IV punog kadra od 61 megapiksela, možete se pouzdati u izvrsnu razinu detalja. Daniel je s tim prednostima već upoznat te kaže da mu je to u radu omogućilo više fleksibilnosti jer "sada možete izrezivati kao nikad prije. To znači da mogu snimati fotografije uz više prostora, a tijekom uređivanja mogu izrezati sliku kako god želim. Klijenti ponekad žele vidjeti određeni dio odjevne kombinacije, primjerice cipele, detalje na šavovima ili krupni plan kroja, a ova mi rezolucija omogućuje da taj dio izrežem i koristim ga kao datoteku visoke rezolucije s velikom količinom detalja. Na isti način možete snimati vodoravno pa sliku izrezati tako da bude okomita i obrnuto te i dalje koristiti velike datoteke od 30 MP."

daniel gossmann sony alpha 7r4 zenski model gleda u fotoaparat

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/2.8, ISO 125

Bolja povezanost s osobom koju snima za Daniela je najvažnija stvar koju omogućuju tehnologije fotoaparata α7R IV. "U tehničku se stranu fotoaparata mogu u potpunosti pouzdati, što mi omogućuje da se usredotočim na komunikaciju s modelom i stvaranje veze te na taj način stvorim intimnu i angažiranu atmosferu potrebnu za svaku dobru sliku."

Predstavljeni proizvodi

Daniel Gossmann

Daniel Gossmann | Austria

„Ostanite fokusirani i gladni. Ne zaboravite one koji su vam pomogli.”

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili