danas macijauskas sony alpha 7III surfer sa zmajem leti visoko iznad oceana s planinama u udaljenosti

Uhvatite trenutak

Danas Macijauskas

U sportu razlika između uspjeha i neuspjeha leži u savršenim trenucima. Pobjeda može biti ostvarena u djeliću sekunde, a natjecanja se osvajaju i gube zbog najmanjih detalja. Isto je i kod fotografiranja sportova. Ključni su trenuci, a samo vam kombinacija pravih vještina i odgovarajuće opreme može pomoći da ih snimite.

Djela koja je snimio Danas Macijauskas savršeno to ilustriraju, kao što je moguće vidjeti na nedavnim snimkama snimljenim s pomoću fotoaparata α7 III tijekom događaja Red Bull King of The Air koji je održan u Cape Townu (Južna Afrika).

danas macijauskas sony alpha 7III surfer sa zmajem iznad oceana kojeg gleda publika u prednjem planu

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 250

Danas smatra da je najvažnije cijeniti objekt koji snimamo.

"Surfanje, wakeboard i surfanje sa zmajem privlače me i izvan svijeta fotografije", otkrio je, "no odlučio sam se da sve to objedinim. Shvatio sam da postoji veza koja je vidljiva na slikama. Ako ste fotograf koji poznaje sport koji snima, sportaši će s vama bolje komunicirati i moći ćete saznati koji im kadrovi najbolje odgovaraju."
danas macijauskas sony alpha 7III surfer na zmaju priprema se za veličanstven skok

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2500s @ f/5.6, ISO 250

Prije no što se Danas počeo sam baviti odabranim sportom, nije znao da je to duboko razumijevanje sporta potrebno za snimanje sportova u najboljem svjetlu. "Na prvom događaju", prisjetio se, "pokazao sam sportašima svoje fotografije zbog kojih sam bio zaista uzbuđen, a oni su rekli da se nadaju da nisam izbrisao ostale. To mi je pokazalo da čak i ako fotograf misli da je snimio savršenu snimku, sportašima je najvažnije da ona govori nešto o sportu."

danas macijauskas sony alpha 7III surfer na zmaju visoko iznad opasnih valova s obalom u pozadini

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/4000s @ f/5.6, ISO 200

Što čini sliku surfanja na zmaju sjajnom? Danas kaže da je riječ o objedinjavanju ključnih elemenata u jednom kadru; to je ono što otkriva nešto posebno.

"Riječ je o spoju nekoliko stvari", otkrio je. "Tu su pozadina, položaj tijela sportaša, svjetlost, odabir trenutka... sportaš mora biti u savršenom položaju jer želimo da sam kaže da izgleda odlično." Slike snimljene u Cape Townu savršeno ilustriraju poruku koju Danas želi poslati. One su ključne komponente koje definiraju odlučujući trenutak.

danas macijauskas sony alpha 7III krupni plan surfera na zmaju koji gotovo da visi glavom prema dolje u zraku

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/8.0, ISO 800

Danas kaže da različiti elementi pokazuju da stil nema tako velik utjecaj u običnoj fotografiji sportova kao što se inače mislilo.

"Surfanje na zmaju", pojasnio je, "zapravo je više nalik fotografiranju pejzaža. Važni su omjeri jer treba snimiti zmaj, surfera i okoliš u jednom kadru, a pri tome pokazati koliko visoko surferi zapravo skaču. To znači da nam je potreban širi kadar, ne onaj koji obuhvaća isključivo dio oko surfera, kao što je vidljivo u nekim drugim sportovima."

Zbog različitih načina kadriranja koristi različita zumiranja, kao što su ona na objektivima Sony FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS i 24-105mm f/4 G OSS, ali i FE 135mm f/1.8 GM koji je savršen za portrete na plaži.

danas macijauskas sony alpha 7III surfer sa zmajem pušta svoju dasku iz ruku visoko iznad oceana dok je u prednjem planu vidljiva publika

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 250

Tu se javlja pitanje tehnike. Kako objediniti vještine slaganja kompozicije pejzaža s potrebom praćenja i fokusiranja na objekte koji se brzo kreću? Danas se nasmijao i otkrio: "To je zapravo zaista teško! No i tu je sustav automatskog fokusiranja serije Alpha zaista koristan. Surferi su po prirodi prilično maleni u kadru, a mogu se pomaknuti u bilo koji dio scene – nemam pojma gdje će skočiti."

danas macijauskas sony alpha 7III surfer sa zmajem iznad oceana u sumrak s brodom u pozadini

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + 135mm f/1.8 | 1/2000s @ f/2.5, ISO 1000

Na svom fotoaparatu α7 III koristi kombinaciju zaslona osjetljivog na dodir i načine praćenja objekta na širokom području, ali i kontinuirani AF.

"Samo dodirnite osobu i nastavit će je pratiti i zadržati je u fokusu", objasnio je, "čak i kada osoba postane jako mala. A budući da se za razliku od DSLR-a područje AF-a prostire od ruba do ruba, manja je vjerojatnost da ćete osobu izgubiti."

danas macijauskas sony alpha 7III krupni plan surfera na zmaju koji se sprema skočiti s drugim surferom u prednjem planu

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 400

Zbog brzine surfera odlučuje se i za najveće brzine zatvarača, gdje se zaista pokazuje snaga automatske ISO kontrole fotoaparata α7 III. "Automatski je ISO jako praktičan", otkrio je, "a možete računati na njega da će obaviti sav posao, što vam omogućuje da instinktivno reagirate na ključne trenutke. U potpunosti mu vjerujem, pa brzinu zatvarača postavljam na vrijednost od 1/1000 s ili veću."

danas macijauskas sony alpha 7III surfer na zmaju visi glavom prema dolje u zraku ispred neba briljantne plave nijanse

© Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2500s @ f/6.3, ISO 320

Izdržljivo kućište fotoaparata α7 III nezamjenjiv je element, a Danas misli da je riječ o standardu koji se može nositi sa svakim izazovom, za razliku od prethodnog kompleta koji je koristio.

"Prije sam imao problema", objasnio je. "Primjerice, kada sam jednog ljeta tjednima snimao u Šri Lanki, odnio sam fotoaparat na servis i rekli su mi da bi bilo bolje da nisam oprao uređaj! Vlaga u zraku kompletno je smočila unutrašnjost i dijelovi su zahrđali. Komplet serije Alpha ima zaštitu od nepovoljnih vremenskih uvjeta, pa čak i na pješčanoj plaži s morskim zrakom i vjetrom koji puše brzinom od 40 čvorova mogu računati na svoj fotoaparat. Nikada me neće iznevjeriti."

Predstavljeni proizvodi

Danas Macijauskas

Danas Macijauskas | Lithuania

„Sve što imamo je danas. Jučer smo trebali napustiti kao lekciju, sutra je mogućnost, a danas je najbolji trenutak naših života.“

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili