Stvaranje modnog svemira 

Sandra Åberg

"Modne su mi fotografije prilično dosadne ako se bave isključivo odjećom", kaže Sandra Åberg. "Želim ispričati priču koja dopire do gledatelja i utječe na njega. Ono što bi svaka fotografija, pa i modna fotografija, trebala postići jest da nešto osjetite."

Sandra je specijalist za modu, portrete i vjenčanja te u tom području radi već 15 godina. U fotografiju se zaljubila kada se preselila u Milan gdje su je nadahnuli i zainteresirali ljudi i modna industrija – svemir u kojem svatko nešto stvara. Razvila je jedinstven nježan, sanjiv i romantičan stil koji se temelji na emotivnim vezama i snažnim pripovjedačkim temama, a u tome joj je od iznimne pomoći bio fotoaparat Alpha.

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-zena-u-crvenoj-haljini-otvara-crvena-vrata

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/2500 s @ f/1,4, ISO 2000

"Ljudima želim dati nešto u što se mogu zaljubiti. Želim stvoriti osjećaj koji bi imali noseći tu odjeću, želim da se osjećaju lijepo ili slobodno. Želim im pokazati svemir dio kojeg žele postati. Velik dio toga temelji se na dobroj suradnji s modelima i stilistima, a uz to preferiram snimati u prirodi jer ona naglašava stvarnost te osjećaj slobode koji želim postići."

Ako je, da bi slika bila zanimljiva, potrebna emocija, kako to postići? Sandra to postiže snažnim vizualnim idejama i komunikacijom. "U svijetu mode sviđa mi se to što sve mogu staviti u kadar i stvoriti upravo onakav svemir kakav želim. Pri fotografiranju žena možete ostvariti predivne stvari pomoću oblika, poza i figura u odjeći. Osim toga, možete kontrolirati i izraze i raspoloženje. Bez obzira na to je li izgled nježan i sanjiv ili pak snažan i izražajan, sve naposljetku ima ulogu u pričanju priče."

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-mlada-u-bijeloj-cipkastoj-haljini-stoji-u-sumskom-okruzenju

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/1250 s @ f/1,6, ISO 4000

Prilikom rada s modelima postupak započinje "užasnim crtežima čovječuljaka zbog kojih me zadirkuju cijeli život! No na temelju tih crteža mogu objasniti što mislim da djevojka osjeća i kako želim da to pokaže. To pomaže i u tumačenju vještina modela i u tome da se tijekom snimanja osjeća ugodno. Neki se modeli smiju i čine vrlo pristupačnima, dok su neki neraspoloženi ili imaju svoju vibru – sve se to može iskoristiti za priču."

Interakcija je ključna, i u tome je α7R III od nevjerojatne pomoći, kaže Sandra. "Za moj je način rada jednostavnost presudna jer prilikom snimanja modela ne želim nikakve smetnje – želim u tom trenutku biti s njom i udahnuti priči život. Ranije sam puno više vremena provodila gledajući u fotoaparat, no uz elektroničko tražilo fotoaparata α7R III sada se umjesto na postavke mogu usredotočiti na osobu koju snimam."

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-mlada-plave-kose-s-velom-ispred-buketa-od-perja-i-cvijeca

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/100 s @ f/2,0, ISO 400

Sandra za dobivanje nježnog i svijetlog izgleda po kojem je poznata koristi brze objektive kao što je T* FE 55 mm f/1,8 ZA. Osim toga, za njezin su stil fotografiranja važni Sonyjev način rada Eye AF i nove funkcije praćenja u stvarnom vremenu koje nudi α7R IV. "Savršen fokus još je jedna stavka o kojoj ne morate brinuti. Na primjer, prilikom snimanja za Vogue i druge modne časopise iritantno je kada dobijete savršenu sliku koja nije oštra kada je zumirate! Eye AF toliko je precizan da ne morate brinuti; jednostavno fiksirajte oko i počnite snimati. To mi omogućuje da sa sigurnošću koristim velike otvore blende i da budem slobodnija."br>
Vrhunski dinamički raspon i performanse ISO-a rezultiraju boljim slikama, što joj daje priliku da češće snima osobe koje su pozadinski osvijetljene. "Budući da senzor zadržava detalje, manje moram brinuti o tome da će nešto nestati u sjeni. To je za mene novost u snimanju, a budući da snimam vrlo svijetle snimke, znatno mi pomaže u uređivanju. Naravno, koristim i reflektore, a ponekad i dodatne izvore svjetlosti, no ne volim komplicirane rasporede jer smatram da je jednostavnije bolje."

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-mlada-s-velom-sjedi-ispred-pernatog-buketa-s-ruzom-u-ruci

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/100 s @ f/1,4, ISO 250

"Te nove tehnologije", dovršava Sandra, "nadopunjuju instinkte fotografa te nam omogućuju da budemo još kreativniji. Petljanje po postavkama fotoaparata nikada me nije zanimalo. Mene zanima snimanje, objekt snimanja s druge strane fotoaparata i želja da stvorim nešto novo. α7R III je stoga za mene savršen fotoaparat."

Predstavljeni proizvodi
ILCE-7RM3
Fotoaparat α7R III punog kadra od 35 mm s automatskim fokusiranjem

ILCE-7RM3

SEL85F14GM
FE 85 mm F1,4 GM

SEL85F14GM

Slični članci
Sandra Åberg
alpha universe

Sandra Åberg

Danska

Ako vas nešto istodobno uzbuđuje i plaši, vjerojatno to morate učiniti!

Prikaz profila

Detalji Alpha Universe priče


x