Dubinsko učenje 

Alexis Rosenfeld

"Dobra podvodna fotografija očarava gledatelja i prenosi znanje", objašnjava Alexis Rosenfeld te dodaje da je fotografija dobra kada: "zainteresira djecu koja vam o njoj žele postaviti puno pitanja!" Prije nekoliko desetljeća Alexis je bio to dijete koje je upijalo podvodni svijet i istraživanja Jacquesa Costeaua. "To je bila moja karta u svijet nevjerojatnog; otisnuo sam se na mjesta koja su smatrana nepristupačnima, a sa sobom sam nazad donio fascinantne priče."

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-riba-jarkih-boja-pliva-iznad-koraljnog-grebena.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16 – 35 mm f/4 ZA OSS | 1/80 s @ f/8,0, ISO 400

Taj je novi svijet za Alexisa uskoro postao izvor mira. "Prilično sam nestrpljiva osoba, što se kosi s osobinama koje bi fotograf morao imati. No čim sam pod vodom, imam dovoljno vremena i sve oko mene postaje mirno. Voli zamisliti fotografiju, kadar i kompoziciju i čekati da se ta kombinacija pojavi preda mnom. Isto vrijedi i za životinje; snimanje dobre fotografije njihova ponašanja uvijek me čini ponosnim."

Alexis je roniti počeo s osam godina, što je bio ključan korak koji ga je doveo do ove situacije. "Da biste postali profesionalni podvodni fotograf, morate biti i dobar ronioc jer je ronjenje tehnički zahtjevna aktivnost, pa je morate u potpunosti svladati. Tek kada u tome uspijete možete se u potpunosti posvetiti fotografiji."

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-ronioc-proucava-bijeli-koralj-ispod-vode.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16 – 35 mm f/4 ZA OSS | 1/50 s @ f/14, ISO 400

Budući da je fotoreporter, ta je uloga još zahtjevnija, jer Alexis ne traži samo estetski zadovoljavajuće fotografije. "Priču ne mogu ispričati samo jednom fotografijom. Moji projekti ponekad traju mjesecima ili godinama, a prva fotografija mora biti dosljedna zadnjoj. Te fotografije zajedno pričaju priču koju čitatelj mora razumjeti bez čitanja teksta."

U svom najnovijem projektu "Koraljni grebeni, srce oceana" Alexis priča priču o ugroženom ekosustavu. "Fotografijama pokazujem ljepotu i bioraznolikost tog nevjerojatnog okruženja, ali i prijetnje koje su u njemu prisutne. Za projekt me posebno motivirao podatak da trećina morskih vrsta dolazi iz koraljnih grebena."

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-drvoliki-koralj-osvijetljen-bljeskalicom-uz-tamnoplavo-more-u-pozadini

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16 – 35 mm f/4 ZA OSS | 1/200 s @ f/11, ISO 400

Što Alexis misli o podvodnom snimanju? Podvodno okruženje predstavlja velike fotografske izazove jer je u vodi teže snimati nego kroz zrak. "U vodi se susrećem s četiri glavna problema – upijanjem svjetlosti, nestajanjem boja, česticama koje zamućuju pogled i činjenicom da se voda ponaša kao dodatni optički objektiv." To zvuči zahtjevno, no da bi svladao te izazove, Alexis koristi brojne tehnike. "Moje osvjetljenje omogućuje mi da u velikoj mjeri izbjegnem čestice, a dobre podvodne bljeskalice oživljavaju boje. Uz to snimam i uz vrlo široke kutove da bih smanjio količinu vode između fotoaparata i objekta snimanja."

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-jato-zutih-i-plavih-riba-pliva-kroz-koraljni-greben.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16 – 35 mm f/4 ZA OSS | 1/125 s @ f/14, ISO 800

Alexisov fotoaparat Sony α7R II pomaže i ispod valova. "Mnoge fotografije iz projekta Koraljni grebeni ne bih uspio snimiti starijom ili drugačijom opremom. Posebne zasluge idu kvaliteti i dinamičkom rasponu senzora te performansama pri visokim ISO-ima. Senzori su posebno dobri za podvodno snimanje te omogućuju vjeran prikaz podvodnog svijeta. Čim zaronimo u dubinu, sunčeva svjetlost postaje prigušena, pa često koristim 1600 ISO i viši. Za podvodno snimanje koristim i α7R III jer automatsko fokusiranje ispod vode sjajno funkcionira na oba fotoaparata, što mi omogućuje snimanje riba i morskih sisavaca čak i kada se brzo i nepredvidljivo kreću."

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-usamljena-raza-pliva-na-tamnoplavoj-pozadini-prosaranoj-suncevom-svjetloscu.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16 – 35 mm f/4 ZA OSS | 1/160 s @ f/13, ISO 400

"Opremu tvrtke Sony koristim već četiri godine, a imam objektive FE 16 – 35 mm f/2,8 G Master, FE 12 – 24 mm f/4 G, FE 90 mm f/2,8 Macro G OSS i FE 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 OSS G Master. Za njihovu zaštitu koristim švicarske futrole s priključcima od optičkog stakla koje su otporne na vodu do dubine od 200 m. Budući da su futrole prilagođene, sve su kontrole dostupne te mi omogućuju upravljanje radom fotoaparata. Bez kombinacije takve zaštite te performansi i rukovanja fotoaparata Alpha zasigurno ne bih na tako jednostavan način mogao raditi na dubinama."

alexis-rosenfeld-sony-A7RM2-usamljeni-ronioc-okruzen-ogromnom-formacijom-kamenja-pod-vodom.jpg

© Alexis Rosenfeld | Sony α7R II + FE 16 – 35 mm f/4 ZA OSS | 1/160 s @ f/11, ISO 400

No unatoč tome što njegova tehnika i fotografska oprema znatno olakšavaju snimanje, Alexis ne želi jednostavan život; draži mu je izazov. "Da, kada mi postane ugodno raditi u vodi, prestat ću jer neću imati više ništa za naučiti. Svaki je zaron novo iskustvo s tehničkog aspekta i aspekta razumijevanja prirode. Svjetlost, ponašanje životinja, promjena boje vode... Zbog kombinacije tih stvari moj je posao zaista poseban te vam ne treba dugo da shvatite da ne postoje dva ista zarona."

Predstavljeni proizvodi
ILCE-7RM2
Fotoaparat α7R II sa senzorom punog kadra s pozadinskim osvjetljenjem

ILCE-7RM2

SEL1635Z
Vario-Tessar T* FE 16 – 35 mm, F4 ZA OSS

SEL1635Z

Slični članci
Alexis Rosenfeld
alpha universe

Alexis Rosenfeld

Francuska

Ispod površine nalazi se drugi svijet: moj svemir u kojem sve izgleda poput bajke i oduzima vam dah. Svojim vam podvodnim istraživanjima želim pokazati koliko sam oduševljen tim krhkim svijetom.

Prikaz profila

Detalji Alpha Universe priče


x