Dubina u sjenama

José M. Mercado

Bio to osobni projekt ili snimanje editorijala, najveća je strast Joséa M. Mercada fotografiranje ljudi. “Ne mogu zamisliti svoj fotografski rad bez ljudi jer oni su osnovni razlog za sav moj rad”, govori nam.

Način na koji José osvjetljava svoje portretne fotografije apsolutno je ključan za njih te nije nešto što se smišlja na licu mjesta; da bi otkrio priču i narav svojih objekata, od samog je početka na djelu pomno planiranje. Zapravo, do trenutka kada je José spreman pritisnuti okidač, većina njegovog posla već je obavljena. 

jose m mercado sony alpha 9 žena s vunenim šeširom ispred crne pozadine

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Sonnar T* 24-70 mm f/2.8 ZA SSM | 1/200 s @ f/5.6, ISO 100

“Iza svake moje fotografije stoji složen kreativni proces”, objašnjava, “koji ponekad obuhvaća višemjesečni rad. Svaki je zadatak drukčiji, no moj je način rada uvijek ist.”

Tijekom faze istraživanja prikuplja informacije o temi na kojoj radi kako bi mogao izraziti svoje gledište. Potom u kreativnoj fazi razvija crteže da bi osmislio konfiguraciju i raspored osvjetljenja za konačnu realizaciju slike. A kada dođe trenutak za tu konačnu realizaciju? “Posao gotovo da je obavljen”, sliježe on ramenima, “i još samo moram prenijeti fotografiju iz svoje glave ili s crteža u fotoaparat.”

jose m mercado sony alpha 99 žena omotana crvenom tkaninom visi s trapeza

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24-70 mm f/2.8 ZA SSM | 1/500 s @ f/5.0, ISO 400

Joséu to omogućuju fotoaparati Sony Alpha, odnosno upotreba niza različitih fotoaparata i objektiva tvrtke Sony, od kojih je svaki pažljivo odabran za određeni zadatak. Za rad u studiju kada fotografira sportaše i sportašice upotrebljava Sony α9, koji mu pruža brz autofokus i brzinu snimanja od 20 fps kojima može zamrznuti pokret. S druge strane, na Sony α7R III i njegov senzor od 42,4 megapiksela oslanja se kada treba vrhunsku kvalitetu slike. Za vlastita putovanja i osobnu uličnu fotografiju José upotrebljava α7S, koristeći njegov visokoosjetljivi senzor i nečujni okidač.

Kad je riječ o objektivima, to uvelike ovisi o zadatku kojim se bavi, ali među Joséovim su objektivima FE 70-200 mm f/4 G OSS, FE 85 mm f/1.4 GM, Vario-Tessar® T* FE 16-35 mm f/4 ZA OSS i E 35 mm f/1.8 OSS, no objektiv koji najčešće koristi jest FE 24-105 mm f/4 G OSS.

jose m mercado sony alpha 99 balerina stoji pokraj prozora naslonjena na zid uživajući u svom odrazu u ogledalu

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24-70 mm f/2.8 ZA SSM | 1/60 s @ f/3.5, ISO 1250

Prolistajte Joséov opsežni portfelj portreta i vidjet ćete kako ga njegov stil i vizija obilježavaju sve do načina na koji su scene osvijetljene. Često je prisutna pažljiva igra svjetla i sjene, pri čemu svjetlo razotkriva detalje koje José želi iskoristiti kako bi nam pričao o svom objektu.

jose m mercado sony alpha 9 visinski skakač skače preko krova zgrade tvrtke telefonica

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16-35 mm f/4 ZA OSS | 1/1250 s @ f/9.0, ISO 100

“Mislim da je važno znati kako prevladati umjetno ili prirodno svjetlo scene”, promišlja on, “kao i kompoziciju. Svjetlo je ono što čini fotografiranje mogućim, a kompozicija je ta koja raspoređuje sve elemente koji će biti dio fotografije. Kada kao fotografi ovladamo tim dvama konceptima, možemo se puno jasnije izraziti.”

jose m mercado sony alpha 7S violinistica u formalnoj pozi pred tamnom pozadinom

© José M. Mercado | Sony α7S | FE 24-105 mm f/4 G OSS | 1/125 s @ f/7.1, ISO 100

Da bi doista razumio osvjetljenje, José proučava svoj okoliš i prati kako različite perspektive i izvori mogu posvijetliti prostor ili lice neke osobe i stvoriti sjene, koje su značajka brojnih njegovih slika. “Doista volim svjetlo, ali istina je da su mi sjene još puno draže”, kaže on.

Pokušavajući naučiti više o svjetlu, José je prije nekoliko godina osmislio vježbu koja se sastojala od toga da u podzemnoj željeznici, autobusu ili baru opazi prolaznike koji su se isticali zbog načina na koji su bili osvijetljeni.

“Neprekidno ih promatrajući i opažajući sjene morate pogoditi koja ih svjetla obasjavaju, o kojoj je vrsti svjetla riječ i pod kojim kutom pada”, objašnjava. “To mi je doista pomoglo pažljivije uočavati stvari te mi je osjetno popravilo vještinu rada s osvjetljenjem na mojim fotografijama.”

jose m mercado sony alpha 99 portret igrača američkog nogometa iz profila

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24-70 mm f/2.8 ZA SSM | 1/200 s @ f/11, ISO 100

Fotoaparati tvrtke Sony Joséu pružaju slobodu kreativnosti, a strast za izražavanjem putem fotografije daje mu motivaciju i nadahnuće za nove snimke. Za njega to nije posao ili profesija nego nešto što on naprosto mora raditi.

“Nikada se nisam otisnuo u svijet fotografije misleći da će mi ona jednog dana biti posao. Zapravo, poslom je ne smatram ni danas; njome se bavim jer osjećam da to moram i jer osjećam kao da bi bez nje jedan dio mene umro. Ja moram izraziti svoje osjećaje, a u ovom trenutku to činim kroz fotografiju.” 

jose m mercado sony alpha 9 čovjek u svitanje preskače uski kanal

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16-35 mm f/4 ZA OSS | 1/1000 s @ f/4.0, ISO 100

Nastavljajući kaže: “Ne planiram ostaviti nikakvo naslijeđe; snimam fotografije jer volim to raditi i ne razmišljam o budućnosti. Uživam u svakoj načinjenoj fotografiji i zbog toga ih želim nastaviti snimati.”

Proizvodi spomenuti u ovom članku
ILCE-7S
α7s E-mount fotoaparat sa senzorom punog kadra

ILCE-7S

ILCE-9
α9 fotoaparat bez zrcala punog kadra sa slojevitim slikovnim CMOS senzorom

ILCE-9

SLT-A99V
A-mount fotoaparat α99 s Full-frame senzorom od 35 mm

SLT-A99V

SAL2470Z2
Vario-Sonnar® T* 24 – 70 mm F2,8 ZA SSM II

SAL2470Z2

SEL1635Z
Vario-Tessar T* FE 16 – 35 mm, F4 ZA OSS

SEL1635Z

SEL24105G
Objektiv FE 24 – 105 mm F4 G OSS

SEL24105G


x