jedrenjak s crvenim jedrom plovi ispred velikog ledenjaka, mjesec iznad horizonta

Prve pustolovine: istraživanje Grenlanda uz α7R IV

Albert Dros

Grenland u kolovozu možda nije hladan kao zimi, no temperature na moru i dalje predstavljaju izazov. Albertu Drosu, fotografu pejzaža, motivacija da bude u takvom okruženju zavodljivost je svjetla. Uz gotovo 24 sata dnevne svjetlosti, Sunce se satima nalazi oko ruba horizonta i stvara jarke narančaste, ljubičaste i plave boje na nebu.

S obzirom na to da je već koristio pretprodukcijsku verziju fotoaparata Sony α7R IV u Nizozemskoj, putovanje na Grenland Albertu je pružilo još jednu priliku da se doista uvjeri što Sony α7R IV od 61 megapiksela može.

crveni ribarski brod ispred ledenjaka

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/100s @ f/6.3, ISO 1000

Albert je dva tjedna spavao i snimao na istom brodu, a šali se da je snimanje bilo "pravi doživljaj". Svake je noći na brodu snimao satima. "Prekrasno je", pojašnjava, "mnogo je prekrasnih boja i načina na koje možete raditi s ponoćnim suncem. Osobi poput mene to je igralište. Zapanjujuće se fotografije mogu snimiti posvuda."

jedrenjak s crvenim jedrom plovi uz veliki ledenjak

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/200s @ f/6.3, ISO 400

Priroda je stvorila prekrasnu pozadinu, a Albert je postavio objekt kao točku fokusa u obliku jedrenjaka s jarkim crvenim jedrom. "Imamo mnogo slika s brodom", objašnjava nam. "S jednog sam broda voki-tokijem razgovarao s kapetanom drugog broda i tražio ga da crveni brod premjesti na savršeno mjesto za snimku."

No unatoč tome što je isplanirao cijelo putovanje, uvjeren je da to nije umanjilo kreativnost snimke. "Morate čekati da brod dođe na odgovarajuće mjesto, a Mjesec mora biti na odgovarajućem mjestu na nebu", objašnjava, "morate planirati i sve posložiti da bude savršeno da biste snimili fantastičnu sliku, a to je vrlo teško postići."

zalazak sunca iznad plave sante leda na grenlandu

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/6.3, ISO 640

Većina fotografa pejzaža uglavnom vrijeme provode na kopnu s tronošcem na čvrstom tlu i svim komponentama čvrsto ukopanim u svoje mjesto. Snimanje iz broda uvelike se razlikuje, posebno kada je objekt drugi brod.

crveni jedrenjak plovi ispred osuncanog ledenjaka

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/200s @ f/6.3, ISO 1000

"Snimanje s broda daleko je od opuštajućeg," smije se Albert, "kompozicije dolaze i odlaze, stoga morate imati fotoaparat koji se brzo fokusira ili će te kompozicije nestati". U Albertovu slučaju snimao se brod s broda – drugi brod, more i ledenjaci zajedno su se kretali.

"Otkrio sam da je u takvim slučajevima najbolje koristiti brzo neprekidno snimanje modela α7R IV i snimati brzinom od 10 sl./s", govori nam, "s kontinuiranim automatskim fokusiranjem. Mogao sam snimati do 70 fotografija kada sam trebao, a zatim odabrati savršenu prilikom uređivanja. To znači da nikada nisam propustio te trenutke uz punu rezoluciju od 61 megapiksela."

jedrenjak ispred ledenjaka, noćno sunce baca topli sjaj kroz prirodnu špilju

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/400s @ f/8.0, ISO 400

Albert voli koristiti ekstremne objektive za snimanje, Tradicionalni fotograf pejzaža mogao bi koristiti širokokutni objektiv od 24 mm ili 16 mm, Albert će vrlo često snimati uz 12 mm ili 400 mm – na potpuno suprotnim stranama spektra. Naravno, snimanje pejzaža s broda uz objektiv od 400 mm dodatno komplicira snimanje.

savrseno kadrirani ledenjak ispred njeznog, crvenog zalaska sunca na grenlandu

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/6.3, ISO 640

"Koristio sam objektiv od FE 100 – 400 mm f/ 4 – 5,6 GM OSS", kaže, "nevjerojatno je oštar – najoštrije zumiranje koje sam koristio. Korištenjem tog objektiva uz 61-megapikselni senzor na fotoaparatu α7R IV te stabilizaciju objektiva i fotoaparata snimio sam svaki najsitniji detalj. Za jednu svoju savršeno oštru fotografiju uspio sam fotografirati Mjesec pri 400 mm, a da bih postigao odgovarajuću ekspoziciju, brzinu okidača postavio sam na 1/50."

mjesec iznad ledenjaka, jedrenjak s crvenim jedrom u prvom planu

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/50s @ f/5.6, ISO 1600

Zašto je Albert odlučio koristiti novi Sony α7R IV za svoje najnovije projekte? "Volim snimati pejzaže s mnoštvom detalja, stoga je viša rezolucija fotoaparata Sony α7R IV fantastična", govori nam, "kao i dinamički opseg od 15 točaka. Kućište kamere neznatno je redizajnirano s postojećim poboljšanjima fotoaparata α7 s boljim poklopcima za vanjske priključke. Te naizgled nebitne značajke čine veliku razliku kada snimam u teškim uvjetima, kao što je ovaj projekt."

Predstavljeni proizvodi

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

„Opsjednut sam potragom za savršenom fotografijom”

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili