chris schmid sony alpha 9 leopard sjedi na brežuljku sa suncem u pozadini

Snimanje Serengetija fotoaparatom Alpha 7S III

Chris Schmid

Ja sam fotograf, filmaš i kinematograf iz Švicarske specijaliziran za snimanje prirode na udaljenim lokacijama, najčešće velikih mačaka. Posvetio sam život dokumentiranju prirodne ljepote našeg planeta i cilj mi je uvijek isti: pristupiti prirodi u njezinu srcu radi podizanja razine svijesti o krhkosti našeg planeta i potaknuti akcije za njegovo očuvanje.

Predano radim na zaštiti divljih životinja i blisko surađujem s organizacijom za zaštitu okoliša WildAid iz San Francisca na smanjivanju potražnje za ilegalnim proizvodima od divljih životinja. Godine 2019. pokrenuo sam internetsku prodavaonicu nakita Stay·WildTM koja 50 % zarade donira neprofitnim organizacijama radi podrške projektima zaštite divljih životinja. Moj je rad predstavljen u zbirci National Geographic Image Collection.

Naš je glavni projekt bio snimanje migracije gnuova u Serengetiju u Tanzaniji. Svake godine 1,5 milijuna gnuova migrira u ogromnoj petlji i to je prepoznato kao jedno od "sedam svjetskih čuda prirode".

U ovo doba godine gnuovi migriraju na sjever Serengetija gdje prelaze čuvenu rijeku Maru u dramatičnoj borbi protiv vode, krokodila i drugih grabežljivaca. Na vrhuncu migracije, grabežljivci poput lavova i geparda vrlo su aktivni jer imaju brojne prilike za hvatanje plijena.

Prvi dojmovi o fotoaparatu Alpha 7S III

Godinama sam vjerni korisnik Sonyjevih proizvoda i sada se za fotografije koristim isključivo fotoaparatima Alpha 9 II i 7R IV, no za filmove sam htio isprobati Alpha 7S III.

Najbolja značajka novog fotoaparata za mene je nedvojbeno mogućnost snimanja u rezoluciji od 4K 4.2.2 50/60p, kao i mogućnost povećanja na 100/120 uz zadržavanje iste dubine bita. Volim snimati s krivuljom S-Log3 i gradirati boju snimljenog materijala, pa je 10-bitna dubina imperativ.

Koristan dodatak na Alpha 7S III su i fokusiranje dodirom, kao i sve ostale postavke fokusa. Mogućnost praćenja lava u visokoj travi pomoću stabilizatora steadicam i fokusiranja na dodir u aplikaciji Imaging Edge bila nam je vrlo važna, pa nismo imali potrebu koristiti motore za praćenje fokusa na steadicamu. Možete kontrolirati sve postavke fotoparata na daljinu bez brige.

Efekt kotrljajućeg zatvarača također je drastično smanjen u odnosu na Alpha 7S II, a to je bilo najvidljivije prilikom snimanja na steadicamu.

I konačno, mogućnost podizanja ISO vrijednosti bila je ključna – bezbrižno korištenje visoke ISO vrijednosti za 50/60p čak i pri slabom svjetlu bila je nevjerojatna, osobito kad su velike mačke aktivne vrlo rano i kasno uvečer.

Chris Schmid sony alpha 7RM4 chris kadrira fotografiju na svom fotoaparatu alpha postavljenom na stativ

Oprema

Srećom smo imali kamere 2 Alpha 7S III za snimanje – jednu s objektivom FE 200 – 600 mm f/5,6 – 6,3 G OSS za statične snimke na stativu, a drugu s objektivom FE 70 – 200 mm f/2,8 G Master (i povremeno konverterom za 1,4x) za upotrebu na steadicamu Ronin 2. Obje postave imale su Atomos Ninja V za RAW snimke izravno iz HDMI priključka.

Mogućnost kontrole fotoaparata na steadicamu putem aplikacije Imaging Edge bila je od neprocjenjive važnosti i mogli smo brzo mijenjati postavke u slučaju promjene osvjetljenja.

S obzirom na velike vrućine na kojima smo radili, ne bi me bilo iznenadilo da su jedan ili oba fotoaparata pokazali znakove pregrijavanja, osobito tijekom snimanja pri visokim rezolucijama, ali nisu imali problema čak ni nakon sati i sati rada.

Chris Schmid fotoaparat sony alpha 7RM4 postavljen na steadicam

Savjeti za videosnimanje divljih životinja

Predstavljeni proizvodi

Chris Schmid

Chris Schmid | Switzerland

"Slika je snažna. Jedna snimka može zabilježiti emociju ili pobuditi unutarnje osjećaje."

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili