Pronalaženje posebnog

Marek Arcimowicz

"Nisam zaslužan za titulu 'fotografa ekstremnih projekata'", nasmijao se Marek Arcimowicz, "taj me nadimak sam pronašao. Smislio ga je voditelj marketinga u tvrtki Alpinus za proizvodnju odjeće za koju sam snimao i jednostavno se održao."

Održao se jer ga savršeno opisuje. U Marekovim djelima možete vidjeti da se najviše držao najtežih uvjeta na svijetu.

"Počeo sam snimati fotografije na mjestima i u uvjetima u kojima to mnogi drugi ne bi radili," objasnio je. "Primjer je snimanje u pustinji Gobi tijekom zime na temperaturi od -20 stupnjeva. To je nepovoljno za ljude i opremu."

marek arcimowicz sony alpha 6500 udaljeni konji prelaze pustinju obasjanu svjetlošću

© Marek Arcimowicz | Sony α6500 + 70-200 mm f/4 | 1/800 s @ f/11, ISO 400

U tim je teškim uvjetima pronašao najuvjerljivije objekte. "Najzanimljivije stvari pronalaze se u ekstremima", objasnio je, "sredina jednostavno nije toliko zanimljiva. Ako želite snimati fotografije koje diraju ljude, morat ćete učiniti ono što će dirnuti i vas – ono što će doprijeti do vaše duše."

marek arcimowicz sony alpha 6500 kamp u podnožju planine

© Marek Arcimowicz | Sony α6500 + 18-55 mm f/3,5-5,6 | 1/200 s @ f/13, ISO 800

S najtežim se izazovom susreo u Venezueli kada se pridružio ekspediciji za osvajanje vrha u džungli Tramen Tepui. "Riječ je o planini", objasnio je Marek, "koja ne postoji na kartama. Čak je ni NASA nije mogla snimiti iz svemira jer je ondje toliko oblačno i vlažno – što dokazuje koliko su uvjeti nepovoljni. No sve to bilo vrijedno truda jer sam se popeo na planinu i pomogao pri kartiranju. Otkrili smo tri nove vrste leptira, ali i novu vrstu žabe! Teško je pronaći ovakva mjesta", nastavio je, "ali u tome se krije užitak."

Veličina i kvaliteta fotoaparata tvrtke Sony koje sada koristi bile su samo san kada je krenuo s radom. Jednom se popeo na planini Ama Dablam u sklopu Himalaja s fotoaparatom formata 6x7, objektivima i tronošcem, a sve je to zajedno težilo 15 kg. Objasnio nam je da je α7R II koji danas koristi "pravo otkriće. Mogu ostvariti iste ili još bolje rezultate od onih formata 6x7, a da pri tome sa sobom nosim opremu koja teži samo 2 kg."

marek arcimowicz sony alpha 7RII kamp na planini tijekom noći uz zvjezdano nebo

© Marek Arcimowicz | Sony α7R II + 16-35 mm f/4 | 25 s @ f/4,5, ISO 12 800

Pametno pakiranje za ekspedicije poput Marekove od ključne je važnosti jer je velik dio pothvata hodanje ili penjanje, a umor ne smije ometati snimanje slike ili sigurnost osoba s kojima se nalazite.

Riječ je o ravnoteži koja obuhvaća poznavanje svog tijela: "Prije sam bio u mnogo boljoj formi! Kompleti od 20 kilograma nisu bili problem. Sada mi je gotovo 50 i nisam toliko snažan, no imam savršene objektive i fotoaparate: čvrste, zaštićene od nepovoljnih vremenskih uvjeta te lagane. Sa sobom nosim jedno tijelo serije Alpha i dva ili tri objektiva, i to je sve što mi treba."

marek arcimowicz sony alpha 7RII zamrznuto jezero u planinama

© Marek Arcimowicz | Sony α7R II + 16-35 mm f/4 | 1/1250 s @ f/10, ISO 400

"Kvaliteta najnovijih senzora tvrtke Sony zaista je vrhunska, stvarno su nas razmazili brzinom i preciznošću automatskog fokusa. Najvažniji mi je ipak cijeli sustav, a α7R II i III omogućuju mi da najbolji način iskoristim sjajne objektive."

Uz α7R II i α6500 u uobičajenom se kompletu nalaze i objektivi "FE 16-35 mm f/4 ZA, FE 70-200 mm f/4 G i nešto kao što je FE 35 mm f/1,4 ZA ili 55 mm f/1,8 ZA. Ako ne želim mijenjati objektive, što me čini neupadljivim fotografom, obično koristim objektiv od 35 mm, no ako sam usredotočen na snimanje portreta, onda to može biti i onaj od 55 mm."

marek arcimowicz sony alpha 6500 krajolik s jezerom i udaljenim planinama prekrivenim snijegom

© Marek Arcimowicz | Sony α6500 + 70-200 mm f/4 | 1/160 s @ f/11, ISO 250

Uzbuđenje koje možeš osjetiti gledajući Marekove slike s putovanja i ekstremnih mjesta proizašlo je iz ograničenja s kojima se susreo tijekom odrastanja iza Željezne zavjese tijekom Hladnog rata u Poljskoj. "Gotovo da nismo mogli ni proviriti nos izvan doma, pa sam sanjao o pustolovinama, planinama, polovima, pustinjama kao što su Sahara, Kalahari, Gobi... Kada sam navršio 18 ili 19 godina, otišao sam. Najprije u Francusku, Španjolsku, a zatim Moroko, Kinu, Tibet... Sada to nije toliko šokantno, no prije interneta kao pomoći pri rezervacijama, bilo je to kao da putujem samo s kompasom. Prava pustolovina."

marek arcimowicz sony alpha 7RII djeca s licima obojenim blatom

© Marek Arcimowicz | Sony α7R II + 55 mm f/1,8 | 1/200 s @ f/6,3, ISO 800

Budući da u današnje vrijeme sve više fotografa snima iste objekte, Marek traži nove ekstreme, nova uzbuđenja. "Mislim da ono što sam prije radio više nije toliko zanimljivo. Možete koristiti action cam i vidjeti sjajne prizore tijekom vožnje snowboarda, surfanja, skijanja i leta padobranom. Ne želim biti dio gomile, pa zato pričam priče koje su povezane s ljudima, kao što su ekologija i promjena društava. Ono što radite mora vas dirnuti kao umjetnika. U posljednjih pet godina krećem se u tom smjeru i snimam zaista 'teške' fotografije o trgovini ljudima, zlostavljanju i gladi, o čemu se svi moramo zamisliti. To je druga vrsta ekstrema."

Proizvodi spomenuti u ovom članku
ILCE-6500
Vrhunski E-Mount APS-C fotoaparat α6500
ILCE-7RM2
Fotoaparat α7R II sa senzorom punog kadra s pozadinskim osvjetljenjem
ILCE-7RM3
Vario-Tessar T* FE 16 – 35 mm, F4 ZA OSS
SEL70200G
FE 70-200 mm F4 G OSS
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA
SEL1855
E 18 - 55 mm F3,5 - 5,6 OSS
Marek Arcimowicz
Alpha Universe

Marek Arcimowicz

Poljska

"Dobar putnik nema fiksan plan i ne brine o dolasku na cilj - 老子 Lǎozi (Lao Tzu, 6.-5. stoljeće p.n.e.)"

Prikaz profila


x