jaakko posti sony alpha 9 snowboarder izvodi impresivan salto unatrag

Ledeno zlato: praćenje olimpijskog snowboardera

Jaakko Posti

Posljednji je dan snimanja i Jaakko Posti u utrci je s vremenom. U sjevernu je Finsku stiglo proljeće, a s njim i sunčano vrijeme. Snijeg se topi, boja vode mijenja se iz bijele u plavu, a obale jezera Kilpisjärvi prekrivene su bljuzgavicom. Nakon što su izašli iz motornih sanjki pet ili šest kilometara od planine Terbmisvaara, Jaakko i profesionalni snowboarder Antti Autti nastavili su na skijama po „mekom snijegu na dnu doline” nadajući se da će na vrijeme doći do klanaca na vrhu prije nego što se otopi snijeg kojim su prekriveni.

jaakko posti sony alpha 7RM3 zamrznuto jezero sa snijegom prekrivenim planinama u pozadini

© Jaakko Posti | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/640s @ f/5.6, ISO 100

Ti su strmi i uski planinski klanci savršeni za snowboarding i tamo će se snimati posljednji dio dokumentarca SCAN o Anttiju dok istražuje nabolje dijelove Norveške i Finske unutar Arktičkog kruga.

„To mi je najdraži dio filma”, prisjeća se Jaakko. Ponosan sam što smo uložili toliko truda u njegovo snimanje. Uvijek sam volio snimke koje su estetski na visokoj razini, ali poseban je osjećaj kada znate koliko je truda bilo potrebno u njih uložiti. Zimi možete motornim sanjkama doći ispod klanaca, ali ovaj je put bilo preopasno, pa smo pješačili skroz do vrha visokog 1140 m i snimali smo vožnju niz planinu. Uspjeli smo snimiti dvije takve vožnje prije nego što smo se vratili u civilizaciju. Puls mi je vjerojatno bio 160!”

jaakko posti sony alpha 7RM3 muškarac nosi snowboard po strmoj snijegom prekrivenoj planini

© Jaakko Posti | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/500s @ f/5.6, ISO 100

Zašto je uspjeh tako poželjan? Zato što nije zajamčen, kazao je Jaakko. „ „U takvim je projektima najčešće dovoljno osvrnuti se unatrag”, nasmijao sa. „Može vam se dogoditi da nakon petosatnog uspona otkrijete da ne možete snimati jer su se promijenili vremenski uvjeti, jer nije sigurno ili jer je preopasno. To može biti vrlo frustrirajuće, ali kada uspijete, osjećaj je još bolji.”

Jaakko, koji je počeo kao fotograf, sada sve češće snima videosnimke i radi sa sportašima bliskim sportovima koje voli. Za projekt s Anttijem, koji je profesionalni sportaš dulje od 20 godina i koji je predstavljao Finsku na Olimpijskim igrama, došlo je do preklapanja interesa.

„Prije desetak godina”, objasnio je Jaakko, „počeo se intenzivnije baviti snowboardingom u nedirnutoj prirodi i još se time bavi. Film je o njegovom povratku na mjesta u koja se zaljubio.”

jaakko posti sony alpha 7RM3 izlazak mjeseca nad snijegom prekrivenom planinom

© Jaakko Posti | Sony α7R III + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/800s @ f/5.6, ISO 100

Rad u tim područjima znači da snimatelji moraju imati posebne vještine, iskustvo i pouzdanu opremu. „Sigurnost na snijegu na prvom je mjestu”, objasnio je, „i što više informacija imate o snježnom pokrivaču u tom području, to bolje. Mogli biste vidjeti nešto što mislite da će funkcionirati, ali za to je potrebno planiranje, čak i kopanje rupa u snijegu da bi se vidjelo stanje – sve što je potrebno da se izbjegne lavina. Ako niste sigurni, ne penjete se jer su na većim obroncima veće lavine, a tada je sve u Božjim rukama.”

Poznavanje te teme pomaže mu da uoči bolje snimke. „Kada radite s profesionalnim snowboarderom, to je suradnja i imam povjerenja u njega jer zna što izgleda dobro na snimci, a on ima povjerenja u mene jer poznajemo spustove koji funkcioniraju. Ako ne poznajete sport, možete dobiti snimke koje nekima izgledaju lijepo, ali za znalce su potrebne određene stvari, primjerice odgovarajući položaj.”

jaakko posti sony alpha 7RM3 muškarac stoji na udaljenom obronku i gleda more s dugom vidljivom preko cijelog kadra

© Jaakko Posti | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/800s @ f/4.0, ISO 100

Njegov α7R III to pojednostavnjuje, a glavni je razlog njegova svestranost. Budući da se radi o hibridnom uređaju za snimanje, uz pomoć istog kućišta može snimati fantastične fotografije i videosnimke u situacijama kada su težina i prostor odlučujući.

„Uz samo jedno kućište”, nastavio je, „potreban vam je samo jedan komplet objektiva, a i kavez za dodavanje mikrofona može biti manji. Što je manje fotografske opreme, to je više prostora za ključne stvari kao što su sigurnosna oprema za snijeg, dodatna odjeća i voda. Obično koristim FE 24 – 105 mm f/4 G jer smatram da pokriva većinu mojih potreba, ali uvijek nosim brzi objektiv fiksne žarišne duljine kao što je FE 35 mm f/1,8 za slučaj da se smanji razina osvjetljenja.”

Osim toga, Jaakkou su iznimno važni pouzdano automatsko fokusiranje i stabilizacija slike fotoaparata α7R III jer mu omogućuju snimanje iz ruke kada bi kardan zauzeo previše prostora i jednostavno zadržavanje u fokusu snowboardera kao što je Antti uz automatsko fokusiranje s praćenjem objekta snimanja. Rezultati su podjednako dobri za videozapise i fotografije. „To znači da mogu reagirati u trenu i snimiti neposredne snimke koje su ključne za ovakav dokumentarac”, kazao je, „tako da fotoaparat nosim zakvačen za remen na ramenu i uzmem ga čim se nešto dogodi.”

Naravno, kada u Arktičkom krugu fotoaparat nosite na ramenu, on mora imati dobru zaštitu od vremenskih uvjeta i „tijekom šest godina snimanja pomoću serije α7”, kazao je Jaakko, „čak i ako se originalni zaslon malo zamrznuo na -30 ili -40 stupnjeva ili je bilo vode od otopljenog snijega, nikad nisam imao problema s tim. Moj se Alpha nije nikad pokvario – a, zahvaljujući iskustvu i planiranju, nisam ni ja.”

Predstavljeni proizvodi

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili