lidia popiel sony alpha 7R3 model u crvenoj haljini sjedi na podu s podignutim rukama

Sloboda je u modi

Lidia Popiel

"Postoji čarolija u modi", kazala je Lidia Popiel, "i budući da je modna fotografija kombinacija raznih stvari – ljudi, dizajna, tkanina, linija, proporcija, pejzaža i lokacija – ona vam daje slobodu da se izrazite stvarajući nove svjetove. To je prekrasna sloboda."

Sada jedna od najboljih fotografkinja u Poljskoj, Lidia, koja je radila kao model od sedamnaeste godine, priznaje da je uvijek pažljivo promatrala fotografe s kojima je radila da bi što više naučila, ali nije mislila da će se time baviti dok se sudbina nije umiješala.

"Jednog sam dana tijekom snimanja", objasnila je, "posudila fotoaparat i snimila rolu filma. Zatim sam prodala jednu od slika za plakat s kozmetičkim proizvodima i postala fotografkinja", nasmijala se. "Naravno, morala sam i dalje učiti i kolege su mi mnogo pomogle u tome. Počela sam snimati slike s vlastitim dizajnima i mnoge sam prodala jednom modnom časopisu – tada su u Poljskoj postojala samo dva!"

lidia popiel sony alpha 7R3 model s ozbiljnim izrazom lica sjedi na rubu kreveta s četiri stupa

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/20s @ f/9.0, ISO 100

40 godina kasnije Lidia je u sklopu jednog od svojih nedavnih projekata snimala dobrotvornu manifestaciju za Udruženje prijatelja muzeja u Varšavi. "Svake godine organiziraju dobrotvornu manifestaciju za Nacionalni muzej", objasnila je, "i ove su godine zamolili deset najboljih poljskih dizajnera da im daju svoje haljine, koje su poslije prodane na aukciji tijekom bala u muzeju. Pozivnica za snimanje dizajna bila je velika čast."

Lokacija je bila još uzbudljivija za Lidiju. "Palača Radziwiłł u Nieborówu prekrasna je građevina", objasnila je, "i budući da je jedna od tema za zbirku bila boja, to je bila prilika za usklađivanje haljina s dekoracijama palače." Za slike s ogromnom količinom detalja bila je potrebna dugotrajna priprema. "Palaču sam prije snimanja posjetila nekoliko puta", kazala je Lidia, "jer sam tražila slične boje i ponavljajuće linije. Htjela sam i da moji modeli svojim pozama prenesu dio povijesti lokacije, koja je mjesto prepuno duhova i tajni."

lidia popiel sony alpha 7R3 model naslonjen na ogradu

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/15s @ f/6.3, ISO 100

Na taj način, kazala je, modne fotografije mogu biti više od običnih portreta. "One mogu pričati priče", kazala nam je, "pomoću svjetlosti, detalja i kompozicije. Koristimo brojne metode da bismo dizajnerima pokazali koncepte, ali naposljetku na slici je osoba i ona se putem slike mora obraćati gledatelju."

Bez obzira na projekt, njezini modeli također moraju osjećati da su dio priče, kazala je Lidia. "Ključni su odabir prave osobe i komunikacija. To je timski rad. Tražim modele sa snagom, ali ne želim zasjeniti haljinu. Moraju se osjećati fantastično i biti dio plana. Zato se model i fotograf moraju uvijek pitati što rade i zašto to rade."

lidia popiel sony alpha 7R3 model u zlatnoj haljini stoji u niši

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/60s @ f/2.8, ISO 100

Lidia, koja obično snima uz objektiv od 50 mm, za ovaj je projekt prešla je na FE 28 mm f/2. "Odabrala sam kraću žarišnu duljinu da bih mogla dobiti veću dinamiku na lokaciji", kazala je, "ali bez izobličavanja obrisa objekta snimanja. Ljepota interijera morala je biti važan dio priče i istodobno, kada sam relativno blizu modelu, imam bolji kontakt s njim, a posebice kada mogu tiho govoriti."

Lidijin Sony α7R III pojednostavnjuje joj komunikaciju svojim značajkama koje fotografu omogućuju da se usredotoče na objekt snimanja, a ne na fotoaparat. Veličina i težina fotoaparata te njegov revolucionarni Eye AF promijenili su način na koji Lidia snima modne fotografije.

"Dok radite", objasnila je, "može vam se činiti da imate mnogo vremena – ali uspješnost fotografije zapravo ovisi o djeliću sekunde. Kada sam počela koristiti Eye AF, postala sam sigurna u sebe kao nikad prije i ta je funkcija nesumnjivo ključna za pronalaženje tog presudnog djelića sekunde."
lidia-popiel-sony-alpha-7R3-model-u-ljubicastoj-haljini-oslanja-se-na-klavir

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/80s @ f/10, ISO 100

Uz manji i lakši fotoaparat visoke rezolucije kompozicije mogu biti slobodnije i fluidnije. "Katkad je dovoljno pomaknuti se za pola centimetra da bi se sve na slici promijenilo", objasnila je Lidia, "i zato obično radim bez stativa. Kada sam teške fotoaparate zamijenila Sonyjevim fotoaparatima bez zrcala, odmah sam osjetila olakšanje i mnogo veću slobodu u radu." Dakle, sve se svodi na slobodu i Lidia tvrdi da takav stil snimanja fotografe može učiniti otvorenijima. "To znači da se ne bojite vlastite maštovitosti", zaključila je, "ni iskrenosti. Snimajte za sebe, a ne radi tuđeg odobravanja. Uz to, nemojte misliti da je već sve snimljeno jer vaš će rad uvijek biti jedinstven. Nastavite učiti, budite zadivljeni i budite slobodni." Šminka: Marianna Jurkiewicz Oblikovanje kose: Hair Styling: Kacper Rączkowski/Kevin Murphy Pl Garderoba: Agnieszka Ścibior Modeli: Uncover Models Fotografski suradnici: Wolf Studio / Varšava

Predstavljeni proizvodi

Lidia Popiel

Lidia Popiel | Poland

"Fotografija se temelji na posvećenosti, predanosti i spremnosti da se prepustite onome što se nalazi ispred vašeg objektiva. Trenutak u kojem ne pripadate sebi je kratak, pa morate biti brzi. No nemojte žuriti"

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili