teja lisjak drži svoju kameru sony fx30 s 18-105 objektivom

FX30 | Ulaznica za svijet kinematografije

Teja Lisjak

Koja je pozadina ovog filma?

U ovom kratkometražnom filmu gledatelje vodim na kinematografsko putovanje živopisnim ulicama Lisabona i mirnim krajolicima obale regije Algarve. Koristeći se kamerom FX30, naglasak sam stavila na meni omiljene značajke koje mi ta kamera pruža te predstavila način na koji mi omogućuje da putujem i povezujem se s ljudima diljem svijeta.

Kakav je bio prvi dojam snimanja kamerom FX30?

Prvo me privuklo kućište kamere. Na njemu je dostupno više rupa, nalik onima za postavljanje tronošca, koje su idealne za postavljanje dodataka ili opreme na kameru. Također mi je drago da mogu raditi fotografije od 26 megapiksela, što je zapravo veća rezolucija od one kojom tipično snimam na svom fotoaparatu Sony Alpha 7S III. Tako postižem odličnu kvalitetu i fotografija i videozapisa.

teja lisjak stoji na ulici držeći svoju kameru sony fx30

© Gareth Davies

Koja vam se značajka kamere najviše sviđa i zašto?

Bez imalo sumnje to je mogućnost učitavanja prilagođenih LUT-ova izravno na snimljeni materijal te fleksibilnost da ili snimam primjenom određenog izgleda ili da samo vidim kako bi snimka izgledala. Kada počnem uređivati snimljeni materijal, na njega uglavnom primijenim LUT kako bih vizualizirala njegov potencijalni izgled te učinila postupak uređivanja vizualno zabavnijim. Ta značajka cijelo snimanje čini zabavnijim, pogotovo jer volim boje i postupak gradiranja.

krupni plan rasklopljenog zaslona kamere sony fx30

Za snimanje filma upotrijebili ste više Sonyjevih objektiva, koji vam je bio najdraži?

Objektiv 35mm f/1.4 GM bio je nevjerojatan u uvjetima slabog osvjetljenja, dok mi je PZ 10-20mm f/4 G omogućio zaista kreativne snimke (tronožac sam remenom pričvrstila za svoj struk). No, najdraži mi je bio objektiv 18-105mm f/4 G OSS. Pogotovo kada sam na putu, preferiram objektive koju su i izuzetno praktični i svestrani te kojima mogu snimiti sve, od širokokutnih snimki do krupnih planova. Konstantno mijenjanje objektiva nije učinkovito te vam se može dogoditi da propustite neke posebne trenutke.

sony fx30 s 18-105 objektivom

Od svih prizora koje ste snimili, koji vam je bio omiljeni i zašto?

Prizori u čijem sam snimanju najviše uživala bili su oni za koje smo kameru vakuumskim držačima pričvrstili za različite dijelove automobila, primjerice vjetrobransko staklo. Kako bismo bili sigurni da postižemo ispravnu ekspoziciju i kadriranje, kameru smo povezali s aplikacijom Sony Imaging. Mala težina i kompaktnost ove kamere definitivno pomažu u izradi snimki koje inače ne biste snimili. Samo ću reći da su nas ljudi pomalo čudno gledali dok smo ih snimali!

teja lisjak postavlja svoju kameru sony fx30 na prozor automobila

© Gareth Davies

Završne misli?

Kamera FX30 je nevjerojatna, pogotovo za one koji tek kreću na svoje kinematografsko putovanje ili kojima je potrebna savršena “B” kamera. Zahvaljujući prednostima koje vam senzor APS-C formata pruža, možete birati među odličnim objektivima i raznim drugim mogućnostima po pristupačnim cijenama. Također snimam mnogo sadržaja u kratkometražnim formama stoga je odlično imati ovu kameru u manjoj torbici kao komad opreme koji mi je uvijek pri ruci. Međutim, uvijek imajte na umu da iako vam oprema pomaže udahnuti život viziji, priča je ono što daje smisao vašem vizualnom sadržaju i ostavlja trajni dojam.

Predstavljeni proizvodi

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili