Detalji Alpha Universe priče

Kako snimam | Stvaranje modne priče

Ki Price

Prije samog snimanja na planiranje iza kulisa potrebno je odvojiti mnogo vremena. Smišljanje kreativnog plana za snimanje jedan je od najtežih zadataka, no nikad ne znate što vas i u kojem trenutku može nadahnuti.

Nadahnuće

Za jedno od nedavnih snimanja nadahnuo me posjet stomatologu! Čim sam došao u objekt naziva "Banging Dental", odmah sam pomislio "ovo je sjajno mjesto za snimanje". Sviđaju mi se takve vrste ekstrema. Volim pronalaziti čudne i originalne lokacije, no sve je teže otkriti još neiskorišteno mjesto ili ideju.

Ki Price Sony alpha 9 model sjedi na roznoj barsunastoj stolici prekrizenih nogu

© Ki Price | Sony α9 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/2.5, ISO 100

Nakon što sam pronašao tu zanimljivu stomatološku ordinaciju, morao sam smisliti i priču. Sjedio sam tamo sa svojih 46 godina čekajući nekoga da mi popravi zube kada mi je odjednom sinula ideja "Dama i skitnica". To bi mi omogućilo da na čudan način pokažem razne modne stilove u sjajnom prostoru – zašto bi itko snimao u stomatološkoj ordinaciji, pa to samo može preplašiti većinu ljudi.

Ki Price Sony alpha 9 model u zubarskoj stolici nezadovoljno gleda u fotoaparat dok uz njega stoji zena koja drzi zubarsku lampu

© Ki Price | Sony α9 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/3.2, ISO 100

Suradnici

Sljedeći je korak nakon određivanja koncepta pronalaženje pravih suradnika. Baš kao što i sam imam svoj stil fotografiranja, želim surađivati sa stilistima, frizerima i vizažistima koji imaju vlastiti stil. Međutim, taj stil mora nadopunjavati moj i omogućiti nam da zajedno ostvarimo krajnji cilj. U projektu u stomatološkoj ordinaciji surađivao sam sa stilisticom Amy Still i vizažistom Tomom Gillianom koji su prihvatili moju viziju i koncept te ih nadopunili vlastitim stilom.

Ki Price Sony alpha 9 mladi par gleda kroz staklena vrata u stomatoloskoj ordinaciji

© Ki Price | Sony α9 + FE 24mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/2.8, ISO 50

Timska suradnja vrlo je važna, pa na snimanjima uvijek brinem oko nekoliko stvari. Prva je ta da se na setu uvijek pojavim prvi i odvojim nešto vremena za čavrljanje s članovima tima. Nakon toga odlazim po kavu! Po kavu ne šaljem asistenta jer želim stvoriti dobru atmosferu, a to počinje od mene.

Moje tajno oružje

Ponekad je teško toga se držati kada vam se mnogo toga događa u svakodnevnom životu, no na set uvijek morate doći sa smiješkom na licu. Sama snimka zapravo i nije toliko važna. Glazba je jedna od stvari koje mi u tome pomažu, pa u torbi s fotoaparatom Sony α7R III uvijek nosim i Bluetooth zvučnik. Taj je zvučnik uvijek uz mene i smatram ga svojevrsnim tajnim oružjem. Gotovo uvijek sam biram glazbu na setu te imam nekoliko različitih popisa pjesama, a sam izbor ovisi o vrsti snimanja.

Ki Price Sony alpha 7RM3 muski i zenski model u boemskoj odjeci poziraju ispred fotoaparata

© Ki Price | Sony α7R III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/160s @ f/5.0, ISO 320

Oprema

Što se tiče opreme, α7R III moj je uobičajeni odabir jer puno koristim bljeskalicu, a taj mi fotoaparat omogućuje korištenje mehaničkog zatvarača od 10 sl./s uz bljeskalicu. Možda se to ne čini intuitivnim jer se α9 obično povezuje sa snimanjem brzih pokreta, no ako snimam akcijske scene s pomoću bljeskalice, najčešće ih snimam pomoću fotoaparata α7R III.

Objektiv koji najčešće koristim jest Sony Zeiss Sonnar T* FE 55m m f/1,8 ZA. Lagan je, izrazito oštar i pozadine zaista izgledaju sjajno, pa je uvijek prva stvar koju stavljam u torbu. Volim koristiti i objektiv Sony FE 85 mm f/1,4 GM, koji je toliko dobar da ga ne mogu dovoljno nahvaliti. Kada snimam na malom setu i ne mogu se dovoljno odmaknuti da bih dobio željenu kompoziciju, prelazim na objektiv od 55 mm da bih dobio sličan, ali malo širi efekt."

Ki Price Sony alpha 9 mladic sjedi na roznoj barsunastoj stolici, a njegov prijatelj stoji pokraj njega s koljenom na stolici

© Ki Price | Sony α9 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/2.5, ISO 100

Naposljetku, smatram da je FE 70 – 200 mm f/2,8 GM sjajan objektiv. Koristim ga samo kada snimam modne piste jer mi je tada potrebna fleksibilnost za snimanje mnoštva različitih fotografija, no zaista bih ga želio koristiti češće.

Ki Price Sony alpha 7RM4 model u sarenoj odjeci pozira s rukom na stalku s vjesalicama

© Ki Price | Sony α7R IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/3.2, ISO 800

Zadnji savjeti

Početnicima savjetujem da komuniciraju s ljudima i stvaraju veze. Pomognite fotografu. Popričajte s osobama zaduženima za slike u časopisima. Stvarajte veze na Instagramu. Označite stiliste, vizažiste i modele. Označite časopise i urednike, a nemojte se libiti ni uputiti im telefonski poziv. Ako i ne dobijete odgovor, samo nastavite stvarati! Sve se vrti oko stvaranja kontakata i sadržaja.

Predstavljeni proizvodi

ILCE-9

α9 sa slojevitim CMOS senzorom punog kadra

ILCE-9

ILCE-7RM3

Fotoaparat α7R III punog kadra od 35 mm s automatskim fokusiranjem

ILCE-7RM3

ILCE-7RM4

Fotoaparat α7R IV punog kadra od 35 mm s 61,0 MP

ILCE-7RM4

SEL24F14GM

FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

SEL55F18Z

Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA

SEL55F18Z

Slični članci

Ki Price
Alpha Universe

Ki Price

UK

"U današnje doba svatko može telefonom snimiti fotografiju, ali malo je onih koji mogu svladati umjetnost stvaranja slike."

Prikaz profila


x