Detalji Alpha Universe priče
Detalji Alpha Universe priče
Kako snimam
Nevjerojatni pejzaži s Michaelom Schaakeom 

Kod pejzažne fotografije najvažnije je biti strpljiv i uživati u pejzažu. Veći dio dana možete provesti hodajući i čekajući savršenu svjetlost, pa biste trebali uživati u boravku u prirodi.

michael schaake sony alpha 7RM3 snijegom prekriven pejzaž s planinama u daljini osvijetljen ružičastom svjetlošću

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 16 – 35 mm f/4 ZA OSS | 1/30 s @ f/16, ISO 500

Planiranje i priprema

Kada snimam pejzažnu fotografiju, želim povesti gledatelja na putovanje i pokazati pejzaže onako kao sam ih vidio. Želim da ih prizor zadivi kao što je mene zadivio kada sam snimao fotografiju. To uz ostalo postižem tako što lokaciju istražujem što je manje moguće. Ako vidim previše slika drugih fotografa, to kvari osjećaj zadivljenosti kada prvi otkrijete neko mjesto.

Istraživanje prizora

Dolazak do nekih od najljepših lokacija može biti naporan. Većinu fotografija snimam u nordijskim zemljama, pa do lokacija moram dugo pješačiti. Nikad ne podcjenjujem zahtjevnost puta do lokacije i za jednostavno istraživanje najvažniji mi je lagani fotoaparat, npr. neki iz asortimana Sony Alpha.

 

michael schaake sony alpha 7RM4 olujno nebo iznad planina i mora sa suncem koje proviruje u daljini

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16 – 35 mm f/4 ZA OSS | 4 s @ f/22, ISO 50

Kada sam spreman, pješačim kroz pejzaž. Ne tražim aktivno snimku koju ću snimiti, već mi obično nešto privuče pažnju. Pazim na nekoliko stvari koje moraju funkcionirati na fotografijo, bilo pojedinačno ili u kombinaciji, kao što su smjer i kvaliteta svjetlosti te način na koji svjetlost oblikuje pejzaž, zanimljive strukture i linije vodilje. Kada je riječ o boji, jutarnji i večernji sati posebice su zanimljivi, pa nastojim snimati u to doba dana.

michael schaake sony alpha 7RM4 dvije štale s krovom od slame iznad prirodne oceanske uvale

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16 – 35 mm f/4 ZA OSS | 1/30 s @ f/13, ISO 250

Jedna od najdražih mi fotografija snimljena je u starom selu naroda Sami u Švedskoj. Koristi se samo za ceremonije i nitko ne živi u njemu. Noć sam proveo u kombiju i probudio sam se u 7 ujutro da bih vidio kakva će biti svjetlost. Dan je bio maglovit i ugođaj je bio prekrasan. Kad bolje razmislim, to je bilo jedno od najmirnijih i najčudesnijih mjesta koja sam ikad posjetio.

Ugledao sam taj prekrasni krivudavi puteljak uz obalu koji vodi do brvnare. Jezero prekriveno maglom bilo je mirno, a sunce je davalo dobru ravnotežu kompoziciji fotografije. Trebao sam samo snimiti fotografiju. Čekao sam otprilike 10 minuta da sunce izađe iz magle, a zatim je došao pravi trenutak da počnem snimati.

michael schaake sony alpha 7RM4 mali vodopad koji pada niz liticu uz ocean

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16 – 35 mm f/4 ZA OSS | 1/20 s @ f/13, ISO 100

Postavljanje fotoaparata

Koristim razne Sonyjeve fotoaparate, ovisno o tome što snimam i kamo putujem. Brojni su razlozi zašto volim snimati pomoću njih – od širokog dinamičkog raspona senzora i dugotrajne baterije do visoke rezolucije.

michael schaake sony alpha 7RM4 olujno nebo iznad litice uz ocean

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

Moj je glavni fotoaparat Sony α7R IV, koji obožavam zbog rezolucije od 61 megapiksela. Imam i Sony α7R III, α9 i α6400. Osim tih fotoaparata imam brojne objektive, ali kada pješačim, svaki je gram važan. Želim sačuvati energiju i putovati sa što lakšom opremom, pa često sa sobom nosim samo α7R IV s objektivom FE 16 – 35 mm f/4 ZA OSS.

Ako namjeravam pješačiti nekoliko dana, u torbu stavim objektiv FE 24 – 105 mm f/4 G OSS, koji mi omogućuje određenu fleksibilnost za uočavanje detalja u pejzažu.

michael schaake sony alpha 7RM4 snijegom prekriven pejzaž s redom stabala na obzoru

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24 – 105 mm f/4 G OSS | 1/60 s @ f/5,6, ISO 250

Kada se radi o ekspoziciji slike, najčešće snimam u načinu rada s prioritetom otvora blende s osjetljivošću postavljenom na automatski ISO uz minimalnu brzinu zatvarača. Uz to, često snimam u načinu rada s ručnom ekspozicijom, ovisno o tome kako fotoaparat mjeri prizor. Imajući to na umu, često koristim matrično mjerenje za procjenu cijelog prizora ili mjerim odsjaje da bih bio siguran da ću sačuvati što više detalja.

 

Boja i snimanje u formatu RAW

Uvijek snimam slike u formatu RAW. Na taj način mogu snimiti najveću količinu detalja, pa imam veću slobodu prilikom uređivanja fotografija.

To znači da je početna fotografija vrlo neutralna prilikom uređivanja. Ako snimate u formatu RAW, savjetujem da koristite prirodni kreativni stil u fotoaparatu. Uredite stil tako da kontrast i boju smanjite na minimum. Kada pogledate kroz tražilo, vidjet ćete neutralnu sliku sličnu onome kako će izgledati RAW slika. Možda neće izgledati najbolje, ali će vam omogućiti da vidite mnogo više detalja u najsvjetlijim i najtamnijim područjima da biste mogli vidjeti informacije s kojima ćete raditi u RAW datoteci.

 

michael schaake sony alpha 7RM4 snježni pejzaž s redom crnogoričnih stabala u suton

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24 – 105 mm f/4 G OSS | 1/50 s @ f/10, ISO 125

Kada uređujem RAW datoteke, cilj mi je po sjećanju dočarati izgled prizora. Premda se mogu igrati s kontrastom da bih postigao određeni ugođaj, nastojim da boje budu što prirodnije, što sličnije onome što mi je ostalo u sjećanju. Tako želim da gledatelji vide moje fotografije.

 

Predstavljeni proizvodi
ILCE-7RM4
Fotoaparat α7R IV punog kadra od 35 mm s 61,0 MP

ILCE-7RM4

ILCE-7RM3
Fotoaparat α7R III punog kadra od 35 mm s automatskim fokusiranjem

ILCE-7RM3

ILCE-9
α9 sa slojevitim CMOS senzorom punog kadra

ILCE-9

SEL1635Z
Vario-Tessar T* FE 16 – 35 mm, F4 ZA OSS

SEL1635Z

SEL24105G
FE 24 – 105 mm F4 G OSS 

SEL24105G

SEL70300G
FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS

SEL70300G

Slični članci
Michael Schaake
alpha universe

Michael Schaake

Njemačka

"Uhvatiti trenutak i vidjeti dramatičnu ljepotu prirode iznimno je osobno iskustvo koje nadahnjuje. Kada dijelim fotografije, želim i druge povesti sa sobom na to putovanje."

Prikaz profila


x