ole salomonsen sony alpha 7RM3 aurora iznad planina u tromsou

Kako snimam | Fotografiranje polarne svjetlosti

Ole Christian Salomonsen

Za mene nema ništa ljepšeg od gledanja i snimanja prekrasne polarne svjetlosti tijekom hladne i mračne zimske noći na Arktiku. Polarna je svjetlost vrlo nepredvidljiva, što "lov" i čekanje čini jednako uzbudljivima. Mnogo se toga mora posložiti za savršene uvjete, a polarna svjetlost nestaje jednako brzo kao što se i pojavi. Sve su aurore različite, pa kad je prognoza za njihovu pojavu dobra, uvijek se nadam da ću snimiti savršenu snimku.

ole salomonsen sony alpha 7RM3 zelena aurora obasjava nebo iznad tromsoa © Ole Salomonsen | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 2s @ f/2.8, ISO 2500

Što i gdje snimati

Snimanje aurora na prijelazu je između dviju vrsta fotografija: fotografija pejzaža i fotografija svemira. Kao i sa svim fotografijama pejzaža, i fotografije aurora moraju imati privlačan prednji plan i pozadinu. Priča mora biti o mjestu i drami neba koje ga obasjava.

Nastojim pronaći planine koje pružaju privlačnu pozadinu te jezero ili rijeku za zanimljiv prednji plan. To mi omogućuje i snimanje odsjaja aurore na vodi, zbog čega ne morate uvijek imati jak zaslon za snimanje odličnih slika.

ole salomonsen sony alpha 7RM3 aurora iznad zaleđene ceste © Ole Salomonsen | Sony α7R III | 6s @ f/2.8, ISO 3200

Ekspozicija snimke

Kao i u svakoj drugi vrsti fotografije, postavke ekspozicije za snimanje polarne svjetlosti ovise o konkretnoj situaciji.

Ako je svjetlost slaba, morate koristiti dulje vrijeme zatvarača da bi bila vidljivija, a preporučuje se i korištenje objektiva s otvorom blende f/2,8 ili većim da biste snimili što je moguće više svjetlosti. Za snimanje širine scene obično koristim širokokutni objektiv, Sony FE 16 – 35 mm f/2,8 GM ili novi FE 12 – 24 mm f/2,8 GM.

Budući da je svjetlost u početku vrlo slaba, pazite na postavke ekspozicije i ostanite fleksibilni. Ako je svjetlost snažna, snimam uz najveću brzinu zatvarača da bih uhvatio što više akcije unutar svjetlosti te da bi zrake bile vidljivije i da ne bi izgledale kao zelena juha koju često vidimo na slikama s dugom ekspozicijom.

ole salomonsen sony alpha 7RM3 aurora obavija most blizu tromsoa © Ole Salomonsen | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 4s @ f/2.8, ISO 3200

To znači da ćete morati podići osjetljivost fotoaparata na višu razinu. Zahvaljujući fotoaparatima iz serije Sony Alpha 7R, sretan sam što ISO osjetljivost mogu podići koliko god je potrebno znajući da će se šum svesti na minimum i da ću moći vidjeti detalje u zasjenjenim područjima.

Fokusiranje

Pri fotografiranju aurora većinu vremena trebali biste u fokusu imati zvijezde. To tijekom hladnih i tamnih zimskih noći zna biti zahtjevno na običnom DSLR-u. No na fotoaparatima Sony mogu koristiti ugrađenu značajku Focus Peaking, koja će istaknuti područja koja su u fokusu. Imam aktiviran i Manual Focus Assist, zbog čega fotoaparat automatski zumira sliku kada okrenem prsten za fokusiranje na objektivu. To dodatno olakšava pronalaženje i fokusiranje zvijezda.

ole salomonsen sony alpha 7RM2 sjeverna svjetla sa šatorom i kanuom u prednjem planu © Ole Salomonsen | Sony α7R II + FE 16-35mm f/2.8 GM | 3.2s @ f/2.8, ISO 3200

Kada koristite veliki otvor blende, primjerice f/2,8, treba imati na umu da elementi u prednjem planu neće izgledati oštro ako je fokus na zvijezdama. Kada koristite širokokutni objektiv od 16 mm pri f/2,8 na fotoaparatu sa senzorom punog kadra, opće je pravilo da će elementi u prednjem planu udaljeni od 3 do 4 metra od fotoaparata biti prihvatljivo oštri, čak i ako je fokus na zvijezdama. No ako želite da prednji plan ostane oštar, možda ćete morati snimiti više snimki s fokusom na različitim točkama te zatim spojiti te snimke uz značajku Focus Stacking.

ole salomonsen sony alpha 7R velika aurora iznad borove šume u snježnom pejzažu © Ole Salomonsen | Sony α7R | 3.2s @ f/2.8, ISO 2500

Zapamtite, nemate vi kontrolu, već polarna svjetlost, posebno kada se brzo kreće. Snimajte uz kratku ekspoziciju, kraću od 1 sekunde ako je moguće, i nemojte izbjegavati povećanje ISO osjetljivosti.

Pripremite se i na sve moguće prirodne uvjete. Polarnu sam svjetlost bez problema snimao uz komplet Alpha na temperaturama koje su se spuštale do –35 °C, no kao kod svih elektroničkih uređaja, pri takvim temperaturama može doći do problema s baterijama. Ja ih uvijek stavim u unutarnje džepove jakne da bi ostale tople i dulje trajale. Osim toga, pri ekstremno niskim temperaturama može doći do problema i s LCD zaslonom, pa preko fotoaparata stavljam odjeću da bi ostao zagrijan dok čekam savršen trenutak.

No ono što svakako morate upamtiti – koristite prednji plan za uvođenje u kadar i čudesnu planinu u pozadini, uz nevjerojatnu polarnu svjetlost iznad planine. Ako ste sretni i ako ste se dobro pripremili, odraz polarne svjetlosti vidjet će se u rijeci u prednjem planu.

Predstavljeni proizvodi

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili