Kako snimam
Fotografiranje polarne svjetlosti

Ole Salomonsen


Za mene nema ništa ljepšeg od gledanja i snimanja prekrasne polarne svjetlosti tijekom hladne i mračne zimske noći na Arktiku. Polarna je svjetlost vrlo nepredvidljiva, što "lov" i čekanje čini jednako uzbudljivima. Mnogo se toga mora posložiti za savršene uvjete, a polarna svjetlost nestaje jednako brzo kao što se i pojavi. Sve su aurore različite, pa kad je prognoza za njihovu pojavu dobra, uvijek se nadam da ću snimiti savršenu snimku.

ole-salomonsen-sony-alpha-7RM3

© Ole Salomonsen | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 2s @ f/2.8, ISO 2500

Što i gdje snimati

Snimanje aurora kombinacija je dviju vrsta fotografije; pejzažne i astrofotografije. Kao i na svim fotografijama pejzaža, ona s aurorama mora imati interesantan prednji plan i pozadinu. Priča mora biti o lokaciji i drami pojave svjetlosti na nebu.

Obično za pozadinu tražim planine, a za prednji plan jezero ili rijeku. To mi daje priliku i da snimim odsjaj svjetlosti u vodi, pa mogu snimiti sjajne slike čak i ako polarna svjetlost nije intenzivna.

ole-salomonsen-sony-alpha-7RM3

© Ole Salomonsen | Sony α7R III | 6s @ f/2.8, ISO 3200

Ekspozicija snimke

Kao i u svakoj drugi vrsti fotografije, postavke ekspozicije za snimanje polarne svjetlosti ovise o konkretnoj situaciji.

Ako je svjetlost slaba, morate koristiti dulje vrijeme zatvarača da bi bila vidljivija, a preporučuje se i korištenje objektiva s otvorom blende f/2,8 ili većim da biste snimili što je moguće više svjetlosti. Za snimanje širine scene obično koristim širokokutni objektiv, Sony FE 16 – 35 mm f/2,8 GM ili novi FE 12 – 24 mm f/2,8 GM.

Budući da je svjetlost u početku vrlo slaba, pazite na postavke ekspozicije i ostanite fleksibilni. Ako je svjetlost snažna, snimam uz najveću brzinu zatvarača da bih uhvatio što više akcije unutar svjetlosti te da bi zrake bile vidljivije i da ne bi izgledale kao zelena juha koju često vidimo na slikama s dugom ekspozicijom.

ole-salomonsen-sony-alpha-7RM3

© Ole Salomonsen | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 4s @ f/2.8, ISO 3200

To znači da morate povećati osjetljivost fotoaparata. Uz fotoaparate iz serije Sony Alpha 7R znam da ISO osjetljivost mogu povećati koliko god treba, a da će šum pritom biti minimalan i da ću moći vidjeti detalje u tamnim područjima.


Fokusiranje

Prilikom fotografiranja aurora većinu vremena u fokusu želite imati zvijezde. Da biste to postigli na hladnu i mračnu zimsku noć pomoću standardnog DSLR-a, morate se pripremiti na izazov. No na fotoaparatima tvrtke Sony mogu koristiti ugrađenu značajku Focus Peaking koja ističe područja u fokusu. Koristim i Manual Focus Assist, značajku uz koju fotoaparat automatski zumira sliku kada okrenem prsten za fokusiranje na objektivu. To mi dodatno olakšava pronalaženje zvijezda i fokusiranje na njih.

ole-salomonsen-sony-alpha-7RM2

© Ole Salomonsen | Sony α7R II + FE 16-35mm f/2.8 GM | 3.2s @ f/2.8, ISO 3200

Kada koristite veliki otvor blende, primjerice f/2,8, treba imati na umu da elementi u prednjem planu neće izgledati oštro ako je fokus na zvijezdama. Kada koristite širokokutni objektiv od 16 mm pri f/2,8 na fotoaparatu sa senzorom punog kadra, opće je pravilo da će elementi u prednjem planu udaljeni od 3 do 4 metra od fotoaparata biti prihvatljivo oštri, čak i ako je fokus na zvijezdama. No ako želite da prednji plan ostane oštar, možda ćete morati snimiti više snimki s fokusom na različitim točkama te zatim spojiti te snimke uz značajku Focus Stacking.

ole-salomonsen-sony-alpha-7R

© Ole Salomonsen | Sony α7R | 3.2s @ f/2.8, ISO 2500

Zapamtite, nemate vi kontrolu, već polarna svjetlost, posebno kada se brzo kreće. Snimajte uz kratku ekspoziciju, kraću od 1 sekunde ako je moguće, i nemojte izbjegavati povećanje ISO osjetljivosti.  

Pripremite se i na sve moguće prirodne uvjete. Polarnu sam svjetlost bez problema snimao uz komplet Alpha na temperaturama koje su se spuštale do –35 °C, no kao kod svih elektroničkih uređaja, pri takvim temperaturama može doći do problema s baterijama. Ja ih uvijek stavim u unutarnje džepove jakne da bi ostale tople i dulje trajale. Osim toga, pri ekstremno niskim temperaturama može doći do problema i s LCD zaslonom, pa preko fotoaparata stavljam odjeću da bi ostao zagrijan dok čekam savršen trenutak.

No ono što svakako morate upamtiti – koristite prednji plan za uvođenje u kadar i čudesnu planinu u pozadini, uz nevjerojatnu polarnu svjetlost iznad planine. Ako ste sretni i ako ste se dobro pripremili, odraz polarne svjetlosti vidjet će se u rijeci u prednjem planu.

Predstavljeni proizvodi
α7R III
α7R III

ILCE-7RM3

α7R II
α7R II

ILCE-7RM2

α7R IV
α7R

ILCE-7R

FE 12-24mm f/4 G
FE 12-24mm f/4 G

SEL1224G

FE 16-35 mm f/2.8 GM
FE 16-35 mm f/2.8 GM

SEL1635GM

16 – 35 mm f/2,8 ZA SSM
Vario-Sonnar® T* 16 – 35 mm F2,8 ZA SSM II

SAL1635Z2

Slični članci
Ole Christian Salomonsen
Alpha Universe

Ole Christian Salomonsen

Norveška

Fotografija je za mene lov na arktičko svjetlo.

Prikaz profila


x