mladenka i njezina pratnja smiju se tijekom priprema za ceremoniju

Kako snimam | fotograf vjenčanja

David Bastianoni

Uloga snimatelja vjenčanja

Smatram da je uloga fotografa vjenčanja stvaranje uspomena za sljedeće generacije. Obrazujemo djecu i obitelji dajemo sjajnu uspomenu na važan dan u njihovu životu. Kada snimam vjenčanje, naravno da želim snimiti sliku koja najbolje dočarava cijelo vjenčanje, no moram biti i fotoreporter i ispričati cijelu priču.

david bastianoni sony alpha 7M3 snimka ukrasne pozivnice na vjencanje na stolu

© David Bastianoni | Sony α7 III + 35mm f/2.8 | 1/250s @ f/2.8, ISO 1000

No to je više od dokumentarne fotografije. To je zapravo kombinacija mnoštva različitih stilova i vještina. To je fotografija lokacije i događaja, mrtve prirode, portreta, pejzaža – morate biti spremni na sve u kratkom vremenskom razdoblju. Potreban mi je fotoaparat kojim mogu snimati u svim tim različitim situacijama, pa koristim Sony α7 III.

david bastianoni sony alpha 7M3 mlada se sprema ispred ogledala dok je gledaju dvije djeveruse

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/320s @ f/2.0, ISO 50

Sony α7 III i dinamički opseg

Sony α7 III za mene je alat poput olovke. Olovkom mogu napisati, a fotoaparatom α7 III snimiti sve što poželim. Lagan je, ima izvrsnu stabilizaciju slike, dva utora za memorijske kartice, a kvaliteta slike vrhunska je uz sjajan dinamički opseg.

david bastianoni sony alpha 7M3 jednostavna snimka mlade koja ne gleda u fotoaparat

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/1.8, ISO 250

Dinamički opseg iznimno je važan jer ne snimam uvijek uz najbolje osvjetljenje. Ponekad snimam uz slabo, a ponekad uz snažno osvjetljenje, a u oba slučaja želim zadržati sve detalje na vjenčanici bez prekomjerne ekspozicije. Uz dinamički opseg fotoaparata Sony α7 III s time nemam problema. Trik koji koristim neznatno je smanjenje ekspozicije slike, čime zadržavam važan detalj na vjenčanici, a u postprodukciji mogu povećati svjetlinu sjena i ponovno istaknuti taj detalj.

david bastianoni sony alpha 7M3 nasmijani mladozenja i kum na suncan dan

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/2000s @ f/2.5, ISO 160

Postavljanje fotoaparata i objektivi

Na dan vjenčanja sa sobom nosim dva fotoaparata α7 III, svaki na jednom ramenu. Značajka fotoaparata α7 III koju smatram iznimno korisnom jest mogućnost spremanja postavki i jednostavan prijenos na drugi fotoaparat putem SD kartice. To znači da oba fotoaparata mogu postaviti na jednak način – sve postavke i sve prilagođene tipke potpuno su iste bez obzira na to koji fotoaparat koristim.

david bastianoni sony alpha 7M3 djeverusa pomaze mladoj namjestiti veo

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/640s @ f/1.8, ISO 400

Na lijevom ramenu nosim α7 III s objektivom FE 28 mm f/2 ili FE 35mm f/1,8. Vjerovali ili ne, imam sve objektive Sony G Master, no FE 28 mm f/2 i FE 35 mm f/1,8 laganiji su i iznimno oštri. Tijekom ljetne sezone vjenčanja obično snimam cijeli dan, a ta su dva objektiva za mene savršena kombinacija kvalitete, veličine i mase. Omogućuju mi da snimam bez da ih pritom fizički osjećam. Osim toga, omogućuju mi izvrsno fokusiranje, pa ih koristim za snimanje detaljnih krupnih planova.

david bastianoni sony alpha 7M3 zagrljeni par sa suncem u pozadini

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/800s @ f/1.8, ISO 125

Sony α7 III na mojem desnom ramenu ima objektiv Sonnar T* FE 55 mm f/1,8 ZA. Mogao bih koristiti i 50 mm f/1,4, no kvaliteta slike objektiva 55 mm f/1,8 je fantastična, a sam objektiv je manji i lakši. Naravno, kvaliteta slike objektiva iz serije G i G Master je nevjerojatna, no ovi objektivi srednje klase također nude vrhunsku kvalitetu.

david bastianoni sony alpha 7M3 crno-bijeli profil mlade

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/160s @ f/1.8, ISO 100

Fokusiranje na lica

Fokusiranje objektiva vrlo je jednostavno uz α7 III. Uvijek koristim način neprekidnog fokusiranja uz način praćenja ako pokušavam zabilježiti kretnje, primjerice mladu i mladoženju kako hodaju. Za portrete koristim Eye AF za precizno fokusiranje na oči osobe. Na taj način ne propuštam nijednu snimku, a svi su portreti savršeno fokusirani na oči osobe.

david bastianoni sony alpha 7M3 mlada i prijateljice smiju se prije ceremonije

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/2000s @ f/2.2, ISO 200

Jedan od trikova koji koristim jest prepoznavanje i registracija lica. Na početku dana snimim jednostavan portret mlade i mladoženje pomoću funkcije registracije lica. Ta je značajka zaista sjajna. Kada fotoaparat prepozna više lica u kadru, automatski se fokusira na lice mlade i mladoženje ako su unutar kadra. Čak mogu postaviti i prioritet, primjerice da fokus bude na licu mlade prije nego na licu mladoženje.

david bastianoni sony alpha 7M3 mladenci se smiju dok prolaze crkvom

© David Bastianoni | Sony α7 III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/3200s @ f/1.8, ISO 160

Te značajke fokusiranja omogućuju mi da se usredotočim na najvažniji dio, a to je snimanje emocija. Moram biti spreman snimiti izraz lica mladoženje kada se okrene da bi pogledao mladu koja hoda prema njemu. Njegov izraz nije važan – može plakati ili se smijati, no znam da moram snimiti taj trenutak na autentičan način da bi se uvijek mogao prisjetiti te uspomene.

Predstavljeni proizvodi

David Bastianoni

David Bastianoni | Italy

Za mene je fotografija rješavanje problema, razgovor o životu, komunikacija sa svima u tišini.

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili