Fokus slike

Daniel Ochoa de Olza | Poljupci u mračnom razdoblju

Nakon godinu i pol dana društvene izolacije, 99 dana potpune karantene i obaveznih maski za lice, čin ljubljenja opet postaje važan. To je simbol trijumfa ljubavi i nezaustavljivosti samog života unatoč mračnom razdoblju koje je uzrokovano pandemijom bolesti COVID-19.

Volim dokumentirati događaje koji oblikuju povijest te slaviti ljude i njihove kulture. Ova slika dio je fotografske serije parova koji se ljube na javnim mjestima, što je projekt koji sam pokrenuo u karanteni. Želio sam se fokusirati na nešto što još nije viđeno u drugim pandemijskim fotografskim projektima, nešto što je univerzalno i nešto s čime će se svi moći povezati.

Fotografiranje ukradenih poljubaca noću nije jednostavno i to nije jednostavno planirati. Prijatelju sam pomagao unijeti ogromnu sliku u njegovu kuću kada sam primijetio par koji se ljubi na ulazu u podzemnu željeznicu. Znao sam da moram zabilježiti taj trenutak, pa sam vrlo pažljivo spustio sliku i približio se paru uz Sony Alpha 7R IV i 35 mm f/1,8 u ruci i počeo snimati.

Par se ljubi ispred stanice podzemne željeznice

© Daniel Ochoa de Olza | Sony α7R IV + FE 35mm f/1.8 | 1/50s @ f/2.8, ISO 2000

Uvijek sa sobom nosim fotoaparat Alpha 7R IV. U trenucima poput opisanog drago mi je što to činim, posebno zato jer uvijek moram biti na oprezu i brzo reagirati čim prepoznam pravi trenutak. Da bih u tome uspio, treba mi lagan, brz i precizan fotoaparat koji daje slike najviše kvalitete. Sony Alpha 7R IV omogućuje mi upravo to, a značajka tihog snimanja omogućuje mi diskretan rad.

Ljudi često ni ne shvate da sam profesionalni fotograf, već misle da sam neki amater s fotoaparatom. No zapravo na raspolaganju imam 61 milijun piksela sa sjajnim dinamičkim opsegom, brzinu snimanja od 10 sl./s, precizno automatsko fokusiranje i ISO vrijednost koja se može povećati bez poteškoća.

Dvije žene na slici nisu shvatile da ih fotografiram sve dok im to nije priopćila skupina prolaznika. Tek su me tada upitale što radim i zašto ih nisam pitao za dozvolu. Rekao sam im istinu: bio je to prekrasan, emotivan trenutak koji nisam želio ometati. Kada sam im pokazao snimljenu fotografiju, njihove su sumnje isparile, a uslijedili su povici o tome kako je fotografija lijepa. Čak su me pristojno zamolile da im pošaljem slike. Za mene je to bit fotografije – osmijesi na ljudskim licima!

Vjerujem da čin ljubljenja u javnosti mnoge može obradovati, posebno u razdoblju u kojem smo bili odvojeni od voljenih osoba. Toliko smo naviknuti na svakodnevni život da ponekad zaboravimo koliko on može biti poseban, a ljubav je u tome najsnažnija sila.

Predstavljeni proizvodi

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili