Stvarajte bolje za YouTube uz Alpha 7C

Simone Cioè

Ja sam Simone Cioè, živim u Milanu i radim kao profesionalni snimatelj i autor sadržaja. Specijalizirao sam se za komercijalne radove, videozapise proizvoda i stvaram sadržaj za YouTube, gdje objavljujem recenzije opreme za fotografiju/videosadržaj te edukativni sadržaj za amaterske snimatelje.

Nedavno sam testirao novi Sony Alpha 7C i želim s vama podijeliti savjete za izradu boljeg sadržaja za YouTube u kućnom studiju.

 Prvi dojmovi fotoaparata Alpha 7C

Zadnje dvije godine kao glavnu kameru u studiju upotrebljavao sam Alpha 7III, ali nakon isprobavanja fotoaparata Alpha 7C nekoliko dana, odlučio sam prijeći na njega! Dva su glavna razloga:

·novi sustav automatskog fokusa vrlo je pouzdan (što mi je važno za moju „talijansku gestikulaciju” pred kamerom). Savršeno prati oči, pa ne moram stalno provjeravati monitor tijekom snimanja.

·Kompaktno i lagano kućište lakše se postavlja na stalak kad je potrebno snimiti snimke stola, što je vrlo korisno za moj sadržaj.

·Uz zakretni zaslon proporcija 3:2 sve možete provjeriti prije nego što započnete snimanje. Vidim samog sebe bez vanjskog monitora, što mi dodatno olakšava rad. 

Povrh toga, testirao sam i Sonyjevu novu aplikaciju Imaging Edge Webcam pomoću koje se Alpha može pretvoriti u web-kameru. Izvrsna je za usmjeravanje uživo na Twitch/YouTube jer se brzo i jednostavno postavlja. Besplatna aplikacija dostupna je i za Alpha 7C, što uvelike olakšava usmjeravanje uživo ako želite profesionalni izgled punog kadra i tražite nešto čime je jednostavno snimati.

simone-cioe-autor-sadrzaja-uklanjanje-objektiva-od-35mm-s-fotoaparata-alpha-7c

Postavljanje i opremanje studija

Oprema

Kao što sam već rekao, sada se u studiju uglavnom služim fotoaparatom Alpha 7C s FE 35 mm F/1,8. Sviđa mi se ta žarišna duljina na fotoaparatu sa senzorom punog kadra, fantastična je za vrste materijala kakve ja snimam. A f/1,8 slici daje ravnomjernu zamućenost pozadine. Za kameru B upotrebljavam različite objektive, kao što su FE 20 mm f/1,8 G, standardni brzi objektiv od 24 – 70 mm i makro objektivi da bih postigao kinematografski dojam snimljenog materijala. Upotrebljavam i vrlo jednostavan tronožac za stabilnost kamere.

Zvuk

Zvuk volim snimati pomoću dvaju mikrofona (drugi mi mikrofon stvara zvučnu pozadinu), pa se koristim adapterom XLR-K3M jer ima ulaze za više kanala. Malen je i jednostavno se upotrebljava, a omogućuje vam fleksibilnost pri snimanju razgovora licem u lice. Koristim se i digitalnim mikrofonom ECM-B1M, koji postiže izuzetno jasne rezultate, a kompatibilan je s digitalnim sučeljem za zvuk fotoaparata Alpha 7C.

Osvjetljenje

Moja je oprema za osvjetljenje jednostavna – upotrebljavam samo dva softboxa i povremeno modifikator da bih promijenio ravnotežu boja u kadru.

simone-cioe-autor-sadrzaja-snima-sebe

Za one koji žete početi snimati videosadržaj za YouTube imam jedan vrlo jednostavan savjet: informirajte se o osvjetljenju i zvuku i shvatite kako funkcioniraju.

Uz fotoaparat Alpha 7C dobit ćete izvrsnu kvalitetu videozapisa, ali neće biti savršena bez odgovarajućeg osvjetljenja. Počnite s velikom softboxom koji ćete postaviti pod kutom od 45 stupnjeva iznad glave te drugim izvorom svjetla iza sebe da biste se odvojili od pozadine i sceni dodali atmosferu.

Kad je u pitanju zvuk, pokušajte razumjeti prostor da biste pronašli najbolje rješenje. U mojem studiju, primjerice, ima mnogo jeke i pazvuka, pa je za izolaciju glasa i postizanje sjajnih rezultata savršeni mikrofon bubica. Ako želite stvarati bolji sadržaj, jasan zvuk jednako je važan kao i vizualni aspekt snimke. 

simone-cioe-sony-alpha-7c-postavljen-iznad-monitora-s-prikljucenim-mikrofonom

Opći savjeti za sjajan sadržaj za YouTube

Svi se moji videozapisi snimaju prema scenariju i jako mi je važno da sve zapišem prije snimanja novog sadržaja, osobito kad su u pitanju recenzije. Mnogo je činjenica koje je potrebno upamtiti i moram biti siguran da neću nešto zaboraviti. Povrh toga, vježbanje unaprijed pomaže mi da djelujem opušteno pred kamerom i s onime što govorim.

Što se montaže tiče, pokušavam videozapisom obuhvatiti što više toga, ali snimljeni materijal s kamere B mogu doista popraviti videozapis i unijeti raznolikost. Vizualni prikaz može jasnije prenijeti značenje nego kad objašnjavate neke stvari riječima.

Ravnoteža boja također je važna tema. Preporučujem svima da odvoje vrijeme da bi najbolju sliku postigli na fotoaparatu jer ja osobno ne upotrebljavam S-log profile. Znam da je to dobra mogućnost, ali ja u svojem radu nemam vremena gradirati boje za YouTube. Na svim svojim Sonyjevim fotoaparatima koristim se profilom HLG 2, što mi olakšava pravilno postavljanje ekspozicije, a boja kože je sjajna, osobito na fotoaparatu Alpha 7C.

Predstavljeni proizvodi
Sony α7C
Sony α7C

ILCE-7C / ILCE-7CL

FE 35 mm f/1,8
FE 35 mm f/1,8 

SEL35F18F

FE 20 mm f/1,8 G
FE 20 mm f/1,8 G

SEL20F18G

Mikrofon ECM-B1M
Mikrofon ECM-B1M

ECM-B1M

Adapter XLR-K3M
Adapter XLR-K3M

XLR-K3M

Slični članci