Detalji Alpha Universe priče
Detalji Alpha Universe priče
Uvidi u izolaciju 

Brendan de Clercq 

U proljeće 2020. Nizozemska je, kao i ostatak svijeta, proglasila izvanredno stanje. Odgovor na virus COVID-19 nametnuo je brojna ograničenja normalnog života i mnogi su fotografi morali dokumentirati ta dosad neviđena ograničenja.

Snimatelj portreta i uličnih prizora Brendan de Clercq kazao je da ga u njegovim uličnim projektima inspiriraju ograničenja, pa mu je tijekom izvanrednog stanja preostalo samo jedno: pretvoriti ih u zadatak uz α6600.

brendan de clercq sony alpha 6600 napušteni most i naglašeni oblaci

Brendan de Clercq | Sony α6600 + E 10 – 18 mm f/4 OSS | 1/200 s @ f/8,0, ISO 200

"U duši sam snimatelj uličnih prizora", objasnio je Brendan, "i volim si davati zadatke. To fotografiranje čini zabavnim i tjera me da budem kreativan. Zato sam, kao odgovor na izvanredno stanje – odnosno djelomično izvanredno stanje kakvo je uvedeno u Nizozemskoj – snimao prazne ulice svog rodnog Alkmaara i obližnjeg Amsterdama. To je vrlo čudna situacija jer bi ulice u normalnim okolnostima bile prepune turista i lokalnog stanovništva."

brendan de clercq sony alpha 6600 prazni stolci ispred kafića u amsterdamu

© Brendan de Clercq | Sony α6600 + E 10 – 18 mm f/4 OSS | 1/60 s @ f/8,0, ISO 125

Ulice bez ljudi neobičan su prizor, ali da bi izazov bio veći, Brendan si je nametnuo još jedno ograničenje – da snima u vrijeme koje je inače bilo vrijeme najveće gužve.

"Kontrast zaista poboljšava dojam slika, a osim kontrasta koristio sam i brojne druge tehnike da bih prikazao osjećaj nelagode na ulicama. Da bih bolje pokazao prazninu, umjesto uobičajenog objektiva od 35 mm koristio sam širokokutni objektiv E 10 – 18 mm f/4 OSS. Većina je slika snimljena s razine tla, s povišenih položaja ili kao kompozicije pod kutom, što nije uobičajen pristup uličnim fotografijama. To nije normalna perspektiva, i upravo sam to i tražio jer trenutno ne živimo u normalnom vremenu."

brendan de clercq sony alpha 6600 radovi ispred praznih trgovina u amsterdamu

Brendan de Clercq | Sony α6600 + E 10 – 18 mm f/4 OSS | 1/200 s @ f/8,0, ISO 200

Nagibni zaslon fotoaparata α6600 Brendanu je omogućio snimanje s razine tla. "To je sjajan fotoaparat za uličnu fotografiju. Zaslon vam omogućuje da budete kreativniji jer jasnije možete vidjeti sliku u okviru. Osim toga, zaslon možete i okretati i naginjati. Rad na portretima naučio me stvaranju veza s onime što s snimam putem tražila, no na ovom mi se projektu svidio rad s velikim i svijetlim zaslonom."

"Za razliku od fotoaparata α7R IV, koji ima središnje tražilo, elektroničko tražilo fotoaparata α6600 nalazi se s lijeve strane u klasičnom stilu mehanizma za određivanje udaljenosti, što vam omogućuje da koristite oba oka i pratite što će ući u kadar. Ako volite raditi na taj način, sve je već spremno. Unatoč tome što je malen i lagan, ima mnoge značajke kao i fotoaparat punog kadra, primjerice izbornike i mapiranje često korištenih postavki pomoću tipki Fn. Osim toga, mogu koristiti više objektiva i dobiti sjajne rezultate te koristiti vrhunske značajke kao što je AF s praćenjem u stvarnom vremenu. Mnogo mi se toga doista sviđa!"

brendan de clercq sony alpha 6600 prazna cesta s dva biciklista i njihovim dugim sjenama

© Brendan de Clercq | Sony α6600 + E 10 – 18 mm f/4 OSS | 1/200 s @ f/8,0, ISO 800

To je jedna od Brendanu najdražih fotografija koje je snimio za projekt i koja objedinjuje mnoge njegove motivacije u klasičnu uličnu kompoziciju. "To je pogled na ulicu koja je inače prepuna automobila", objasnio je, "i vidljiva je očita promjena, ali i oznake na kolniku. Vidljiva su ograničenja, ali i ljudski duh koji se odražava na oznakama – i na cesti, na kojoj je netko napisao 'predstava se mora nastaviti'."

brendan de clercq sony alpha 6600 mural na kanti za smeće ispred napuštenog mcdonaldsa

© Brendan de Clercq | Sony α6600 + E 10 – 18 mm f/4 OSS | 1/160 s @ f/9,0, ISO 125

Na Brendanovim fotografijama možete vidjeti fizičke prepreke, kao što su vrata i ograde, kako blokiraju pogled na ulice. "Ova fotografija na kojoj je McDonald's jedna mi je od omiljenih jer izgleda kao da je kanta za smeće osoba koja sama stoji ispred objekta i želi unutra. Ta osoba predstavlja nas."

brendan de clercq sony alpha 6600 prazni stalci za bicikle izvan sportskog stadiona

© Brendan de Clercq | Sony α6600 + E 10 – 18 mm f/4 OSS | 1/320 s @ f/9,0, ISO 160

Brendan kaže da će projekt trajati koliko i kriza, a vjerojatno i dulje. "Na projektu ću raditi koliko dugo budem mogao jer sam fotograf i to je moj posao. Uvijek snimam sam i ne razgovaram s drugim ljudima, što znači da držim dobru distancu. α6600 uz to je toliko malen i lagan da uvijek mogu ostati u pokretu. No smatram da će se prava vrijednost slika vidjeti tek nakon ublažavanja ograničenja ili ukidanja karantene. Kada se to dogodi, želim snimiti slike s istih mjesta i u isto vrijeme da bih pokazao razliku kada se cijeli svijet vrati u normalan život." 

Napomena:

prilikom snimanja ove reportaže Brendan se pridržavao pravila socijalnog distanciranja koja se preporučuju u sklopu pravila ponašanja u izvanrednim situacijama Nizozemske vlade. Slijedite pravila ponašanja u izvanrednim situacijama koja su na snazi u vašoj zemlji i ne izlažite se opasnosti.

Predstavljeni proizvodi
ILCE-6600
Fotoaparat α6600 Premium E-mount APS-C

ILCE-6600

SEL1018
E 10 – 18 mm, F4 OSS

SEL1018

Slični članci
Brendan de Clercq
alpha universe

Brendan de Clercq

Nizozemska

"Jednog ću dana napraviti najsavršeniji portret. Portret koji će u potpunosti uhvatiti sve emocije. Zbog toga svakodnevno podižem ljestvicu svoje fotografije."

Prikaz profila


x