Sony-A6600-s-pricvrscenim-mikrofonom-okrenut-prema-snimatelju-vlogova-HERO-2000x700

Vlogovi s putovanja uz α6600

Jonah Plank

Jonah Plank iskusan je snimatelj ambicioznih blogova s putovanja. Njegov popularni kanal na YouTubeu prepun je recenzija i sadržaja o putovanjima. No nedavno se s dva prijatelja vratio s jednomjesečnog putovanja od Berlina do rta Nordkap u Norveškoj, tijekom kojeg je napravio dvosatni dokumentarac snimljen uglavnom pomoću novog fotoaparata Sony α6600.

jonah plank sony alpha 6600 snijegom prekrivene planine obasjane ružičastom svjetlošću u sumrak

© Jonah Plank | Sony α6600 + E 10-18mm f/4 OSS | 1/200s @ f/8.0, ISO 200

„Moja je oprema vrlo jednostavna”, kazao nam je Jonah, „Imam Sony α6600, koji me snima, na stativu ispred sebe te glavno i pozadinsko svjetlo. 90 % videozapisa snimam pomoću iste opreme, pa mogu jednostavno sjesti i pokrenuti snimanje.”

Unatoč tome što Jonah snima pomoću fotoaparata Sony α7 III, α7R III i α7S II, jedan od najdražih fotoaparata za snimanje sebe i dalje mu je α6600. „Najvažniji mi je preklopni zaslon”, otkrio je, „jer je vrlo korisno moći vidjeti se tijekom snimanja.”

Sony A6600 s pričvršćenim mikrofonom okrenut prema videografu

Ta je funkcija uz značajku Eye AF Jonahu bila posebno korisna na nedavnom putovanju. „Na putovanju u Norvešku često smo snimali fotoaparatom Sony α6600”, kazao je, „bilo nas je troje u jednom automobilu i kada smo govorili u kameru, fokus se automatski prebacio na naša lica ili oči zahvaljujući tehnologiji praćenja u stvarnom vremenu. U takvim situacijama brzinu automatskog fokusiranja uvijek postavljam na najvišu postavku, jer fotoaparat trenutno reagira i mijenja fokus kad ga pomaknem. To je vrlo korisno za dokumentarne filmove kakve ja snimam.”

Premda Jonah snima uglavnom u 4K rezoluciji, on koristi i značajku Full HD 120p za snimanje usporenih snimki, a α6600, baš kao i fotoaparati punog kadra iz serije α7, omogućuje snimanje uz profil slike S-Log radi snimanja cijelog dinamičkog raspona. „Često snimam uz S-Log”, objasnio je Jonah, „kada zaista želim izvući maksimum iz snimke, ali za uobičajene dokumentarce i vlogove koristim PP0, dakle bez profila slike! To može zvučati pomalo čudno, ali sviđaju mi se boje koje daje PP0 i mogu jednostavno gradirati boje snimke. Brzo je i praktično, a slika izgleda savršeno. To znači da mogu jednostavno pritisnuti gumb i pokrenuti snimanje, što odgovara mom stilu snimanja.”

Kada je riječ o objektivima za α6600, Jonah ima nekoliko omiljenih, od kojih su neki FE objektivi predviđeni za veći senzor njegovih fotoaparata α7, kao što su Sony FE 28 mm f/2, FE 50 mm f/1,8 i FE 85 mm f/1,8 za odvajanje objekta snimanja od pozadine.

„Uvijek koristim SteadyShot, ali najkorisniji je kada koristim FE 85 mm f/1,8 objektiv”, kazao je. „Taj je objektiv i fotoaparat malo teže uravnotežiti na kardanskom sklopu, pa često snimam iz ruke, a posebice dodatne usporene snimke.”

Za APS-C senzor fotoaparata α6600 nativni su E 10 – 18 mm f/4 OSS širokokutni objektiv za zumiranje i E 16 – 55 mm f/2,8 G objektiv, koji Jonahu omogućuju veliku fleksibilnost s obzirom na veličinu.

Za zvuk je zadužen usmjereni mikrofon Sony ECM-B1M. „To je odličan mikrofon koji se brzo postavlja za snimanje videozapisa za YouTube, objasnio je Jonah. „Uz njega je sve tako jednostavno. Čak sam ga koristio za glasovni komentar snimajući samo svoj glas fotoaparatom s postavljenim poklopcem za objektiv!”

jonah plank sony alpha 6600 odraz polarne svjetlosti nad planinom u moru

© Jonah Plank | Sony α6600 + E 10-18mm f/4 OSS | 6s @ f/4.0, ISO 8000

Jonahu je trebalo nekoliko godina da počne raditi na projektima koje voli i da počne snimati videozapise koje voli, ali prisjetio se svojih početaka i dao nekoliko savjeta za sve koji žele sami početi snimati videozapise:

„Samo počnite. Počnite raditi ono što volite i govoriti o tome. Nije važno koliko vas ljudi gleda, koliko pregleda imate ni koliko pretplatnika imate. Jedino o čemu morate razmišljati jest vaša poruka i razlog zašto radite to što radite.”

Predstavljeni proizvodi

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili