Detalji Alpha Universe priče
Kralj kompaktnih fotoaparata: RX100

Danas Macijauskas i VuThéara Kham

Danas Macijauskas i VuThéara Kham objašnjavaju zašto je Sony RX100 najbolji kompaktni fotoaparat za profesionalne rezultate bez obzira na to snimate li na kopnu ili moru. 

Svi fotografi znaju da u svakom trenutku morate biti spremni na sve. Svi imamo svoju omiljenu opremu i fotoaparat, no što ako vam u nekim trenucima zatreba nešto kompaktnije i lakše?

Unatoč tome što su njihova glavna oprema α7 II i α7 III, Danas Macijauskas i VuThéara Kham pouzdaju se i u Sonyjev fotoaparat RX100. Obojica imaju isti komplet, RX100 V, ali ga koriste na potpuno drugačiji način. No obojica veličinu i kvalitetu fotoaparata smatraju presudnim faktorom.

vutheara kham sony rx100m5 nocna pariska scena s dugom ekspozicijom s muskarcem koji se penje uz strme stube

© VuThéara | Sony RX100 V | 8s @ f/6.3, ISO 80

VuThéara Kham profesionalni je fotograf iz Pariza koji obično snima na prepunim gradskim ulicama. RX100 za VuThéaru predstavlja savršeni mali fotoaparat koji koristi uz α7 II i α7 III.

"Kada snimam gradske ulice, moram biti agilan, ali i diskretan, pa me nošenje velikih komada opreme ponekad može ometati u radu. Sviđa mi se što je RX100 tako učinkovit; često koristim mogućnost snimanja brzinom do 24 sl./s uz praćenje automatskog fokusiranja, što mi omogućuje da ne propustim akciju ni izraz lica koji tražim", kaže VuThéara.

Danas pak RX100 koristi na vrlo vrlo drugačiji način.

danas macijauskas sony rx100m5 dva ronioca ispod valova gledaju prema povrsini

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/250s @ f/4.5, ISO 125

"Svoj RX100 koristim u vodi", objašnjava Danas. "Za njega imam podvodno kućište koje mi omogućuje snimanje ronjenja ili surfanja ili, što je u mojoj Litvi uobičajenije, wakeboardinga. Jednostavno plutam u vodi i pratim svu akciju oko sebe." Zvuči idilično, zar ne? "Moj je posao prilično lak. Samo plutam na vodi!"

Ono što je dvojici fotografa zajedničko je to što oba smatraju da je kvaliteta slike najvažnija za idealan fotoaparat.

danas macijauskas sony rx100m5 surfer na vodi ulazi u val

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/1000s @ f/6.3, ISO 125

"U vodi sam pokušao koristiti druge popularne fotoaparate, no čak i pri snimanju bez obrade, slike nisu bile detaljne", kaže Danas. "Usporedite to s neobrađenim slikama koje snimam pomoću svoje opreme i senzora od 1,0 inča i vidjet ćete da mi omogućuju upravo onu razinu detalja i dinamički raspon koje tražim."

vutheara kham sony rx100m5 konobar u francuskom kaficu posluzuje kavu dami

© VuThéara | Sony RX100 V | 1/100s @ f/2.5, ISO 2000

VuThéara koristi fotoaparat s objektivom od 24 – 70 mm ekvivalentnim onom fotoaparata RX100 koji smatra savršenim za snimanje noću. "Prilikom snimanja noću mogu koristiti potpuno otvoreni objektiv f/1,8 – 2,8 te osjetljivost podići na ISO 1600 bez da brinem o žarišnoj duljini i kvaliteti, a senzor od 1,0 inča i objektiv omogućuju mi snimanje prirodnih boja s kontroliranim izobličenjem te sjajan dinamički raspon."

Danas i VuThéara jednom od ključnih stvari smatraju mogućnost potpune kontrole nad fotoaparatom RX100, baš kao i nad drugim fotoaparatima iz serije Sony Alpha. Slažu se da je, uz mnoge značajke dostupne na sličnim fotoaparatima bez zrcala, ključna značajka potpuna ručna kontrola.

danas macijauskas sony rx100m4 ronioc pod vodom cije lice zakriva meduza

© Danas Macijauskas | Sony RX100 IV | 1/500s @ f/2.8, ISO 160

Danas vjeruje ravnoteži bijele boje na fotoaparatu RX100 V te je ostavlja na automatskim postavkama u zahtjevnim uvjetima snimanja u blizini vode.

"ISO također postavljam na AUTO, ali maksimalnu osjetljivost ograničavam na ISO 3200. To mi omogućuje dovoljno veliku brzinu zatvarača da snimim wakeboardera u pokretu, a budući da snimam bez obrade, ravnotežu bijele boje uvijek mogu prilagoditi u postprodukciji."

danas macijauskas sony rx100m5 tropske palme pod plavim nebom uz sunce koje viri kroz krosnje

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/1000 s @ f/5,6, ISO 125

S obzirom na to da se izazovi ulične i dokumentarne fotografije razlikuju, VuThéara mijenja postavke ovisno o tome što snima.

"Kada snimam na ulici, RX100 postavljam u AF-C način rada sa širokim područjem fokusa i minimalnom brzinom od 1 tisućinke sekunde da bih uhvatio svaki pokret. Na taj način mogu biti siguran da će fotoaparat pratiti objekt snimanja pomoću 315 točaka automatskog fokusiranja s prepoznavanjem faza."

vutheara kham sony rx100m5 pariska ulica u sumrak uz blago ruzicaste nijanse

© VuThéara | Sony RX100 V | 1/100s @ f/2.5, ISO 320

Prsten za kontrolu objektiva još je jedna stvar zbog koje se RX100 sviđa VuThéari. "Mijenjanje ekspozicije pomoću prstena tako je prirodno. Dinamički je raspon fotoaparata sjajan za tamne detalje, pa ponekad smanjim ekspoziciju da bih zadržao svijetle točke jer znam da ću detalje u tamnim dijelovima moći vratiti prilikom uređivanja neobrađenih datoteka."

Uz toliko profesionalnih značajki dostupnih u tako malom fotoaparatu nije ni čudo da ova dva fotografa obožavaju koristiti Sony RX100 kao drugi fotoaparat.

Predstavljeni proizvodi
DSC-RX100M5A
RX100 V Vrhunski kompaktni fotoaparat sa senzorom od 1,0 inča i besprijekornim automatskim fokusiranjem

DSC-RX100M5A

DSC-RX100M4
RX100 IV – Speed Master sa slojevitim CMOS senzorom vrste 1.0 s pridruženom memorijom

DSC-RX100M4

Slični članci
VuThéara Kham
Alpha Universe

VuThéara Kham

Francuska

"Fotografirati znači na istom pravcu poravnati glavu, oko i srce – Henri Cartier-Bresson"

Prikaz profila

Danas Macijauskas
Logotip Alpha Universe

Danas Macijauskas

Litva

„Sve što imamo je danas. Jučer smo trebali napustiti kao lekciju, sutra je mogućnost, a danas je najbolji trenutak naših života.“

Prikaz profila


x