Pobjednik natječaja snimanja pejzaža: Iz tame

Čim smo odabrali pejzaže kao temu zadnje runde natjecanja Sony Alpha Universe na Instagramu, znali smo da će izazvati golem interes. Na nagradnu igru prijavili su se fotografi iz cijele Europe, a vidjeli smo slike iz gotovo svakog kutka svijeta. Od snježnih planina do suncem okupanih plaža, travnatih proplanaka i prastarog drveća, raznolikost je bila nevjerojatna. Tražili smo slike koje nisu bile samo tehnički savršene, već su nas i natjerale da zastanemo i detaljno promotrimo fotografirani pejzaž. Uz takvu različitost scena, vjerojatno nije čudno što su jednostavnije slike dobile više pažnje. To se posebno vidi na pobjedničkoj slici Fabiana Balinta – fantastičnoj snimci mladog, ledom prekrivenog drveta u tamnoj i maglovitoj šumi.

fabian balint sony alpha 7R3 usamljeno drvo o maglovitoj sumi

© Fabian Balint | Sony α7 III + DT 135mm f/2 SAM | 1/320s @ f/2.0, ISO 200

"Jednog sam kasnojesenskog jutra hodao prekrasnom šumom uz moj mali, ali predivan rodni grad Piatra Neamt u Rumunjskoj. Gusti sloj leda i magle prekrio je svo drveće, grmlje i otpalo lišće. Kada sam ugledao to malo drvo, oduševilo me kako dobro izgleda uz tu pozadinu", objašnjava Fabian.

Sonyjevi suci složili su se s Fabianovim mislima te se i njima svidjela jednostavna, ali fantastična slika. “Svidio nam se kontrast između oštrine drva i meke i zamagljene pozadine. Gotovo možete osjetiti krckanje lišća i zaleđenog tla.” Fabian je sliku snimio fotoaparatom Sony Alpha 7 III koji koristi s mnogo različitih objektiva, uključujući 135 mm f/2 s pomoću kojeg je snimio pobjedničku sliku. Osim tog objektiva, koristi i Sony Sonnar T* FE 35 mm f/2,8 ZA, Sonnar T* FE 55 mm f/1,8 ZA, FE 90 mm f/2,8 Macro G OSS i FE 100 – 400 mm f/4,5 – -5,6 GM OSS. Kao pobjednik natjecanja, Fabian sada svojoj opremi može dodati novi objektiv. “Odabrao sam FE 16 – 35 mm f/2,8 GM zbog svestane žarišne duljine i vrhunske kvalitete slika. Ultraširoke objektive do sada nisam često koristio, no volim izazove u fotografiji, pa ću tijekom snimanja pejzaža isprobati potpuno drugačiju perspektivu. Osim slikanja pejzaža, volio bih se početi baviti i astrofotografijom. To je za mene potpuno novo, neistraženo područje, pa smatram da će mi ovaj objektiv pomoći da nastavim svoje fotografsko putovanje.” Da biste saznali kako se Fabian snašao s novim objektivom, pratite ga na Instagramu @balintfabian. Ako želite sudjelovati u sljedećem natjecanju Sony Alpha Universe na Instagramu, počnite pratiti @alphauniversebysony.eu gdje ćemo objavljivati sve o budućim natjecanjima.

Pratite nas na Instagramu Pratite Alpha Universe na Instagramu

Pratite α Universe na Instagramu za savjete, priče i informacije o natječajima

dmytro korol sony nex 6 vrh planine u sumrak osvijetljen mjesecinom uz puni mjesec u pozadini

© Dmytro Korol | Sony NEX 6 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS | 1/30s @ f/8.0, ISO 100

ciprian negura sony alpha 7M3 smrznuta grana u maglovitoj tamnoj sumi

© Ciprian Negură | Sony α7 III + 28-75mm f/2.8 | 1/10s @ f/10.0, ISO 100

janis palulis sony alpha 7RM2 zalazak sunca iza dva mala drva uz osvijetljen prednji plan

© Jānis Paļulis | Sony α7R II | ISO 100

Predstavljeni proizvodi

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili