par na balkonu u sumrak

Profil objektiva | Budimpešta i objektiv FE PZ 16-35mm f/4 G

Giorgio i Martina

“Budimpešta je jedan od gradova koje smo oduvijek željeli posjetiti,” rekao je vloger putopisac Giorgio. On i njegova partnerica Martina autori su YouTube kanala “in Viaggio col Tubo”. “Posjećujemo razna odredišta, provodimo tamo vikend, tjedan ili čak dulje vrijeme i izrađujemo turističke vodiče u obliku videozapisa,” opisao je Giorgio kanal. “Želimo predstaviti svoje doživljaje te podijeliti savjete i korisne informacije kako bi i drugi ljubitelji putovanja mogli slijediti naše ili slične avanture,” dodaje Martina.

“in Viaggio col Tubo” razlikuje se od ostalih kanala putopisnih vlogova po kvaliteti snimljenog materijala. Martina i Giorgio ponose se kinematografskom kvalitetom svojih fotografija i videozapisa, a sve snimaju fotoaparatom Sony Alpha 7 IV.

dvorac s kupolom iza stabala

© Giorgio and Martina | Sony α7 IV + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

“99 % svojih snimaka napravili smo fotoaparatom Alpha 7 IV jer je stvarno odličan. Obožavamo ga. Kao drugi fotoaparat upotrebljavamo Sony Alpha 7C, uglavnom za snimke iza kulisa aktualnog projekta,” objašnjava Giorgio.

Za vikend u Budimpešti putopisni dvojac kombinirao je fotoaparat Sony Alpha 7 IV s objektivom FE PZ 16-35mm f/4 G. “To je odličan objektiv za naše potrebe. Budući da smo par, gotovo smo uvijek u kadru zajedno i obraćamo se fotoaparatu. Za takve nam je snimke potreban iznimno širokokutni objektiv, a žarišna duljina od 16 mm nam upravo to pruža,” kaže Giorgio.

žena na spiralnom stubištu gleda prema gore

© Giorgio and Martina | Sony α7 IV + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/100s @ f/4.0, ISO 1600

“Prije smo se koristili objektivom Sony Vario-Tessar T* FE 16-35mm f/4 ZA OSS, no novi objektiv 16-35mm f/4 G mnogo je lakši i kompaktniji,” pojašnjava Martina. Par je također nahvalio kvalitetu slike novog objektiva. “Oštrija je nego ona prethodne verzije, pogotovo pri rubovima kada se fotografira pri žarišnoj duljini od 16 mm. Impresionira me oštrina, kao i detalji koje ovaj objektiv s lakoćom snima,” dodaje Giorgio.

Novi objektiv postao je tako prvi izbor za kanal “in Viaggio col Tubo”. Žarišna duljina njegovog zuma idealna je za sadržaj koji ovaj par stvara. “Radi se o veoma svestranom objektivu. Može proći cijeli dan da se koristimo isključivo njime i fotografiramo sve u gradu. Možemo raditi čak i široke snimke, a potom zumirati na 35 mm da bismo uhvatili intimnije detalje,” kaže Martina.

žena gleda prema gore u smjeru ukrašenog stropa

© Giorgio and Martina | Sony α7 IV + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/100s @ f/4.0, ISO 1000

“Gotovo uvijek snimamo iz ruke. Za fotografije ćemo ponekad upotrijebiti tronožac, no veoma rijetko za videozapise,” nastavlja Giorgio. “Odlike fotoaparata Alpha 7 IV već su dobro poznate zahvaljujući integriranoj tehnologiji Steadyshot, kao i tehnologiji Active Steadyshot za videozapise. Postiže se stvarno odlična stabilnost. Nadalje, kako novi objektiv ima interno zumiranje, to za nas čini veliku razliku kada se povremeno koristimo stabilizatorom,” dodaje. “To znači da možemo podesiti zumiranje bez podešavanja fotoaparata i balansa objektiva na stabilizatoru. Tako možemo mnogo brže napraviti željeni snimak.”

Jedna od ključnih značajki objektiva je njegovo motorizirano zumiranje koje omogućuje glatko zumiranje električnim motorima. “U Budimpešti sam imao priliku eksperimentirati s motoriziranim zumiranjem i oduševio sam se! Dobio sam dinamičke snimke koje izgledaju cool,” kaže Giorgio.

Kako se može vidjeti u posljednjem videozapisu, kombinacija fotoaparata Alpha 7 IV i objektiva 16-35mm odlično je poslužila Giorgiju i Martini u Budimpešti. Značajke poput automatskog fokusiranja omogućile su ovim vlogerima putopiscima da naprave sve snimke koje su željeli.

''Od svih lokacija na kojima smo snimali najviše mi se svidjela Ribarska tvrđava, Halászbástya. Posjetili smo je u zoru. Pokazala se kao prekrasna lokacija za istraživanje i fotografiranje. Na nekoliko snimaka šećem dok me Giorgio snima, a fotoaparat se bez problema fokusirao na moje oči i lice. Ako bih se okrenula, još uvijek bi znao da sam to ja i nastavio me pratiti,” prisjeća se Martina.

par stoji ispod luka

© Giorgio and Martina | Sony α7 IV + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/320s @ f/4.0, ISO 100

Alpha 7 IV odličan je fotoaparat za automatsko fokusiranje, pogotovo u kombinaciji sa Sonyjevim objektivima,” nastavlja Giorgio. “U jednoj od scena videozapisa slijedio sam Martinu dok je hodala do prozora. Nakon toga sam se polako okrenuo kako bih snimio pogled kroz prozor. Automatsko fokusiranje glatko je promijenilo fokus, gotovo kako bi to vaše oči napravile.”
žena sjedi u prozorskoj niši tornja

© Giorgio and Martina | Sony α7 IV + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/500s @ f/4.0, ISO 320

Sada kad je videozapis iz Budimpešte dostupan na kanalu “in Viaggio col Tubo”, Giorgio i Martina planiraju svoje sljedeće avanture na kojima će ih pratiti objektiv FE PZ 16-35mm f/4 G. “Mislimo da su objektiv 16-35mm i fotoaparat Alpha 7 IV savršeni par te ga ne bismo zamijenili niti jednim drugim objektivom. S njime bez problema možemo snimiti sve što želimo i nema sumnje da je prvi izbor za naše projekte.”

Predstavljeni proizvodi

Povezani članci

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili