krupni plan dvije ptice

Priroda. U krupnom planu.

Gustav Kiburg i Alexander Heinrichs

Velike slike, mali fotoaparati

Sony RX10 IV nudi svestranost velikog fotoaparata s izmjenjivim objektivom u malom obličju koje je ambicioznom fotografu divljih životinja jednostavno za korištenje. Zahvaljujući super-telefotoobjektivu od 600 mm s visokom rezolucijom, fotoaparat može s lakoćom snimati ekstremne krupne planove.

Fotografi Gustav Kiburg i Alexander Heinrichs objašnjavaju kako fleksibilnost fotoaparata Sony RX10 IV omogućuje snimanje nevjerojatnih slika divljine bez ugrožavanja kvalitete slike. Za fotografa divljih životinja Gustava Kiburga fotografija je bijeg od užurbanosti i napetosti svakodnevnog života. On, prema vlastitim riječima, voli utjeloviti ljepotu svijeta u kojem živimo. Ne samo životinja na egzotičnim lokacijama, nego i onih jednako lijepih u našim dvorištima i susjedstvima.

gustav kiburg sony rx10 IV crvena vjeverica © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/100s @ f/4, ISO 400

Sasvim suprotno, fotograf Alexander Heinrichs uvijek svojim slikama pripovijeda priče, bilo da je riječ o modi, fotografiranju za oglašavanje ili traženju divljih životinja u afričkim ravnicama.

"Tražim one posebne trenutke. Nakon nekog vremena steknete osjećaj za ono što će životinje učiniti. Ne snimam jednu fotografiju za drugom; umjesto toga čekam savršen trenutak za okidanje. Svaka je fotografija poput malog umjetničkog djela. Ja sliku pokazujem na način koji smatram privlačnim u kontekstu mog osobnog stila."
alexander heinrichs sony rx IV slijetanje pelikana © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/3200s @ f/2.8, ISO 100

Alexander Heinrichs čeka poseban trenutak, poput ove savršeno tempirane fotografije pelikana koji samo što nije sletio, snimljene modelom RX10 IV.

"Ako se nalazite na putovanju Afrikom i prolazite pustinjom pri vrućini od 45 stupnjeva, osjećate svaki kilogram koji morate nositi. Zbog toga sam često ostavljao krupnije fotoaparate i izlazio na fotografiranje opremljen samo modelom RX10 IV."
alexander heinrichs sony rx10 IV gušter u namibiji © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.5, ISO 100

Svestranost objektiva modela RX10 IV znači da se on jednako dobro nosi sa snimanjem krupnih planova kao i s telefotografijom. Na ovoj fotografiji kameleona Heinrichs je na odličan način iskoristio mogućnost snimanja 24 kadra u sekundi kako bi uhvatio točan trenutak u kojem je kameleon zgrabio kukca jezikom. 

U međuvremenu su vremenske prilike za Gustava Kiburga bile sasvim drukčije:

"U Norveškoj sam fotografirao kitove ubojice fotoaparatom RX10 IV. To je trajalo tri dana. Bilo je 20 stupnjeva ispod nule, a kitove sam snimao iz malog gumenog čamca. Valovi su bili visoki i slana bi morska voda svakoga dana po nekoliko puta zapljusnula fotoaparat, no on i dalje odlično radi."
gustav kiburg sony rx10IV kit ubojica u norveškoj © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/5, ISO 800

Gustav je zahvaljujući moćnom zum objektivu od 24-600 mm također mogao snimati ekstremne krupne planove ptica unatoč tome što je sjedio podalje od svojih objekata.

gustav kiburg sony rx10IV ptica u krupnom planu telefoto © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/2500s @ f/6.3, ISO 400

Obojici fotografa uobičajenije je upotrebljavati fotoaparate s izmjenjivim objektivom, no RX10 IV im u manjem obličju nudi brojne značajke na koje su navikli. U Namibiji je Heinrichs maksimalno iskoristio golem raspon zumiranja na ovom fotoaparatu.

"Uz sebe sam imao samo svoj RX10 IV; s njim je lakše raditi i brži je. Na primjer, uspio sam snimiti slona koji je došao vrlo, vrlo blizu našeg vozila; da sam morao mijenjati objektiv na većem fotoaparatu, to bi mi uzelo previše vremena i propustio bih priliku. Umjesto toga naprosto sam zumirao i dobio željenu fotografiju."
alexander heinrichs sony rxIV slonovi u namibiji © Alexander Heinrichs | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

U Norveškoj je Gustav imao sličnu priču:

"Masa modela RX10 IV je 1 kg, a zahvaljujući optičkoj stabilizaciji s 4,5 koraka ne morate upotrebljavati tronožac ili monopod. Možete dulje držati fotoaparat, što vam omogućuje bržu reakciju. Kad mnoštvo morskih ptica leti svuda oko mene ili čekam da kit izroni, može se dogoditi da snimam u jednom smjeru i uto opazim da se nešto događa u drugom, pa moram reagirati okrećući se i snimajući vrlo brzo. Sustav za automatsko fokusiranje tako je brz da može odgovoriti na vrijeme."
gustav kiburg sony rx10IV bluna u norveškoj © Gustav Kiburg | Sony RX10 IV | 1/2500s @ f/5.6, ISO 400

Gustav najviše voli snimati u oblačnim uvjetima zbog nježnog svjetla koje oni stvaraju, kao na ovoj fotografiji jedne blune. Čak i uz slabije osvjetljenje, sustav za automatsko fokusiranje na modelu RX10 IV i dugačak objektiv mogu snimiti ovakvu vrhunsku fotografiju. On rezimira zašto je RX10 IV odličan fotoaparat za različite namjene:

"To je prava stvar za ljude koji se žele zabavljati na otvorenom, ali ne žele nositi tešku torbu punu objektiva. On nudi sve-u-jednom rješenje: odličan je pri slabom osvjetljenju te raspolaže stabilnim automatskim fokusiranjem i praćenjem tako preciznim da može snimati ptice u letu. U kombinaciji s mogućnošću snimanja makro fotografija to obuhvaća sve ključne stvari koje ljudi žele raditi s fotoaparatima".

 Najbolji savjeti za fotografiranje divljih životinja 

Predstavljeni proizvodi

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

„Loše vrijeme izvrsna je prilika za fotografije“

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili