Detalji Alpha Universe priče
Na hladnoći

Frederik Buyckx

"Pokušao sam mentalno blokirati hladnoću, no fizički osjet gotovo uvijek prevlada. Sjedio bih na konju satima – ne krećete se, samo vam se stopala njišu."

frederik buyckx sony alpha 7RM3 udaljeno stado konja u snjeznom pejzazu

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/9.0, ISO 160

Zime su u Kirgistanu teške. Temperatura se noću može spustiti do –35 °C, a okruženje je Frederika Buyckxa pri prvom posjetu šokiralo. "Otišao sam u studenom. Bilo je hladno, ali prvih par tjedana nije padao snijeg. Pri kraju putovanja snijeg je počeo padati, a temperatura se spustila, no mi smo i dalje išli u planine."

frederik buyckx sony alpha 7RM3 usamljeni jahac na vrhu planine gleda u udaljeni snjezni pejzaz

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/800s @ f/9.0, ISO 200

Frederik je u Kirgistanu bio smješten u selu blizu grada At-Bashy čiji je doslovan prijevod "Konjska glava", što je bio i naziv njegovog zadnjeg projekta.

"Za mene je osobni izazov pronaći nešto čega nema u Belgiji, primjerice široka prostranstva i prirodu. To je potraga za nečim što želim iskusiti, a želio sam istražiti i kako nomadi žive zajedno i bore se s prirodnim silama, posebno zimi u tako teškim uvjetima."

frederik buyckx sony alpha 7RM3 jahac prati skupinu jahaca sa psima na snijegu

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/8.0, ISO 250

Frederikov projekt dokumentira živote polunomadskih pastira koji jednom godišnje sele sa svojim životinjama sa zimskih pašnjaka u toplije ljetne ravnice gdje žive u jurtama. Put je dulji od 100 km, što znači da putuju više dana. To je način života koji se stotinama godina nije mnogo mijenjao; neki misle da ta kultura polako odumire, no to je daleko od istine.

frederik buyckx sony alpha 7RM3 stado snijegom prekrivenih ovaca koje se penju na planinu

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/9.0, ISO 200

"Svrha ovog projekta za mene nije stvaranje povijesti. Nisam stekao dojam da je nomadski način života pred nestajanjem. Dva muškarca koja su mi bila vodiči imaju 25 godina i razmišljaju o izgradnji vlastitih farmi u planinama."

frederik buyckx sony alpha 7RM3 pastir se krece prema staroj kolibi u snjeznim planinama

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/3.2, ISO 1600

Sve su slike u projektu crno-bijele. Frederik je na taj način želio naglasiti teške uvjete u tom okruženju, a to je i "pomoglo u dočaravanju srži onoga što sam snimao jer gledatelja ne ometaju boje prirode."

frederik buyckx sony alpha 7RM3 stado ovaca hoda po sumornom terenu pod vodstvom pastira na konju

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/10, ISO 400

"Snimam crno-bijelo putem tražila, no kada prenesem neobrađene slike na računalo, vidim ih u boji, što me isprva zbuni", smije se. "Sliku prije snimanja zamišljam u crno-bijeloj boji, a i moje uspomene na pejzaže sada su također često crno-bijele."

frederik buyckx sony alpha 7RM3 pastiri na konjima vode stado ovaca po vijugavom planinskom putu

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/7.1, ISO 500

Budući da je mnogo vremena proveo na konju i u pokretu, za Frederika je bilo važno nositi što manje opreme. Sa sobom je uzeo samo dva fotoaparata i objektiva – dva fotoaparata Sony α7R III te objektive 28 mm f/2 i 24 – 70mm f/2,8 GM. "Većinu sam vremena koristio samo jedan fotoaparat, a objektiv 28 mm f/2 koristio sam samo za snimanje interijera. Nemoguće bi bilo nositi fotoaparat iz toplih u hladna područja jer bi za prilagodbu fotoaparata i izbjegavanje kondenzacije bilo potrebno po nekoliko sati."

Frederik je dva različita objektiva koristio i iz praktičnih razloga. "Žarišnu duljinu od 28 mm koristio sam za fotoaparat kojim sam snimao interijere jer volim koristiti manju, diskretnu opremu. Osim toga, koristio sam i način s tihim zatvaračem da ne bih ometao obitelj u njihovom životnom prostoru."

Objektiv 24 – 70 mm f/2,8 GM nudi različite žarišne duljine, pa nije bilo potrebe za nošenjem dodatnih objektiva. "Jahao sam konja, a na rukama imao dva ili čak tri para rukavica. U jednoj sam ruci držao uzde, a u drugoj fotoaparat, pa nije baš bilo moguće mijenjati objektive!"

Frederiku je u teškim uvjetima pomoglo i automatsko fokusiranje na fotoaparatu α7R III. "Prvi puta sam tu značajku koristio kako treba, za fotografiranje osoba i konja u brzom pokretu, pa mi je neprekidno automatsko fokusiranje zaista pomoglo da sve zadržim u fokusu."

frederik buyckx sony alpha 7RM3 pastir na konju penje se na planinu pokraj drugog pastira

© Frederik Buyckx| Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/9.0, ISO 125

Osim opreme koja mu je omogućila snimanje u zahtjevnim uvjetima, ima li još čega što je Frederiku pomoglo u pričanju priča putem slika? "Upoznavanje s osobama koje snimam! Tijekom tri godine često sam bio tamo, pa sam se uspio s njima sprijateljiti i stvoriti čvrstu vezu. To su vrlo otvoreni ljudi unatoč tome što ne možemo zapravo komunicirati – ne pričaju engleski, a ja ne pričam njihov jezik, no potpuno su mi olakšali rad i prihvatili me u svoj dom."

Predstavljeni proizvodi
ILCE-7RM3
Fotoaparat α7R III punog kadra od 35 mm s automatskim fokusiranjem

ILCE-7RM3

SEL2470GM
FE 24 – 70 mm F2,8 GM

SEL2470GM

Slični članci
Frederik Buyckx
Alpha Universe

Frederik Buyckx

Belgija

"Fotografija mi pomaže komunicirati, istraživati i bolje razumjeti svijet koji me okružuje. Moj mi fotoaparat pruža razlog da se uvijek iznova bacim u novu avanturu."

Prikaz profila


x