Panoramski pogled 

Dilian Markov

Dilian Markov svakodnevno fotografira za bugarska izdanja velikih međunarodnih časopisa, kao što su Elle, Cosmopolitan i Harper’s Bazaar, ali i dalje ga privlače putovanja i istraživanja – i obožava snagu koju panoramske snimke mogu imati. 

"Osim kreativnog rada, moja druga strast su putovanja. Prije nekoliko godina pronašao sam mali fotoaparat s odličnim objektivima i kvalitetom slike koji su mi omogućivali da izađem na ulicu i snimam "stvarni život" bez šminke i umjetnog osvjetljenja. Iste sam godine krenuo na dugi odmor. Uselio sam se u kamp-kućicu s obitelji i mjesec i pol smo putovali. Svaki sam dan snimao obitelj i život oko nas dok smo istraživali"

Na putovanju s Dilianom bio je fotoaparat Sony NEX-6 koji je utjecao na vrstu snimljenih fotografija. Fotoaparat odlikuje se značajkom koja je Dilianu omogućila istraživanje snimanja panoramskih fotografija kojima je oduvijek bio fasciniran, ali nikada nije imao strpljenja snimati ih.

dilian markov sony nex 6 crno-bijelo planinski pejzaž u andaluziji španjolska
© Dilian Markov | Sony NEX-6 + 55mm f/1.8 ZA | 1/500s @ f/4,0 ISO 100

"U svojem sam poslu jako dinamičan. Gotovo nikad ne koristim tronožac i neprekidno tražim "nešto novo", možda gestu, osmijeh ili prirodnu reakciju na osobu koju snimam. Isto se odnosi i na fotografije s putovanja".

"Poštujem preciznost i strpljenje kolega koji koriste tronožac za snimanje panoramskih fotografija "kadar po kadar", ali ja nisam takav. Jednostavno nisam strpljiv i ne volim tako snimati. Otkako sam otkrio značajku Panorama, sa zadovoljstvom snimam takve fotografije".

Za one koji ne znaju, panoramski način snimanja u Sonyjevim fotoaparatima omogućuje snimanje panoramskih snimki jednim pomicanjem fotoaparata. Dok snima fotografije, fotoaparat ih istovremeno spaja i stvara panoramskih prikaz te komplicirano čini jednostavnim.

 

dilian markov sony nex 6 crno-bijelo planinski pejzaž u andaluziji španjolska
© Dilian Markov | Sony α6500 + 10 – 18 mm f/4 | 1/250s @ f/11 ISO 100

"Panoramska me fotografija oduvijek privlačila, intuitivno, bez posebnog objašnjenja. Volim otvorene, široke krajolike s mnoštvom prostora, a uvelike su utjecali i osvjetljenje i voda. Takva mjesta napune me energijom i željom da snimam. Kada sam pred takvim pejzažom, jedini način da izrazim što moje oči vide, a srce osjeti jest snimiti panoramske fotografije."

 

dilian-markov-sony-alpha-6000-djevojka-gleda-u-ocean-u-cannesu-panorama
© Dilian Markov | Sony α6000 + 16 – 50 mm f/3,5 – 5,6 | 1/320s @ f/13 ISO 100

Iako biste očekivali da su većina Dillianovih fotografija pejzaži, on često koristi panoramske snimke kao alternativnu točku gledišta.

"Bio sam na poslovnom putu u Cannesu, radio sam za međunarodnu kemijsku tvrtku. Dva slobodna sata iskoristio sam za šetnju uz obalu. Bilo je podne, Sunce je jarko sjalo. Po svim je pravilima to bilo neprikladno vrijeme za snimanje. Kada sam došao do kraja ulice, iza grupe turista na plaži ugledao sam djevojku koje je gledala brodove u zaljevu. Primio sam fotoaparat i instinktivno, bez razmišljanja , znao sam da imam samo jednu ili dvije prilike. Djevojka je okrenula glavu prema fotoaparatu, pogledala me i otišla. Ali već sam snimio fotografiju. To nije bila klasična panorama, ali efekt je bio čaroban".

dilian markov sony alpha 7II foro di cesare u rimu panorama zalazak sunca
© Dilian Markov | Sony α7 II + 35 mm f/2,8 | 1/60s @ f/4,0 ISO 125

Razlog zašto Dilian nastavlja snimati panoramske fotografije vrlo je jednostavan: "Imam prekrasne fotografije s različitih lokacija u klasičnom 2/3 i 1/1 formatu. No kada prikazujem panoramsku snimku uz 2,50 m duljine, efekt je prilično drugačiji. Kada je ispred vas, morate okretati glavu da biste vidjeli cijelu sliku. U tom trenutku u očima gledatelja vidim kako se u mislima sele na lokaciju koju sam snimio. Osjećaj je jedinstven!"

dilian-markov-sony-alpha-7II-idilična-plaža-na-kubi-s-granama-koje-izlaze-iz-vode
© Dilian Markov | Sony α7 II + 35 mm f/2,8 | 1/500s @ f/16 ISO 100

 "Panoramske su me snimke uvjerile da ako snimanim srcem, dodirnut će duše promatrača."

Dilianovi najpopularniji savjeti

Snimajte fotografije srcem i slušajte kada vam kaže da snimate.

Snimajte iz različitih kutova uz različite objektive dok ne otkrijete savršenu snimku. Nemojte biti zadovoljni prvom fotografijom.

Kada uređujete fotografije, obratite mnogo pozornosti na boje i kontrast slike. To je vrlo delikatan proces koji fotografiju može uništiti ili učiniti je impresivnijom.

Kada uredite fotografiju, pričekajte nekoliko dana prije objavljivanja. Pogledajte je iznova prije nego što odlučite jeste li je savršeno uredili ili je potrebno dodatno je obraditi.

Kada snimate panoramsku fotografiju, nemojte tražiti samo očite objekte. Možete koristiti i ljude na fotografijama da biste dodali drugačiji sadržaj.

 Proizvodi spomenuti u ovom članku 
ILCE-6500
Vrhunski E-Mount APS-C fotoaparat α6500
ILCE-6000
α6000 E-mount fotoaparat s APS-C senzorom
ILCE-7M2
E-mount fotoaparat α7 II sa senzorom punog kadra
TEST
SEL1018
E 10 – 18 mm, F4 OSS
SEL35F28Z
Sonnar T* FE 35 mm, F2,8 ZA
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA
SELP1650

E PZ 16 – 50 mm F3,5 – 5,6 OSS
Dilian Markov
Alpha universe

Dilian Markov

Bugarska

Za mene je smisao fotografije dodirnuti duše drugih ljudi.

Prikaz profila


x