Alpha Universe Story Detail
Veličanstven ponos: fotografiranje afričkih lavova

Laurent Baheux

"Fotografiranje lavova za mene je izazov: želim snimiti savršenu sliku kralja lavova usred zaboravljenog raja." Laurent Baheux

laurent baheux sony alpha 9 majestic side profile of a lions head

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/1000s @ f/11, ISO 1600

Turistima koji putuju afričkim safarijem cilj je vidjeti i fotografirati što više životinja, no za Laurenta Baheuxa snimanje je postalo životno djelo. Osjeća duboku povezanost s tim stvorenjima i može istaknuti točan trenutak kada je osjetio da treba posvetiti svoje vrijeme pričanju priča o tim jedinstvenim životinjama.

laurent baheux sony alpha 9 lav gleda u stranu uz svjetlo koje mu osvjetljuje grivu

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/500 s @ f/11, ISO 6400

"Lav je stajao na stijeni, promatrao je ogoljenu ravnicu mirnim očima, vjetar je puhao kroz njegovu veličanstvenu grivu", pojasnio je. "Izgledao je kao dio prirode koja ga okružuje, okupan onom prekrasnom sunčevom svjetlošću. Bio je to savršen trenutak s optimalnim uvjetima snimanja: nije bio spektakularan, no kadar je bio zanimljiv, a trenutak ključan za povezivanje s divljim životinjama. Moj je cilj snimiti takve čarobne sekunde."

Laurentovo se putovanje otkriva kroz snažne crno-bijele slike koje otkrivaju više od samo fizičkih aspekata životinja. One postaju likovi u vlastitoj priči, a Laurent se nada da će to podići svijest o pokušajima očuvanja životinja i pomoći pri njihovom ostvarenju.

laurent baheux sony alpha 9 lavica strpljivo sjedi i gleda iza visoke trave u savani

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/640 s @ f/11, ISO 1250

Kako je donio odluku snimanja crno-bijelom tehnikom?

"Za mene je crno-bijela tehnika osnova fotografije – samo svjetlo i tama", pojasnio je Laurent. "Korištenjem takve tehnike mogu se fokusirati na oblike i kompoziciju slike. Boje nas fasciniraju, no djeluju i kao smetnja koja ometa dubinsko promatranje objekta fotografije. Crno-bijela tehnika omogućuje osobniju interpretaciju."

laurent baheux sony alpha 9 ptičja perspektiva lavice koja tiho sjedi na travi

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/640 s @ f/11, ISO 2500

Laurent pri snimanju slika koristi tri različita fotoaparata tvrtke Sony – Sony α9, α7R III i α7 III. Svaki od tih fotoaparata ima svoju namjenu, ovisno o tome što želi snimiti. α9 stvoren je za brzinu, što Laurentu omogućuje fotografiranje trk velikih mački pri brzinama od 20 sl./s, dok mu α7R III s 42,4 megapiksela omogućuje snimanje i najsitnijih detalja. α7 III djeluje kao sveobuhvatno rješenje s dobrim dinamičkim opsegom i brzim automatskim fokusiranjem.

Ono što je zajedničko kod sva tri fotoaparata jest način na koji Laurent koristi elektroničko tražilo da bi kadrirao i prikazao sliku u monokromatskoj tehnici: "Elektronička tražila fotoaparata tvrtke Sony omogućuju mi da snimam na ovaj način, a zaista volim tu značajku. Mogu čak i prilagoditi razine kontrasta vlastitom ukusu tako da znam kako će fotografija izgledati i prije no što pritisnem zatvarač."

laurent baheux sony alpha 9 profil lavice koja njuši zrak

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/640 s @ f/11, ISO 1600

Uz postavljen fotoaparat Laurent je spreman za snimanje. Nikada unaprijed ne planira svoje slike već dopušta prirodi da ga vodi kroz narativ. Lavovi su divlji predatori, a uz svoju veličanstvenost donose i osjećaj čiste snage.

Laurent nam je otkrio: "kao pripovjedač nikada ne pripremam svoje slike – znam da će spektakularnost prirode uvijek biti prekrasna i nepredvidiva. Želim zadržati tu iskrenost i element koji vodi na promišljanje. Ne želim ometati ono oko sebe. To znači da mi je fotografska potraga zapravo beskonačna."

laurent baheux son alpha 9 lavica sjedi na drvetu i pozorno gleda okruženje

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/1000 s @ f/11, ISO 4000

"Lavovi su fascinantne životinje nevjerojatne snage", nastavio je. "Ne možete zaboraviti susret s divljim lavom u prirodnom okruženju. Susret lice u lice zaista je nevjerojatan jer je moguće vidjeti svu snagu i moć, no i ranjivost i nježnost koju posjeduju."

Blizina kontakta licem u lice koju Laurent daruje gledateljima pruža nam osjećaj da možemo dohvatiti i dodirnuti lica lavova na njegovim slikama. Istina je zapravo da Laurent održava sigurnu udaljenost od lavova, koja mu pomaže da ne ometa lavove te da im omogući da se ponašaju prirodno, zbog čega i dobiva sjajne fotografije.

laurent baheux sony alpha 9 lav sjedi s mladuncima u sjeni drveta

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400 mm f/4,5 – 5,6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/800 s @ f/11, ISO 2500

"Često me pitaju koliko sam udaljen od životinja. Nikada zapravo nisam jako blizu." Nastavio je s pojašnjenjem: "Obično koristim objektiv Sony 70 – 200 mm f/2,8 G Master ili telefoto objektiv 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6, ponekad čak i s pretvaračem od 2x da bi dobio žarišnu duljinu od 800 mm. Ti dugi objektivi pružaju iluziju da se nalazim zaista blizu. Za šire slike koje pokazuju veći dio okruženja koristim i Sony 16 – 35 mm f/2,8 G Master. Svaki mi objektiv pomaže da prikažem neki drugi dio priče."

Nastavio je: "Ne koristim ni tronožac već se oslanjam na stabilizaciju u fotoaparatu i objektivu. To mi dopušta da budem mobilan, što je ključno za istraživanje i stvaranje zanimljivih kompozicija."

laurent baheux sony alpha 9 snimka glave lava koji sjedi u travi

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/500 s @ f/11, ISO 1250

Za sve one koji žele početi pričati priče o divljim životinjama oko sebe Laurent ima jedan ključan savjet: "Uvijek budite spremni jer je priroda posebna i nijedan se prizor više neće ponoviti."

Predstavljeni proizvodi
ILCE-9
α9 sa slojevitim CMOS senzorom punog kadra

ILCE-9

SEL100400GM
Supertelefoto objektiv za zumiranje FE 100 – 400 mm iz serije G Master

SEL100400GM

SEL20TC
2 telekonverterska objektiva

SEL20TC

Slični članci
Laurent Baheux
Alpha Universe

Laurent Baheux

Francuska

Bez kaveza, obora, cirkusa i zooloških vrtova, već na slobodnom u divljini. Zatočeništvo je fizičko i psihičko mučenje za bilo koje živo biće. Životinje su kao ljudi.

Prikaz profila


x