siva sova u elegantnom letu sakrivena zelenilom

Brzina i agilnost: fotografiranje sivih sova fotoaparatom Sony α9

Floris Smeets

Budući da živi u zabačenom kutku Norveške, fotografu Florisu Smeetsu ljubav prema prirodi je u krvi. "Oba su moja roditelja biolozi. Djed i baka bili su biolozi. Ljubav prema prirodi mi je u genima", kazao je Floris. Njegova je najveća ljubav uvijek bila priroda, a fotografija mu daje priliku da snima slike životinjskih vrsta koje vidi u prirodi.

floris smeets sony alpha 9 silueta sive sove straga osvijetljene prvim zrakama jutarnjeg sunca

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/8000s @ f/2.8, ISO 100

"Ovdje gdje živim postoje određene vrste kojima imam jednostavan pristup i sve su to sezonske vrste. U jesen, kada su boje jednostavno nevjerojatne, fotografiram mošusna goveda i sobove. Zimi koristim snijegom prekriven krajolik kao prazno platno za fotografiranje mošusnih goveda, a u proljeće se pojavljuje veliki tetrijeb. Ljetni su mjeseci vrijeme za veliku sivu sovu, koja se pari u šumama u blizini moje kuće."

floris smeets sony alpha 9 siva sova na drvetu kamuflirana lišćem

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/5000s @ f/2.8, ISO 1250

Budući da svako godišnje doba posveti jednoj vrsti, Floris ima priliku upoznati pojedinačne parove sova. Za snimanje njegovih nevjerojatnih slika podjednako su zaslužni njegovo poznavanje terena i njegove fotografske vještine. Sa svojim fotoaparatima Sony α9 mora doći na pravo mjesto.

floris smeets sony alpha 9 siva sova sjedi na stupu i zuri u fotografa

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 1000

"Posjećujem njihova lovišta", objasnio je, "koja su stare šumske čistine s mnoštvom srušenih stabala i pokušavam pronaći neke kojima ne smeta što ih snimam. Kamuflaža sove je fantastična, ali ih je zato teško uočiti. U jednom ih trenutku tražite i ništa ne vidite, a zatim iznenada ugledate sove okrenute glave i shvatite da su cijelo vrijeme bile tu. Zato moram mnogo istraživati. Katkad pronađem 10 ili 20 parova", nastavio je Floris, "prije nego što pronađem par s kojim mogu raditi. Zatim do kraja sezone posjećujem samo taj par sova da bih snimio što više slika."

floris smeets sony alpha 9 tročetvrtinski profil sive sove s žutom pozadinom

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/4.0, ISO 1000

Floris koristi Sony α9 s FE 400 mm f/2,8 G Master objektivom. Drugi α9 i FE 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 G Master objektiv koristi kao pomoćni fotoaparat kada mu je potrebna fleksibilnost objektiva za zumiranje.

"Koristila sam DSLR gotovo 20 godina prije nego što sam prešla na α9. Nakon nekoliko tjedana korištenja fotoaparata Sony α9 znala sam da nikad više neću koristiti DSLR."
floris smeets sony alpha 9 siva sova na grani promatra plijen

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/400s @ f/2.8, ISO 1000

Florisu je zbog njegova iskustva u području ekologije iznimno važno poštivanje životinja. "Nikad ne koristim mamac", objasnio je, "i sve slike prikazuju prirodno ponašanje velike sive sove."

Približavanje sovama radi snimanja nevjerojatnih slika FE 400 mm f/2,8 G Master objektivom podrazumijeva poznavanje staništa sova: "One obično sjede na određenim granama. Lete s grane na granu i često kruže zrakom nad svojim lovištem, pa često možete predvidjeti kamo će otići. Zauzmem položaj i čekam da mi se sova približi. Ne možete im se tako približiti ako hodate prema njima."

floris smeets sony alpha 9 siva sova slijeće s izvučenim kandžama

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 1600

Kada Floris snima iz blizine, brzina fotoaparata Sony α9 dolazi do izražaja. Automatsko fokusiranje i brzina snimanja od 20 sl./s bez potamnjivanja Florisu omogućuje snimanje fantastičnih slika velikih sivih sova u letu bez obzira na prepreke između njega i ptica.

floris smeets sony alpha 9 sova polijeće i s tijela joj se raspršuju kapljice vode

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 1600

"Uz DSLR ptice u letu uvijek je potrebno držati u središtu kadra da bi automatsko fokusiranje funkcioniralo. Uz Sony α9 s 693 točaka za AF, koje pokrivaju gotovo cijeli senzor, područje AF-a mogu postaviti na proširivu točku uz praćenje fokusa znajući da će AF nastaviti pratiti pticu ako napravi nagli pokret", kazao je Floris. "Ta mi mogućnost uz mogućnost zadržavanja fokusa čak i kada životinju nešto nakratko zakloni omogućuje snimanje slika koje snimam i razlog je zašto volim koristiti fotoaparat Sony Alpha."

Predstavljeni proizvodi

Floris Smeets

Floris Smeets | Norway

"Konstantna promjena u prirodi čini fotografiranje prirode toliko atraktivnim. Čak i ako svakodnevno posjećujete istu lokaciju, svaki se puta možete vratiti s drugom slikom."

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili