Fotografiranje zemlje vatre i leda

Iurie Belegurschi

Kada se Iurie Belegurschi 2008. preselio iz rodne Moldavije na Island, ubrzo se zaljubio u državu i ljude koji u njoj žive. Trinaest godina kasnije, ona je sada njegov dom i mjesto gdje vodi najveću fotografsku turističku agenciju na Islandu. Nadahnut prirodnim ljepotama države Iurie je u ruke uzeo fotoaparat i više se nikada nije predomislio, a promjenjivi pejzaž te države pretvorio je u svoj neprekidni projekt.

Iurie zahvaljujući činjenjici da živi tako blizu arktičkom krugu i njegovoj promjenjivoj klimi i svjetlosti ima brojne mogućnosti razvoja kao fotograf.

iurie belegursch sony alpha 7RIII aurora borealis na obali s velikim snijegom prekrivenim kamenjem u daljini

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16 – 35 mm f/2,8 GM | 15 s @ f/2,8, ISO 1000

"Klima i svjetlost uvijek imaju velik utjecaj na moju fotografiju", pojasnio je, "i uvijek osjećam potrebu da pratim vrijeme da se što bolje pripremim i da budem na pravom mjestu u pravo vrijeme da bih snimio najbolje slike."

Budući da se svjetlost u Islandu uvelike mijenja, zimski dani traju samo nekoliko sati, dok je ljeti dnevna svjetlost dostupna gotovo 24 sat dnevno, Iurie ima mnogo posla.

"Tijekom zime mogu provesti cijelu noć snimajući na otvorenom ako su uvjeti povoljni i vidljiva je sjeverna svjetlost! Ljeti s gotovo neprekidnom dnevnom svjetlosti imam puno vremna. Najbolja je svjetlost, onaj zlatni sat, prisutan satima oko ponoći, pa se često moram odmarati tijekom dana i snimati tijekom cijele noći."

iurie belegurschi sony alpha 7RIII sunce izlazi na horizontu na obali na kojoj su u prednjem planu obasjane velike gromade leda

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16 – 35 mm f/2,8 GM | 1/13 s @ f/22, ISO 50

Iurie kaže da je važno ne samo da je njemu ugodno dok snima na otvorenom već i da njegovi fotoaparati i objektivi mogu podnijeti teške uvjete. Njegov je komplet Sony Alpha dobro pripremljen za taj zadatak.

"Uz starije fotoaparate", pojasnio je, "trajanje baterije i LCD zaslon često su ovisili o hladnoći, no trajanje baterije fotoaparata α7R III zaista je fantastično, a ujedno je i otporan na teške vremenske uvjete, pa mogu provesti više vremena na hladnoći i snimiti više slika."

Uz vulkanski otok koji oblikuju vremenski elementi koji se mijenjaju svakog godišnjeg doba, s vremenom se stvaraju i novi krajolici, zbog čega Iurie tvrdi da mu nikada neće dosaditi fotografiranje prirode, što je i pretvorio u svoj stalni projekt.

iurie belegursch sony alpha 7RIII sunce izlazi na horizontu i obasjava veliki gejzir

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16 – 35 mm f/2,8 GM | 1/8 s @ f/16, ISO 500

"Nove se ledene špilje pojavljuju svake godine, a glacijalne rijeke neprestano mijenjaju smjer u kojem teku", pojasnio je. "To znači da neovisno o tome koliko često fotografirate određenu lokaciju, sljedeće ćete godine uvijek naići na novu kompoziciju. Na isto se mjesto vraćam i po nekoliko puta i svaki su put svjetlost i vremenski uvjeti u potpunosti drugačiji, što znači da je uvijek uzbudljivo!

Izvrsna je svjetlost očito važna pri snimanju pejzaža, no ono što Iurie zapravo traži elementi su pejzaža koji će privući pozornost gledatelja i uvući ih u prizor. "Kada mogu objediniti nešto što privlači oko gledatelja i dobru svjetlost, tada znam da imam sjajnu sliku", izjavio je Iurie.

iurie belegurschi sony alpha 7RIII aurora borealis reflektirana u mirnoj rijeci sa snijegom koji prekriva tlo

Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16 – 35 mm f/2,8 GM | 30 s @ f/2,8, ISO 1600

Da bi snimio takve prizore, koristi širokokutne objektive, a omiljen mu je objektiv Sony 16 – 35 mm f/2,8 G Master. "Često ga koristim da bih se približio objektu u prednjem planu", pojasnio je, " i tako ga zaista naglasim da bi nešto što je inače jednostavno postalo stvarno zanimljivo, a na taj način mogu dodati i dubinu u prizore pejzaža."

Kada pronađe prizor koji želi snimiti, Iurijev fokus prelazi na postavljanje savršene ekspozicije. "Na svim slikama ručno postavljam ekspoziciju", pojasnio je, "a kao smjernicu koristim histogram na zaslonu fotoaparata. Cilj je pokušati izbjeći potpune svijetle i tamne dijelove. Srećom, dinamički opseg fotoaparata α7R III taj problem čini zaista rijetkim, a mogu snimiti fantastične detalje u istaknutim dijelovima i sjenama."

iurie belegurschi sony alpha 7RIII aurora borealis pleše iznad udaljenih planina dok je u prednjem planu gejzir obasjan zelenom bojom

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16 – 35 mm f/2,8 GM | 10 s @ f/2,8, ISO 3200

Nakon snimljenog prizora konačna je faza Iurijeva kreativnog procesa sama obrada, u kojoj uživa gotovo jednako koliko i u snimanju. "To je prilika da fotograf zaista pokaže svoj stil", pojasnio je. "Kada obradim sliku, često je pustim na miru nekoliko dana, a zatim je ponovno promatram sa svježim očima. Zadivljujuće je kakve promjene unosimo nakon male pauze."

iurie belegurschi sony alpha 7RIII usamljeni fotograf na planini prekrivenoj niskim oblacima

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II | 1/1000 s @ f/8,0, ISO 200

Koji bi savjet Iurie ponudio onima koji posjećuju Island? "Obavezno se dobro pripremite", naglasio je, "i istražite sve što možete. To se ne odnosi samo na lokacije na kojima želite snimati već i na planiranje unaprijed, tako da snimite ono što želite u najboljim uvjetima. Riječ je o mnogo posla, no garantiram da ćete se vratiti kući s prekrasnim fotografijama."

Proizvodi spomenuti u ovom članku
ILCE-7RM3
Fotoaparat α7R III punog kadra od 35 mm s automatskim fokusiranjem

ILCE-7RM3

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM


x