muskarac u odijelu stoji na brezuljku na plazi

Savršeni portreti uz fotoaparat Alpha 7R IV

Kenton Thatcher

Kenton Thatcher vodeći je fotograf reklama i portreta, a ovim se poslom bavi dulje od 18 godina. Rođen je u Londonu, no sada živi u Lisabonu i poznat je po legendarnim fotografijama i jedinstvenom mogućnošću da nadahne i napuni energijom objekte širom svijeta.

kenton thatcher sony alpha 7RM4 žena u lepršavoj haljini skače u zraku

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/3200s @ f/6.3, ISO 320

"Nisam baš vičan tehnologijama", priznaje ovaj stručnjak za reklame, "samo želim raditi svoj posao kao fotograf – ali volim inovacije. A snimam dovoljno dugo da znam kada je nešto impresivno i zato sam se razveselio kada sam dobio priliku testirati α7R IV."

Govoreći o nedavnom projektu na kojem je koristio α7R IV, Kenton nastavlja “oglašavanje je pomalo show, stoga kada sam snimao portrete za nedavni projekt – i znajući što senzor fotoaparata α7R IV može – odlučio sam kadar proširiti malo više nego inače, da bismo imali mogućnosti izbora kada se pojavi na zaslonu. Sada je glava modela zauzimala samo trećinu kadra. No kada sam zumirao njezino oko i klijentu pokazao kvalitetu, nije mogao doći sebi.”

kenton thatcher sony alpha 7RM4 žena s dugim dreadlocksima kima glavom i smije se

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 85mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/4.0, ISO 100

Razina detalja koju senzor od 61 megapiksela fotoaparata α7R IV postiže, kaže Kenton, postavlja ga u istu skupinu s fotoaparatima srednjeg formata, ali uz mnoštvo prednosti, uglavnom što se tiče brzine.

“Nemojte me krivo shvatiti”, objašnjava, “godinama sam koristio kućišta srednjeg formata i ona imaju svoju funkciju, npr. za statičan rad u studiju, ali prilikom korištenja srednjeg formata, često dolazi do kašnjenja u djeliću sekunde – gubitka veze s objektom – a kod modela α7R IV to nije slučaj.”

kenton thatcher sony alpha 7RM4 crno-bijeli portret žene ispred zrcala

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/200s @ f/2.0, ISO 100

"Uz 35-milimetarske fotoaparate možete postizati još više kada je riječ o brzini i mjestu korištenja", nastavlja Kenton, "a kada kombinirate veliku rezoluciju s brzinom fotoaparata α7R IV, to je revolucionaran trenutak za format. Prije sam s nekim 35-milimetarskim fotoaparatima s nižom rezolucijom uvijek htio znati krajnji format, kako će se slika koristiti i kakvo će biti obrezivanje da bih klijentima mogao pružiti maksimalnu rezoluciju – ali više ne moram brinuti o tome jer α7R IV omogućuje odličnu fleksibilnost."

Snimanjem sve više i više lifestyle fotografija kakve klijenti sada traže, Kenton otkriva da to može učiniti samo zato jer mu α7R IV omogućuje da radi na načine koji se ne mogu usporediti ni s jednim fotoaparatom srednjeg formata.

“Postoje trendovi fotografija”, objašnjava, “a zadnjih pet ili šest godina, lifestyle je najpopularniji stil snimanja – ne samo u oglašavanju, nego i prilikom snimanja vjenčanja i portreta – mnogo prirodnih snimki s pokretima i plitkom dubinom polja. Takvu je kombinaciju bilo jako teško postići, a mnoge su snimke bile izvan fokusa, no Eye AF u stvarnom vremenu fotoaparata α7R IV sve je iz temelja promijenio. Zaista se zadržava na oku i prati ga tako dobro da mogu trčati oko objekta. Neke od ovih fotografija snimao sam pri brzini od 10 sl./s i punoj rezoluciji, a kada je okretala glavu, nisam propustio nijednu priliku. Ta će značajka posve promijeniti način na koji snimate.”

kenton thatcher sony alpha 7RM4 žena u plavoj haljini pozira na plaži

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/9.0, ISO 125

Koliko god su tehnički aspekti fotoaparata α7R IV impresionirali Kentona i njegove klijente, fotografima je vrlo važno rukovanje fotoaparatom, a ni ono ih nije razočaralo.

“Nekoliko je lijepih poboljšanja u odnosu na α7R III”, objašnjava, “za početak, držač. Vrlo je sličan modelu III, ali čim ga stavite u ruku, osjećaj je bolji. I obožavam snimati pomoću držača za okomito snimanje. Ravnoteža je briljantna, a čak i ako stavim glomazni objektiv kao što je Sony 70 – 200 mm f/2,8 GM, vrlo je stabilan u ruci.”

kenton thatcher sony alpha 7RM4 portret žene kojoj vjetar raspuhuje kosu

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/400s @ f/2.2, ISO 200

Uz to, mogućnost prilagođavanja izbornika uvelike pomaže Kentonu pri snimanju.

“Fotoaparat obuhvaća toliko mnogo funkcija”, pojašnjava, “da samo odredim najpotrebnije postavke koje mi omogućuje mnogo intuitivniji rad. Brzo snimanje toliko je važno da morate biti u situaciji kada ne trebate razmišljati o onome što radite. To je kao vožnja automobila. Kada učite voziti, svjesno prebacujete brzine u prvu, drugu ili treću, ali nakon nekog vremena ne mislite o tome – isti princip treba biti i kada koristite fotoaparat. A α7R IV to i omogućuje.”

Predstavljeni proizvodi

Kenton Thatcher

Kenton Thatcher | Portugal

"Fotografije su moje sredstvo komunikacije. O životu sam naučio više držeći fotoaparat u rukama i slušajući osobe koja sam snimao nego iz bilo koje knjige koju sam pročitao – ali, s druge strane, ja sam disleksičan"

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili