Portreti i hodočasnici

Alys Tomlinson

Sony World Photography Awards, jedan od najvećih i najcjenjenijih natječaja na svijetu, ima svoje trajno mjesto svake godine u kalendaru fotografskih natječaja. U ovogodišnjem 12. izdanju cilj nam je prikazati najbolje suvremene fotografije iz cijelog svijeta.

Nedavno smo razgovarali s Alys Tomlinson, osvajačicom nagrade za fotografa 2018. godine da bismo saznali kako su joj se život i karijera promijenili nakon nagrade koju je osvojila fotografijom "Ex-Voto"

Možete li nam reći nešto o sebi i kako se vaša fotografska karijera razvijala?

Studirala sam englesku književnost i komunikacije na Sveučilištu gdje sam se pridružila fotografskom klubu. Mnogo smo vremena provodili u tamnoj komori i tako sam se zaljubila u crno-bijelu fotografiju. Kada sam diplomirala, preselila sam se u New York i u slobodno vrijeme snimala grad. Tako sam slučajno došla do posla s časopisom Time Out. Kada sam se vratila u Veliku Britaniju, htjela sam nastaviti karijeru kao fotograf pa sam studirala fotografiju na sveučilištu Central St. Martins.

alys tomlinson oronula zgrada

© Alys Tomlinson

U kakve ste komercijalne projekte uključeni?

Vrlo su raznovrsni. Bavim se mnogim uredničkim radovima i radim s nekoliko dizajnerskih agencija, ali većinu posla obavljam u sektoru obrazovanja. Uglavnom sve snimam digitalno – i u boji, što je drugačije od mojih osobnih projekata, ali uživam u raznolikosti.

Što vas je navelo da se prijavite za Sony World Photography Awards?

Zanimljivo, znala sam za natječaj, ali nisam bila sigurna bi li moj rad odgovarao ijednoj kategoriji, pa sam ga izbjegavala. Prije isteka roka dobila sam poruku i vidjela da su uvedene nove kategorije – jedna od njih bila je "Otkrivanje" – i pomislila sam da bi moj rad odgovarao. Moram reći da me privuklo i to što je prijava bila besplatna! Mislim da sam par dana prije krajnjeg roka poslala fotografije i nisam mislila da imam šansi pobijediti.

alys tomlinson portret vere u habitu

© Alys Tomlinson

Jeste li bili uzbuđeni?

Da! I bila sam potpuno nepripremljena za intervjue koji su slijedili. Ali bilo je odlično, a osvajanjem nagrade mogla sam se vratiti i završiti projekt. Imala sam već dovoljno fotografija, ali htjela sam snimiti film o Veri, časnoj sestri koja živi u Bjelorusiji i koju sam fotografirala na početku projekta. Školovala sam se za snimanje fotografija, ali moj pomoćnik je vrhunski filmaš, pa smo zajedno otputovali u Bjelorusiju i posjetili Veru u samostanu. Ondje smo snimili ovaj prekrasan film koji stilski nalikuje mojim fotografijama.

alys tomlinson portret vere sa sklopljenim rukama

© Alys Tomlinson

To je bio prvi put da ste koristili Sonyjev fotoaparat bez zrcala. Kako ste ga pronašli?

Iskreno, bio je pravi užitak koristiti opremu, posebno jer je bilo tako tiho. Snimali smo u situacijama u kojima smo morali biti vrlo diskretni – jutarnja molitva u 5 kada se čuje u najtiši šum – a s obzirom na to da je α7S II tih, mogli snimati bez ometanja. 

alys tomlinson časne sestre u jutarnjoj molitvi.

© Alys Tomlinson

Osim posjete Bjelorusiji prilikom snimanja filma o Veri, što ste još radili ove godine?

Otkad sam osvojila nagradu, bila je ovo luda godina. Moja karijera krenula je u posve drugom smjeru zahvaljujući ogromnoj prepoznatljivosti koju mi je pobjeda donijela! Imala sam sreće i osvojila sam i druge nagrade, ali ova je bila najveća. Pretpostavljam da dovoljno dugo radim pa sam prilično poznata, ali prije par mjeseci obratila mi se istaknuta londonska galerija koja je moje djelo izložila u Parizu. Radim i na knjizi projekta koji je financiran putem Kickstartera. Iako sam to htjela učiniti prije nagrade, uspjela sam vrlo brzo dostići cilj zahvaljujući nagradi.

alys tomlinson odraz šumskih stabala u potoku

© Alys Tomlinson

Smatrate li da je Ex-Voto sada završen ili je to projekt koji bi mogao trajati beskonačno?

Mogla bih reći će trajati jer uvijek će biti hodočasnika i bilo bi zanimljivo vidjeti gdje bi me projekt mogao odvesti, ali mislim da je objavljivanje knjige prirodni završetak.

Da biste saznali više o natjecanju Sony World Photography Awards i pogledali Alysinu pobjedničku galeriju, posjetite


Alysin film "Vera" premijerno će biti prikazan u centru Somerset House u travnju 2019. Natječaj završava 4. siječnja 2019., a prijava je besplatna.

Proizvodi spomenuti u ovom članku
ILCE-7SM2
α7S E-mount fotoaparat sa senzorom punog kadra

ILCE-7SM2

SEL50F14Z
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

SEL50F14Z

SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm F 1,4 ZA

SEL35F14Z

SEL85F18

FE 85 mm F1,8

SEL85F18


x