zena u povijesnom kostimu stoji na polju dok se iza nje nalaze francuski vojnici

Kradljivci prizora

Christophe Brachet

"Snimanje fotografija za filmove ima mnogo ograničenja", otkrio je fotograf setova Christophe Brachet, "pa za snimanje onog što trebam moram biti pokretan poput mačke. Ne smijem ometati rad seta ni stupati u interakciju s osobama ispred ni iza kamere. Moram biti zaboravljen, nevidljiv da bih mogao snimiti najrealističnije fotografije. Diskretnost je moto moje profesije!"
Christophe Brachet Sony Alpha 9 žena u povijesnom kostimu stoji u polju makova © Christophe Brachet | Sony α9 + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/800s @ f/5.6, ISO 50

Christophe tvrdi da je prije bilo teže, a onda je fotoaparat Sony Alpha promijenio način na koji fotografira tijekom snimanja.

"Za moj posao prava je revolucija bio tihi zatvarač na fotoaparatima bez zrcala, kao što su Sony α9, α7R III i α7 III, koji sada koristim." Prije toga, prisjeća se, "koristili smo uređaj koji smo zvali balon, odnosno izmijenjeno kućište za snimanje pod vodom, koje je omogućivalo zvukovnu izolaciju zatvarača, jer tijekom snimanja moramo biti zaista tihi zbog bilježenja i najmanjeg zvuka."

Christophe Brachet Sony Alpha 7RII grupa francuskih glumaca u povijesnim kostimima pozira ispred fotoaparata © Christophe Brachet | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/5.6, ISO 1000

S 10 godina iskustva na mjestu fotografa setova, neka od Christopheovih najnovijih snimanja obuhvaćaju povijesne drame i komedije, uključujući "Le retour du Héros", projekt koji je donio nove izazove i nove prilike za njega i njegov fotoaparat.

"Postao sam dio projekta putem redatelja Laurenta Tirarda, i to je bio prvi put da radim s glumicom Mélanie Laurent. Zbog njih i ostatka tima zadatak je bio pravo zadovoljstvo. Osim toga, kostimi i lokacije povijesnih drama zaista su bogato i zanimljivo mjesto za fotografa."

Christophe Brachet Sony Alpha 9 jean dujardin i melanie laurent smiju se tijekom pauze u snimanju © Christophe Brachet | Sony α9 + 85mm f/1.8 | 1/500s @ f/2.8, ISO 100

"Le retour du Héros", kaže Christophe, "predstavio je poseban izazov samim time što je riječ o prenaglašenoj komediji, pa se glumci nikada ne smiju na ekranu. No, naravno, važno je snimiti fotografije gdje se glumci smiju radi promocije filma, tako da bi ljudi odmah shvatili da je riječ o komediji. Da bih to postigao, moram biti usredotočen i snimiti te posebne trenutke." Iznimno brzo fokusiranje i brzina snimanja fotoaparata α9 pomogli su mu da snimi te no i druge sjajne situacije.

Christophe Brachet Sony Alpha 9 jean dujardin galloping on horseback dressed in period costume © Christophe Brachet | Sony α9 + 85mm f/1.8 | 1/6400s @ f/2.2, ISO 50

Drugi su definirajući trenuci bili snimanje fotografija glumice koja pada u jezero i galopirajućeg glumca na konju. "Za te sam dvije fotografije", pojašnjava Christophe, "koristio način rada za uzastopno snimanje niza do 20 fotografija u sekundi". To mu je omogućilo da odabere savršenu sliku, onaj najposebniji trenutak.

"Kada snimate na taj način, ne morate se brinuti da ćete izgubiti objekt snimanja jer je fokus fotoaparata α9 iznimno precizan, a praćenje objekta savršeno je pouzdano", pojasnio je. "Brzina prijenosa i fokusiranje omogućuju mi da se koncentriram isključivo na objekt."

Christophe Brachet Sony Alpha 7RII francuski glumac stoji odjeven u dronjke i drži vreću pokraj kočije © Christophe Brachet | Sony α7R II + 85mm f/1.8 | 1/3200s @ f/1.8, ISO 100

Osim slika koje fotograf na setu mora snimiti tu su i fotografije radi promocije filma i one snimljene iza scena, za koje Christophe koristi svoj α7R II.

"Moje se fotografije koriste za promociju filma, ali i za postere", otkrio je, "a iako je ova slika glumca Jeana Dujardina snimljena tijekom snimanja filma, želio sam snimiti realističnost koju je postigao rekviziter."

Christophe često dobiva pozive za snimanje namještenih fotografija, koje pokazuju sve detalje glumaca i setova. Pri tome se oslanja na visoku rezoluciju senzora fotoaparata α7R II: "mnogi umjetnici rade na produkciji filmova, a ja želim da se taj rad vidi na svim slikama".

Christophe Brachet Sony Alpha 7RII jean dujardin i melanie laurent smiju se dok osoba s klapom priprema snimanje scene © Christophe Brachet | Sony α7R II + 85mm f/1.8 | 1/1600s @ f/1.8, ISO 100

Kombinacija okruženja i situacija znači da Christophe, njegovi fotoaparati i objektivi moraju reagirati na sve situacije s istom preciznošću. Primjerice, rad s rasvjetom na setu može biti zahtjevan. "Rasvjetom u potpunosti upravlja glavni kamerman", pojasnio je, "pa moram surađivati s njim i na vlastitim fotografijama zabilježiti ugođaj koji je stvorio." Srećom, za Christophea nema problema s prizorima slabog osvjetljenja jer senzori tvrtke Sony imaju vrhunsku osjetljivost i kontrolu šuma čak i pri visokim ISO vrijednostima.

Christophe Brachet Sony Alpha 9 jean dujardin i melanie laurent u svečanim kostimima ispred svijeća © Christophe Brachet | Sony α9 + 85mm f/1.8 | 1/125s @ f/1.8, ISO 1250

Da bi maksimalno iskoristio dostupnu svjetlost, većinom koristi brze objektive za zumiranje i objektive fiksne žarišne duljine iz Sonyjeve serije G Master i ostalih serija, uključujući objektive 24 mm f/1,4 GM, Zeiss Batis 85 mm f/1,.8, Sony Zeiss 55 mm f/1,8 i 24-70 mm f/2,8 GM.

Za fotografe poput Christophea postoji mnogo sjajnih objektiva: "Veselim se što ću početi koristiti novi objektiv od 135 mm f/1,8 GM", nasmijao se dodajući sljedeće: "Draži su mi objektivi fiksne žarišne duljine jer volim istraživati okruženje i pomicati se između slika. Moji mi fotoaparati tvrtke Sony pomažu da to učinim."

Predstavljeni proizvodi

Christophe Brachet

Christophe Brachet | France

"α7S volim jer je sitan i neupadljiv te omogućuje snimanje prirodnih trenutaka."

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili