Vidjeti nešto posebno 

Andreas Hemb 

Svaki će vam student biologije reći da je promjena progresivna. Prilagodba i inovacije stvaraju nove niše, a vrste bujaju na temelju raznolikosti. Odnosi li se to i na fotografiranje života u divljini? Je li danas, kada tehnologija pojednostavnjuje snimanje oštrih, detaljnih fotografija, ključno učiniti nešto drugačije da biste se istaknuli?

Andreas Hemb, stručnjak za divljinu, postavio si je taj zadatak zadnjih nekoliko godina.

andreas-hemb-sony-alpha-9-caplja-polijece-s-vode-uz-izrazen-zalazak-sunca-u-pozadini

© Andreas Hemb | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 100

"U dijelu svog rada odmičem se od čistih dokumentarnih snimaka i pokušavam otkriti novi aspekt fotografiranja divljih životinja, a to su emocije. Nazivam to prijelazom između jave i sna jer je fokus na snimanju osjećaja, a ne same životinje. Normalnu ste snimku vidjeli možda već 1000 puta, no ako je možete prikazati na drugačiji način, ona odmah postaje interesantnija."

Andreas ima bogato fotografsko iskustvo te je prava osoba za pomicanje granica uobičajenih fotografija divljine. Osim toga, ranije je snimao pejzaže, a između snimanja krajolika i slika koje sad stvara postoji mnoštvo poveznica.

"Divljina me oduvijek zanimala, a taj je interes nastavio rasti prilikom snimanja pejzaža. Želio sam snimkama dodati nešto živo i tako stvoriti dublju vezu. Bez obzira na to koliko krajolik bio prekrasan, činilo mi se da nešto fali. Život slici uvijek dodaje dinamiku te poboljšava sam doživljaj gledanja slike." 

andreas-hemb-sony-alpha-9-ptica-obavijena-maglom-zuri-u-fotografa

© Andreas Hemb | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/500s @ f/4.0, ISO 125 

Unatoč tome što koristi metode fotografiranja pejzaža, stručnost u snimanju divljine ključna je u dobivanju savršene fotografije. "Morate znati sve o uobičajenim aspektima fotografije, primjerice svjetlosti, pozadini i drugom, no pritom morate i snimiti životinju u posebnom trenutku. Stoga morate i dobro poznavati teren, životinja se mora ugodno osjećati s vama u blizini, morate biti dovoljno blizu za snimku te morate biti upoznati s njezinim ponašanjem – načinom na koji se kreće i reagira na okolinu – da biste bili spremni. Trenutak koji želite zabilježiti može proći u tren oka."

Nedavno je koristeći α7R III ili α9 u rodnoj Švedskoj i na Floridi snimio mnoštvo prekrasnih umjetničkih slika prirode. Panoramskim je tehnikama, primjerice, snimio snježnu čaplju koja lovi ribu. "Pratio sam je brzinom zatvarača od 1/60 s, mnogo manjom od one koja se inače koristi za snimke divljih životinja. Namjernim zamućenjem pokreta glava je ostala prilično oštra, pa možete prepoznati životinju, ali su njezina krila i pozadina zamućene." 

andreas-hemb-sony-alpha-9-ptica-polijece-s-jezera-s-ribom-u-kljunu

© Andreas Hemb | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/60s @ f/4.0, ISO 100

Andreas kaže da ugrađena stabilizacija slike (IBIS) znatno poboljšava panoramsko snimanje "jer uvijek tražim kretanje objekta, ali ne i potpuno zamućenje. Kretnje tražim na više načina, no IBIS gotovo uvijek pomaže. Želite da većina slike bude oštra, ali i da kretnje budu na pravom mjestu da biste dobili kontrast koji privlači pozornost. Pri panoramskom snimanju korisno je i to što mogu IBIS prebaciti tako da prepoznaje da stabilizaciju želim samo u jednoj osi. To mogu učiniti izravno putem objektiva, primjerice GM 400 mm f/2,8, što znatno pomaže u pogledu brzine."

Ostale značajke modela Alpha na koje se Andreas oslanja za te snimke obuhvaćaju trenutačne povratne informacije s elektroničkog tražila i način tihog snimanja. "Tišina je presudna u fotografiranju divljih životinja jer objekt snimanja ne smijete uplašiti. Zvuk mehaničkog zatvarača može zvučati kao strojnica, no uz α9 mogu snimati brzinom od 20 sl./s bez da životinje to primijete." 

andreas-hemb-sony-alpha-9-silueta-2-lava

© Andreas Hemb | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/80s @ f/2.8, ISO 4000

Pri snimanju silueta i pozadinski osvijetljenih objekata, elektroničko tražilo i histogram zaista pomažu "jer dobivate povratne informacije u trenu, pa instinktivno možete ručno ili kompenzacijom ekspozicije snimku prilagoditi svjetlosti. Snimanje uz malo sunčeve svjetlosti znatno je lakše jer je opterećenje očiju puno manje! Tihi zatvarač, IBIS i elektroničko tražilo omogućuju snimanje životinja pod niskim kutom, primjerice obrisa močvarica i labuda u svjetlucavoj vodi kojima sam se približio pomoću plutajućeg skrovišta."

andreas-hemb-sony-alpha-7RM3-odbljesak-drveca-u-vodi-s-aligatorom-koji-izgleda-naopako

© Andreas Hemb | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/25s @ f/10, ISO 100

Druga snimka s Floride prikazuje aligatora koji pliva u mirnoj vodi. U toj je snimci Andreas mudro izokrenuo kadar. Najprije vidite drveće i nebo, a zatim aligatora. U trenu kada ugledate tog grabežljivca, doživite iskonski šok. "To je vrlo jednostavna, ali i vrlo iznenađujuća tehnika, odličan primjer kako je lako nešto učiniti na drugačiji način. Cilj je, kao i s ostalim snimkama, natjerati gledatelja da zastane i razmisli o ljepoti divljine i o tome kako je možemo sačuvati za buduće generacije."

Predstavljeni proizvodi

ILCE-9

α9 sa slojevitim CMOS senzorom punog kadra

ILCE-9

ILCE-7RM3

Fotoaparat α7R III punog kadra od 35 mm s automatskim fokusiranjem

ILCE-7RM3

SEL2470GM

FE 24 – 70 mm F2,8 GM

SEL2470GM

SEL400F28GM

FE 400 mm F2,8 GM OSS

SEL400F28GM

SEL14TC

Telekonverterski objektiv od 1,4 x

SEL14TC

Slični članci

Andreas Hemb
alpha universe

Andreas Hemb

Švedska

Slika može sadržavati puno više od refleksije našeg okruženja. Svojim fotografijama ne želim samo dokumentirati, već i pokazati osjećaje.

Prikaz profila


x