aleksandra szmigiel s fotoaparatom sony alpha 9II i objektivom G Master od 600 mm

Bez premca: snimanje sportskih događanja fotoaparatom α9 II

Diego Souto i Aleksandra Szmigiel

Samo je nekolicina profesionalnih fotografa imala sreću isprobati novi Sony α9 II prije puštanja u prodaju.

Dvoje su od njih sportski fotografi Aleksandra Szmigiel iz Varšave i Diego Souto iz Madrida. Premda su fotoaparat koristili svega nekoliko tjedana, Sony α9 II već je počeo znatno utjecati na način njihova rada. U iznimno konkurentski nastrojenom području sportske fotografije najvažnije je biti prvi i o tome može ovisiti hoće li slike biti prodane i nove su značajke fotoaparata α9 II već omogućile Aleksandri i Diegu da ostvare prednost nad drugim fotografima koji koriste DSLR fotoaparate.

aleksandra szmigiel s fotoaparatom sony alpha 9II i objektivom G Master od 600 mm

„Sony α9 II vrlo je veliki korak za Sony i za sportske fotografe”, kazala je Aleksandra. „Savršen je za sve koji moraju brzo poslati fotografije uredniku i potpun je uređaj za profesionalce.” Budući da je Aleksandra bivša trkačica na srednje pruge, za nju je snimanje atletskih natjecanja prirodan odabir, a posebice utrka u sklopu europske Dijamantne lige. Za nju je Sony α9 već revolucionaran fotoaparat.

„Jedan od razloga zašto volim ovaj novi proizvod njegova je mala težina”, objasnila je, “mogu koristiti objektiv od 400 mm bez potrebe za korištenjem stativa, a to je za mene najlakši način rada.”

U međuvremenu, Diego Souto obično se može pronaći uz rub nogometnog terena. „Igrači se kreću nepredvidljivo”, objasnio je, „i zato je α9 II najbolji odabir. Zahvaljujući brzom sustavu automatskog fokusiranja nije važno ako se igrač iznenada okrene ili promijeni smjer, automatsko fokusiranje će ga pratiti i uz brzinu zatvarača o d 20 sl./s znam da ću dobiti 20 slika koje su u fokusu. Najvažnija je mogućnost odabira. Mogu odabrati točan trenutak koji želim za te snimke. Drugi fotografi koji koriste DSLR fotoaparate mogu dobiti nekoliko snimki koje nisu savršeno oštre i nisu upotrebljive, a možda su to upravo oni trenuci koje su htjeli pokazati.”

diego souto sony alpha 9II igrač real madrida udara loptu u zraku

© Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 2000

Ne radi se samo o mogućnosti odabira, koju Diego cijeni – već o tome koliko fotoaparat pojednostavnjuje snimanje. „Kada sam prije snimao pomoću DSLR-a”, kazao je, „brinuo bih hoće li sve snimke biti oštre, ali sada sam siguran da će rezultati biti odlični. Mogu se usredotočiti na druge stvari, kao što su kompozicija, pozadina i što igrač radi – ali nikad ne moram brinuti o fokusu. To mi omogućuje da budem kreativniji i to je neprocjenjivo.”

diego souto sony alpha 9II nogometaš skače da bi glavom udario loptu dok ga drugi nogometaš pokušava spriječiti

© Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 8000

Uz isti senzor od 24 milijuna piksela i brzinu snimanja od 20 sl./s možda se čini da je α9 II sličan fotoaparatu α9, ali premda su razlike naizgled male, za sportske su fotografe ogromne. Novi mehanički zatvarač dvostruko je brži, što omogućuje postavljanje slika na 10 sl./s kada je potreban mehanički zatvarač. Oba su utora za SD karticu sada kompatibilna s UHS-II karticama, a procesor je brži, što čini općenito snažniji fotoaparat. Uvedene su i vanjske promjene koje će se svidjeti korisnicima, uključujući poboljšanu otpornost fotoaparata na vremenske neprilike i poklopce za utore.

diego souto sony alpha 9II dva nogometaša bore se za kontrolu nad loptom

© Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 2000

Diego je već primijetio razliku u ergonomiji novog fotoaparat. „Gumbi su na fotoaparatu α9 II dublji i malo spužvastiji”, objasnio je, „zahvaljujući čemu je fotoaparatom još lakše rukovati, a posebice u rukavicama. I premda je težina fotoaparata približno ista, doima se mnogo lakšim zbog ravnoteže i držača.”

No možda najvažnije značajke fotoaparata α9 II koje su Aleksandri i Diegu već bile korisne mogućnosti su prijenosa fotografija. Uz ugrađeni 1000BASE-T ethernet priključak i ugrađeni Wi-Fi od 2,4 i 5 Ghz fotoaparat može prenositi fotografije putem FTP-a brže nego ikad prije i sada nudi mogućnost dodavanja glasovnih oznaka na sliku.

„Sada mogu prilagoditi gumb na fotoaparatu da bih sliku istog trena putem FTP-a poslala u redakciju”, kazala je Aleksandra. „To je vrlo korisno. Kao fotograf koji radi za agenciju, moram brzo poslati slike radi objavljivanja, pa je to veliki korak za sve kao što sam ja.”
diego souto sony alpha 9 košarkaš u zraku pokušava zaustaviti protivnikovo zakucavanje

© Diego Souto | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/2.8, ISO 1600

Nove su značajke znatno utjecale na način na koji Diego radi. „Kada sam vido da je Sony implementirao glasovne oznake, znao sam da će to biti fantastičan fotoaparat”, kazao je. I ako tome dodate Wi-Fi vezu od 5 Ghz i 1000BASE-T ethernet priključak te činjenicu da ne trebam nikakve vanjske uređaje, to je sve što mi je potrebno! Mogućnost prijenosa slika na internet prije svih ostalih ogromna je prednost u mom području. Kada se sve uzme u obzir, uz brzinu automatskog fokusiranja, brzinu snimanja, nečujni zatvarač i mogućnosti prijenosa to je jednostavno najbolji sveobuhvatni fotoaparat za sportske fotografe. Sigurno ću ga ponijeti na Olimpijske igre u Tokyju sljedećeg ljeta.”

Predstavljeni proizvodi

Aleksandra Szmigiel

Aleksandra Szmigiel | Poland

„Ne volim previše govoriti. Draže mi je priče pričati fotografijama.”

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili