vjeverica pije iz lokve

Snimanje vjeverica fotoaparatom Sony α7R IV

Gustav Kiburg

Kako ljeto polako blijedi u daleku uspomenu, boje jeseni stvaraju savršenu pozadinu za fotografa divljih životinja Gustava Kiburga. "Uvijek razmišljam o boji", kazao nam je. Razmišljam o tome gdje bih trebao sjesti i čekati i kakva će biti pozadina. Razmišljam o tome gdje se nalazi grana drveta i koje je boje lišće u pozadini. Uvijek ima mnogo stvari o kojima je potrebno razmisliti prije snimanja prve slike."

gustav kiburg sony alpha 7r4 a vjeverica s jarko crvenim listom

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/640s @ f/2.8, ISO 1000

Prilikom jednog od svojih prvih izleta u prirodu prošle jeseni Gustav je pošao u šumu da bi snimao crvene vjeverice fotoaparatom Sony α7R IV. "To su smiješne životinje. Ujesen su odlične za fotografiranje. Tijekom jeseni krzno im postaje sve deblje i narastu im dlake oko ušiju koje ih zimi štite od hladnoće."

Budući da su vjeverice male i brze, prirodno je misliti da će brži fotoaparat, kao što je Sony α9 II, biti bolji za njihovo snimanje, ali Gustav iz više razloga smatra da je α7R IV idealan fotoaparat za taj projekt.

gustav kiburg sony alpha 7r4 a vjeverica na grani s mahovinom

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 1600

Vjeverice su ujesen vrlo aktivne, objašnjava Gustav, jer zakopavaju hranu za zimske mjesece. Kako mu je α7R IV omogućio da to snimi? "Otkrio sam da je to odličan fotoaparat za snimanje njihovih aktivnosti", kazao je. "Senzor s 61,2 milijuna piksela proizvodi mnogo detalja, što mi pruža fleksibilnost jer i nakon obrezivanja slike imam dovoljno detalja za velike otiske. Uvijek govorim da prilikom snimanja divljih životinja nikad nemate dovoljno velik "doseg", a pod tim mislim na žarišnu duljinu. Zato je mogućnost obrezivanja na savršenu kompoziciju fantastična."

gustav kiburg sony alpha 7r4 vjeverica na mokroj grani

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/2.8, ISO 2000

Žarišna duljina objektiva očito je ključna za snimanje divljih životinja i kao u slučaju mnogih drugih fotografa, objektiv Sony FE 400 mm f/2,8 GM jedan je od Gustavovih omiljenih objektiva i koristio ga je za slike crvenih vjeverica. No OSS objektiv FE 200 – 600 mm f/5,6 – 6,3 G drugi je omiljeni Gustavov objektiv i njega preporučuje fotografima amaterima koji se žele okušati u snimanju divljih životinja. "Za mene je to savršen objektiv za divlje životinje", kazao je. "Ima odličnu žarišnu duljinu za divlje životinje; dok u šumi snimam vjevericu, mogu koristiti žarišnu duljinu od 300 mm, ali ako primijetim ptičicu na drvetu, mogu brzo zumirati na 600 mm. Uz to, ima 11 listića blende, zahvaljujući čemu bokeh pozadine izgleda fantastično i objekt snimanja lijepo se ističe."

gustav kiburg sony alpha 7r4 a jastreb slijeće na granu

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 1000

Drugo iznenađenje fotoaparata α7R IV brzina je automatskog fokusiranja. Gustav koristi njegovo automatsko fokusiranje s praćenjem i smatra da je savršeno za snimanje divljih životinja. "Dok sam snimao, krajičkom oka primijetio sam jastreba koji je slijetao na granu", objasnio je. "Oni lete vrlo brzo, pa nemate vremena reagirati ni razmišljati o slici. Okrenuo sam se i u djeliću sekunde fotoaparat je zaključao praćenje i snimio sam fotografiju – morate reagirati vrlo brzo, ali fotoaparat je dovoljno brz."

gustav kiburg sony alpha 7r4 vjeverica ispred lokve sa skupljenim šapicama

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 1000

Gustav strastveno voli boju i prvak je lošeg vremena. "Loše vrijeme daje boju", govori, "ne volim sunce. Fotografiji stvara oštro osvjetljenje i oštre sjene. Uvijek snimam kada je oblačno jer tada se pojavljuju boje. Uz kontrast objektiva možete vidjeti sve bogate prirodne boje, posebno kad je jesen. Ponekad koristim polarizator da bih dodatno obogatio boje, posebno u vlažnim, šumovitim okruženjima. Sve te boje ističu prekrasno prirodno okruženje vjeverica i istovremeno je savršena pozadina za njihovo živopisno, crveno zimsko krzno."

gustav kiburg sony alpha 7r4 vjeverica na kraju grane izgleda iznenađeno

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 1000

Nakon dugog dana snimanja vjeverica, ptica i ostalih životinja na koje naiđe u šumi, Gustav kaže da bez problema može snimiti 1000 fotografija u jednom danu. Ali što se događa sa svim tim fotografijama? Uz senzor od 61 milijuna piksela, to je velika količina slikovnih podataka koje treba pohraniti. "Najboljih 10 do 15 zadržim, a ostalih 985 izbrišem!", smije se Gustav. "Ne razumijem ljude koji se brinu da im treba više prostora za pohranu zbog slika s višom rezolucijom. S ljudima želim podijeliti najbolje fotografije, a ne onu koja je stota najbolja. Nikada neću koristiti te ostale fotografije, stajat će na tvrdom disku i nikada ih neću pogledati, stoga ih jednostavno izbrišem – problem je riješen!"

Predstavljeni proizvodi

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

„Loše vrijeme izvrsna je prilika za fotografije“

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili