marek arcimowicz sony rx100V silueta skupine biciklista ispod velikog drva

Mali svijet

Marek Arcimowicz

Kao avanturistički fotograf koji radi na nekim od najsurovijih i najudaljenijih lokacija, morate biti spremni na sve. Marek Arcimowicz i njegova fotografska oprema to zasigurno jesu.

Najviše koristi lagana Alpha kućišta s izmjenjivim objektivima kao što su α7R III i α6500, ali u torbi ima mjesta i za nešto još manje: kompaktni RX100 V sa snažnim senzorom od 1,0 inča i svestranim objektivom za zumiranje. To je fotoaparat koji zauzima malo prostora, ali snima slike iste kvalitete kao i puno veći modeli.

marek arcimowicz sony rx100VI skupina planinara na polovici planine smije se za fotografiju © Marek Arcimowicz | Sony RX100 VI @ 24mm | 1/1000s @ f/3.2, ISO 125
"Smiješno je", kaže Marek, "da se osobe koje vas vide s malim fotoaparatom kao što je RX100 ne odnose prema vama na očekivan način. Toliko je malen da ne shvaćaju da je to zapravo sjajan fotografski alat. Nije spektakularnog izgleda, ali kvalitetom je bolji i od nekih većih fotoaparata – ima baš sve što vam treba. Svugdje ga nosim sa sobom, a njegova mi veličina omogućuje snimanje na svim mjestima."

Prisjeća se vjenčanja prijatelja u Indiji, unuka maharadže od Jaisalmera. "To je bio poseban trenutak upoznavanja s indijskom aristokracijom. Takvo bogato iskustvo, ne u pogledu imućnosti, već boja, tekstura i ljudi, pravi je raj za fotografe. Koristio sam RX100 koji mi je omogućio da snimam fotografije bez ometanja. Pozvan sam bio kao prijatelj, pa nisam htio nikome smetati i uz to sam mogao prići sasvim blizu svemu što se događalo. To će i u osobnom i u fotografskom smislu ostati jedan od najposebnijih trenutaka u mom životu."

marek arcimowicz sony rx100V gosti na indijskom vjenčanju plešu dok se spremaju za obred © Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/30s @ f/2.8, ISO 200

RX 100 V nije neprimjetan samo zbog veličine, već i zbog značajki kao što je tihi zatvarač, kaže Marek. "Tiho snimanje uz elektronički zatvarač omogućuje vam rad bez ometanja objekta, kao da ste nevidljivi. Neke vas osobe gledaju kao da ste amater u usporedbi s velikim fotoaparatima i objektivima koje koriste, no ako mogu prići bliže i snimiti uvjerljiviju sliku, to mi daje profesionalnu prednost."

RX100 V savršen je za sve prilike, od lagodnih raskošnih vjenčanja do teških uvjeta na avanturama i snimanja u pokretu, kaže Marek. "Svjestan sam da je premalen da ga koristim kao čekić, ali znam da RX mogu sa sobom nositi godinama. Da bi me mogao pratiti po planinama i šumama, mora biti otporan, što i jest. Većinom je izrađen od metala i unatoč tome što morate biti oprezni s objektivom koji se uvlači, nebrojeno je puta bio sa mnom u pustinji, na snijegu i ledu u Alpama i Sibiru, na Himalaji u Butanu te na vlazi Bornea, pa čak i pod vodom u kućištu."

marek arcimowicz sony rx100V podvodna snimka surfera koji drzi dasku © Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/200s @ f/8.0 ISO 1600

RX100 V svestrana je zvijer sa sjajnim objektivom, fokusom i brzinom snimanja od 24 sl./s te vrhunskim performansama pri slabom osvjetljenju i visokom ISO-u. "Objektiv za zumiranje vrlo je dobre kvalitete", kaže Marek. "Mogao bi biti širi, no i ovako je odličan. Ekvivalent od 28 – 100 mm optimalan je za moj rad te zadovoljava sve potrebe dokumentarnog fotografa."

Brzi otvor blende objektiva nadopunjuje sjajne performanse senzora pri višim ISO-ima, što ovaj fotoaparat čini odličnim pri slabom osvjetljenju. "To mi je pomoglo nebrojeno puta", kaže Marek, "primjerice pri snimanju vodiča u Kašmiru prošle godine. Snimio sam ga u šatoru, uz svjetlost samo jedne ili dvije svijeće. Kao netko tko je naviknut na snimanje slajdova pri 50 ili 400 ASA, snimanje uz 640, 1000 ili čak ISO-e od 3200 zaista je nevjerojatno. Mogućnosti su neograničene."

marek arcimowicz sony rx100V dvorac ispod tamnog oblacnog neba s oceanom u prvom planu © Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 0.6s @ f/8.0, ISO 400

Marek puno koristi i videoznačajke fotoaparata RX100 V koje omogućuju snimanje 4K 30 p videozapisa te sjajnih usporenih snimki pri 960 sl./s. "Snimanje videozapisa jedna je od najvećih prednosti modela RX100 jer je kvaliteta nevjerojatna. Koristiti ga možete za općenite obiteljske i dokumentarne snimke, ali omogućuje i profesionalan rad. Nekoliko sam godina putovao s glavnim urednikom časopisa National Geographic u Poljskoj te smo zajedno snimili niz videozapisa. Jednom smo prilikom snimali na Borneu te je ekipa imala velike kamere za televizijsku produkciju s posebnom podvodnom opremom, no ta oprema nije radila. 99 % filma snimljeno je pomoću modela RX, a članovi ekipe rekli su mi da nisu očekivali tu razinu kvalitete!"

marek arcimowicz sony rx100V 2 mlada muškarca na kanuima veslaju oceanom © Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/500s @ f/8.0 ISO 1600

Marek, kojemu je uz RX100 kvaliteta i svestranost uvijek nadohvat ruci, kaže: "kada izrađujem primjerke za izložbu veličine 60 x 90 cm, posjetitelji teško mogu razaznati da su slike snimljene kompaktnim fotoaparatom koji je toliko lagan da imam osjećaj da je dio mog tijela."

marek arcimowicz sony rx100V biciklist prolazi pokraj zene koja prelazi prometnu cestu © Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/25s @ f/10 ISO 125

Predstavljeni proizvodi

Marek Arcimowicz

Marek Arcimowicz | Poland

"Dobar putnik nema fiksan plan i ne brine o dolasku na cilj" – 老子 Lǎozi (Lao Tzu, 6. – 5. stoljeće Pr. Kr.)"

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili