Detalji Alpha Universe priče
Detalji Alpha Universe priče
Sony World Photography Awards
Pobjednici 2020. 

Međunarodno priznato natjecanje Sony World Photography Awards, koje je sada u trinaestoj godini održavanja, jedan je od najpopularnijih događaja u svjetskom fotografskom kalendaru.

Cilj natjecanja Sony World Photography Awards u organizaciji Svjetske fotografske organizacije jest uspostaviti platformu za neprekidni razvoj fotografske kulture. Sony World Photography Awards to čini tako što prepoznaje važne doprinose fotografiji u prošlosti kroz nagradu Izvanredni doprinos fotografiji te tako što pronalazi nove talente budućnosti i pruža im priliku da promoviraju svoje fotografije i izlažu ih diljem svijeta. To se postiže putem programa Awards i integracijom natjecanja u kategorijama Student i Youth te Sonyjevih stipendija za kategorije Student i Professional. Druga stipendija dodatno dokazuje Sonyjevu predanost fotografskoj kulturi tako što proširuje svoj odnos s pobjednicima izvan natjecanja Awards radi razvoja karijera određenih osoba. 

Objavljeni su ukupni pobjednici za 2020. i sa zadovoljstvom ih ovdje predstavljamo. 

Fotograf godine | Pablo Albarenga, Urugvaj

Pablo Albarenga – pobjednik natjecanja SWPA za 2020.

© Pablo Albarenga, Urugvaj, finalist, Professional, kreativna fotografija, 2020 Sony World Photography Awards

Sjeme otpora radovi su koji fotografije pejzaža i područja ugroženih rudarstvom i agrobiznisom kombiniraju s portretima aktivista koji se bore da očuvaju ta područja. Pablo istražuje vezu između branitelja i njihove zemlje – svetog teritorija na kojemu počivaju stotine generacija njihovih predaka. Na fotografijama su glavni likovi priča prikazani odozgo, kao da polažu svoje živote za svoj teritorij. 

Fotograf godine u kategoriji Open | Tom Oldham, Velika Britanija

Tom Oldham – pobjednik natjecanja SWPA za 2020.

© Tom Oldham, Velika Britanija, fotograf godine u kategoriji Open, Open, portreti, 2020 Sony World Photography Awards

Black Francis crno-bijeli je portret frontmena benda Pixies Charlesa Thompsona (poznatog kao Black Francis) snimljen za časopis MOJO. Kada mu je Tom postavio pitanje o njegovoj frustraciji fotografskim snimanjima, Francis je prenio svoj očaj savršenom gestom prekrivanja lica dlanovima. Rezultat je bila ekspresivna fotografija koja je upotrijebljena kao uvodna slika za članak.

Fotograf godine u kategoriji Student | Ioanna Sakellaraki, Grčka

Ioanna Sakellaraki – pobjednica natjecanja SWPA za 2020.

© Ioanna Sakellaraki, Grčka, fotograf godine u kategoriji Student, natjecanje u kategoriji Student, 2020 Sony World Photography Awards

Aeiforia predstavlja noćne fotografije solarnih ploča, vjetroturbina i farmi akumulatora na grčkom otočiću Tilosu, prvom na Mediteranu koji koristi gotovo isključivo obnovljivu energiju. Ioanna je za svoju ustanovu osvojila Sonyjev komplet za digitalno snimanje vrijedan 30 000 €.

Dobitnica nagrade u kategoriji Alpha Female | Lily Dawson-Punshon, Velika Britanija

Lily Dawson Punshon – pobjednica natjecanja SWPA za 2020.

© Lily Dawson-Punshon, Velika Britanija, pobjednica, nagrada u kategoriji Alpha Female, 2020 Sony World Photography Awards

Lilyin portret referencira povijesne slike, a posebice sliku Djevojka s bisernom naušnicom Johannesa Vermeera, ali ona joj je dala pečat 21. stoljeća. Lily je objasnila kako je cilj njezine fotografije istraživanje odnosa između prošlosti i sadašnjosti te kako se one međusobno sukobljavaju i podupiru. 

Fotograf godine u kategoriji Youth | Hsien-Pang Hsieh, Tajvan, 19 godina

Hsien Pang Hsieh – pobjednik natjecanja SWPA za 2020.

© Hsien-Pang Hsieh, Tajvan, fotograf godine u kategoriji Youth, Youth, ulična fotografija, 2020 Sony World Photography Awards

Fotografija "Žurba" prikazuje uličnog izvođača koji naizgled užurbano hoda, ali zapravo stoji na mjestu. Nadahnut svojim iskustvom studenta koji je tek stigao u Njemačku, Hsien-Pang vidi tu sliku kao svoj komentar intenzivnog tempa života i podsjetnik drugima da uspore.

Izložba 2020. može se pogledati putem virtualne galerije na web-mjestu World Photography Organisation.


x