Mine Kasapoglu sony alpha 9 sportas posipava ruke prahom

Od sportašice do sportske fotografkinje

Mine Kasapoğlu

Uzmite jednu mjericu sportaša, provedite je kroz godine natjecanja, dodajte malo volje za fotografijom i zakuhajte je na nekim od najuzbudljivijih sportskih događaja na svijetu. Rezultat? Fotografkinja koja je fokusirana poput profesionalnog sportaša – što joj pruža prednost nad konkurencijom i unosi iskrenost u njezine fotografije. Pozdravite Mine Kasapoğlu.

"Ako niste iscrpljeni", izjavila je sa smiješkom, "možda ste nešto propustili!" Taj stav savršeno predstavlja pristup kojeg se Mine pridržava. U potpunosti je fokusirana na ono što snima, baš kao i sami sportaši. To je nešto što može proizaći samo iz istinske i strastvene povezanosti s objektom.

"Ono što mi je možda najvažnije tijekom snimanja sportova jest razmišljanje samo o tom trenutku – baš kao što to rade sportaši. Najbolje su slike nastale u trenucima kada sve oko mene nestane i kada funkcioniram kao da sam na autopilotu. Kada dopustim da me trenutak preuzme. Naravno, moguće je planirati, no to postane instinkt. Kada se nalazite u trenutku, niste gladni niti vam je hladno. Samo razmišljate o slici. Postojite samo vi i fotoaparat, a kada dovršite posao i vratite se kući, osjetite sav taj umor."
Mine Kasapoglu sony alpha 9 silueta plivaca na dasci za skokove ispred sunca © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/32000s @ f/13 ISO 160

Mine sada snima natjecateljske sportove diljem svijeta (uključujući ljetne i zimske Olimpijske igre), a skijati je počela sa samo dvije godine, dok je već sa 14 bila u nacionalnom timu Turske. Sa 16 se godina odlučila za prelazak na snowboarding, no nije se počela ponovno natjecati sve do 2006., kada je to postao olimpijski sport. 

 Tijekom tih je godina ujedno studirala fotografiju na fotografskom institutu Speos u Parizu.

"Ljubav koju osjećam prema fotografiji i sportu jedno su vrijeme bile odvojene. U dvadesetima sam snimala portrete, modu i svoj život... Voljela sam snimati portrete stvarnih ljudi, provoditi vrijeme s njima i upoznavati ih. Sve su me više privlačili stvarni trenuci, a za mene nema ničeg stvarnijeg od sporta. Tu sam počela spajati svoje dvije ljubavi."
Mine Kasapoglu sony alpha 9 igrači netballa slave pobjedu © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + 300mm f/2.8 | 1/1600s @ f/2.8 ISO 2000

Iako se na kraju nije kvalificirala, Mine je četiri godine prije igara u Vancouveru 2010. provela svaki dan trenirajući u nadi da će se moći natjecati na Igrama. Iako nije uspjela, putovanje joj je pomoglo da se oblikuje i postane osoba kakva je sada: "Fotografija je počela buditi iste osjećaje kao i natjecanje. 2010. se godine nisam kvalificirala kao sportašica, no to mi je bio prvi posao fotografkinje, trenutak kada je sve postalo stvarno."

Tijekom snimanja slika Mine traži isti element istine i stvarnosti te smatra da je njezin posao prenošenje emocija tijekom natjecanja. "Želim uhvatiti ono što sportaši osjećaju i pomoći gledateljima da i to sami osjete."

Mine Kasapoglu sony alpha 9 fokusirani sportaš © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + 300mm f/2.8 | 1/1000s @ f/2.8 ISO 1600

Što točno ona traži? Kako kadar postane dovoljno dinamičan da bi potaknuo osjećaje gledatelja? Objasnila je to svojim riječima: "Jedna od prvih stvari koje tražim je čista pozadina. Ne želim smetnje, no nije mi važna samo estetika. Želim da fotografija prikaže stanje uma sportaša – potpunu fokusiranost. Velik dio toga rezultat je pozicioniranja i korištenja odgovarajućeg objektiva, kao što je FE 70 – 200 mm f/2,8 G Master, koji često koristim."

Mine Kasapoglu sony alpha 9 vozač snowboarda brzo vozi slalom © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8 ISO 80
"Kada se objekt, primjerice skijaš, kreće prema vama, treba vam puno energije da održite korak s njim. Sony α9 čini to mnogo jednostavnijim nego prije. Ponekad koristim postavku širokog područja automatskog fokusiranja, primjerice, kada se objekt nalazi veoma blizu, no obično područje fokusiranja postavljam na srednje veliko područje fleksibilnog automatskog fokusiranja, pa se mogu pomicati kadrom da bi snimila ono što želim te da bih omogućila neprekidnom AF-u da uhvati objekt i zadrži ga u fokusu."
Mine Kasapoglu sony alpha 9 2 plivači u skoku koje gleda treća osoba © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8 ISO 400

"Da bih zabilježila emocije, tražim energiju – nešto u pokretima sportaša što će vas navesti da ostanete bez daha – pri čemu mi uvelike pomaže način rada za uzastopno snimanje niza fotografija brzinom do 20 sl./s na uređaju α9. Kada je riječ o natjecanjima, ne možete sportašu reći da nešto ponovi, no brzina od 20 sl./s omogućuje vam da odaberete odlučujući trenutak prilikom uređivanja. Onaj koji pobuđuje emocije. To je sjajno i zaista čini moj posao lakšim. Naravno, ne možete samo nasumično slikati, no unaprijedit će vašu vještinu snimanja najbolje situacije."

Mine Kasapoglu sony alpha 9 krupni plan nogu trkača u pokretu © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/16000s @ f/2.8 ISO 2500

Mine smatra da idealno vrijeme za savršenu sliku nije u određenoj fazi natjecanja, već zapravo u onom trenutku prije njegova početka: "Ti mi trenuci ne mogu dosaditi jer se zaista osjećam povezano s njima. Zamislite to. Cijeli život trenirate za ono što dolazi, a možda je riječ o utrci koja traje samo 20 sekundi. Upravo prije početka natjecanja, potencijalna je energija na vrhuncu. Svašta se može dogoditi. Zaista volim taj trenutak zbog svih tih mogućnosti. Snimajte trenutke točno prije no što se dogodi nešto sjajno. Usporedite te snimke sa svim ostalima gdje se sportaši vesele svojim medaljama – vidjeli smo dosta takvih. Možda je to drugim ljudima u redu, no meni je zanimljivije pronaći istinite trenutke neposredno prije postignuća."

Mine Kasapoglu sony alpha 9 surfer skače zrakom dok oko njega pršće voda © Mine Kasapoğlu | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8 ISO 200

Nadahnutost sportašima koje snima u središtu je onoga što Mine radi, pa na mnoge načine njezine slike predstavljaju odavanje poštovanja. Fokus je ono što potiče njezinu fotografiju baš kao što ju je poticao i kao sportašicu. "Znam koliko je truda potrebno uložiti i koliko je teško biti na njihovom mjestu. Upravo su zato svi oni za mene junaci, i to već zbog same činjenice da se ondje nalaze. Pokušala sam biti jedna od njih i nisam uspjela. Tisuću su puta bolji od mene i to me čini skromnom. Ako sam ikada umorna ili tužna, oni su mi motivacija jer vjerujem da zaslužuju sjajne slike. Želim da uvijek izgledaju dobro, pa čak i pri uređivanju nikada ne odabirem slike gdje nešto ne uspijevaju. Želim da izgledaju kao junaci."

Predstavljeni proizvodi

Mine Kasapoğlu

Mine Kasapoğlu | Turkey

"Traženje svjetlosti, energije i emocija snimljenih u pravom trenutku"

Prijavite se za primanje biltena α Universe

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili na bilten α Universe

Unesite valjanu adresu e-pošte

Nažalost, došlo je do pogreške

Čestitamo! Uspješno ste se pretplatili