Detalji Alpha Universe priče
Najbrži preživljavaju

Will Burrard-Lucas

"Prilikom zadnje posjete Antarktici na umu sam imao određenu snimku", kaže fotograf divljine Will Burrard-Lucas, "i RX10 IV je za tu snimku bio savršen odabir."

Will je tijekom plovidbe kraj obale antarktičkog poluotoka i vođenja skupina fotografa na upoznavanje sa prekrasnim pejzažima i divljinom kontinenta tražio kompoziciju koja bi povezala te scene. "Želio sam prikazati veličinu i usamljenost tog mjesta, ali da se pritom vidi i divljina koja postoji unatoč nepogodnim uvjetima."

will burrard lucas sony alpha rx10IV skupina pingvina stoji na ledenoj povrsini ispod ogromnog ledenjaka

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

Will objašnjava da je snimku pingvina u ledenom krajoliku omogućila brzina fotoaparata RX10 IV. Fotoaparat je spreman u nekoliko sekundi i daje rezultate visoke kvalitete za mnogo različitih objekata snimanja. Njegova brzina definitivno se ne može poistovjetiti s ledom. "Izašao sam na palubu broda i scena je u tom trenu bila točno ispred mene. Fotoaparat sam, nasreću, imao oko vrata, pa sam mogao brzo reagirati."

"Fotoaparat je doista sjajan. Toliko je lagan da ga uvijek možete nositi sa sobom i biti spremni, a na snimanjima divljine poput ovog nikad ne znate na što možete naići. Prilikom korištenja većih sustava obično po njih morate otići, a za to vrijeme scena koju želite snimiti može nestati."

will burrard lucas sony alpha rx10IV tuljan lezi na ledu na boku

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

Osim osvjetljenja, najvažnija je značajka fotoaparata RX10 IV njegov domet, kaže Will. "Na tom sam putovanju često snimao uz postavku potpuno otvorenog objektiva od 600 mm, što je savršeno za situacije kada se ne možete približiti divljim životinjama da ih ne biste preplašili."

will burrard lucas sony alpha rx10IV ptica leti iznad visoravni uz snijegom prekrivene vrhove u pozadini

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

Putovanje brodom istaknulo je još jednu ključnu prednost fotoaparata RX10 IV. "Brod se puno njihao zbog vjetra i valova, pa je snimanje bilo prilično zahtjevno! Na tom sam putovanju shvatio prednost korištenja malenog i laganog višenamjenskog fotoaparata. Praktičnija oprema omogućila mi je da brzo reagiram i snimim snimke koje bih zasigurno propustio s većim sustavom, a zaštita fotoaparata od vremenskih uvjeta odlično je podnijela prskanje morskom vodom, snijeg i led."

will burrard lucas sony alpha rx10IV skupina pingvina opusta se na obali

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 640

Što je s funkcijom automatskog fokusiranja? "Zadnje ažuriranje programskih datoteka poboljšalo je performanse automatskog fokusiranja, što mi je omogućilo lakše snimanje objekata kao što su ptice u letu. Automatsko je fokusiranje za višenamjenski fotoaparat vrlo impresivno, posebno u pogledu zahtjevnih objekata snimanja kao što su ptice koje lete ispod i iznad crte horizonta. No fotoaparat ih prati poput grabežljivca te ga ne ometaju valovi ni druge smetnje."

will burrard lucas sony alpha rx10IV ptica u letu iznad oceana

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 640

Prilikom snimanja brzih objekata Will je koristio način automatskog ISO-a fotoaparata RX10 IV te je postavio minimalnu brzinu zatvarača. "Za brze ptice u letu brzinu sam postavio na 1/1600 s ili 1/2000 s te sam koristio potpuno otvoreni objektiv. Obično koristim najviši mogući ISO jer je šum lako riješiti, što nije slučaj sa zamućenjem nastalim uslijed pokreta. Nije me strah koristiti više ISO-e jer je RX10 IV iznimno dobre kvalitete."

O fotoaparatu RX10 IV zaključuje sljedeće: "uz sve te korisne funkcije savršena ja nadopuna mojoj osnovnoj opremi iz serije Sony Alpha."

Predstavljeni proizvodi
DSC-RX10M4
RX10 IV s 0,03s. AF/25x optički zum

DSC-RX10M4

Slični članci
Will Burrard-Lucas
Alpha Universe

Will Burrard-Lucas

UK

Afrika je mjesto na kojem mogu disati punim plućima, krenuti na avanturu, živjeti kao obitelj i osjećati se slobodno. Tamo se osjećam najživlje i osjećam najintenzivnije osjećaje: čuđenje, sreću, spokoj, samoću, strah i uzbuđenje.

Prikaz profila


x