Na putu do ekstrema

Jaakko Posti

“Za svoje fotografije volim malo patiti; tjeram sebe na dodatne napore da bih ih snimio. Ako samo zaustavim automobil, izađem i snimim fotografije s ruba ceste, te slike nikad neću cijeniti kao one za koje sam se na skijama morao popeti na planinu. Vrijeme i patnja slici daju dodatnu vrijednost, barem po mom mišljenju.”

jaakko posti sony alpha 9 čovjek leti zrakom nakon što je trčeći preskočio brežuljak

© Jaakko Posti | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 250

Jaakkova fotografska karijera krenula je od njegove ljubavi prema boravku na otvorenom. Rastući među spektakularnim krajolicima sjeverne Finske, Jaakko je zavolio istraživanje svijeta oko sebe putem hodanja, skijanja i planinskog biciklizma. Kao i mnogi, sa sobom je nosio fotoaparat kako bi zabilježio pustolovine u koje je odlazio s prijateljima.

 “Sa svakim izlaskom moj je entuzijazam za fotografiju rastao”, kaže Jaakko. “A onda sam dobio novi fotoaparat i sve je postalo malo ozbiljnije. Sada je, mislim, odnos 50:50; fotografski i video rad kojim se bavim dobro se nadopunjava s mojom strašću za boravljenjem na otvorenom.”

jaakko posti sony alpha 7RII skijaš u brzom spustu vijuga između drveća

© Jaakko Posti | Sony a7R II + FE 55 mm f/1.8 ZA | 1/1000 s @ f/4.0, ISO 1000

To nije jednostavno. Fizičko fotografiranje pri temperaturama koje se mogu spustiti do -35 stupnjeva može biti pravi izazov. Čak i najosnovnije stvari poput rukovanja fotoaparatom u rukavicama postaju teške, no ono što mnogi fotografi ne uviđaju jest da ćete možda morati razmišljati čak i o tome kako dišete!

jaakko posti sony alpha 7RII čovjek brzo skija kroz klanac

© Jaakko Posti | Sony a7R II + 25 mm f/2.0 | 1/2500 s @ f/9.0, ISO 400

“Obično nosim dva para rukavica”, objašnjava Jaakko. “Pokušavam na rukama imati one veće jer u njima mogu upravljati osnovnim značajkama fotoaparata – postavkama otvora blende i točke automatskog fokusiranja te, naravno, gumba zatvarača. Potom, ako doista trebam rukovati fotoaparatom, skinem velike rukavice, ispod kojih nosim jedne manje, koje su vrlo tanke i tijesno prianjaju uz kožu, što uvelike olakšava rukovanje fotoaparatom. Važno je naći odgovarajuće rukavice koje udovoljavaju vašim potrebama kada snimate pri doista hladnom vremenu; morate upamtiti da je fotoaparat napravljen od magnezija; ako je vani -30 stupnjeva, i on sam može biti ekstremno hladan na dodir.”

jaakko posti sony alpha 9 snowboarder pozira sa snowboardom i automobilom u snježnom okruženju

© Jaakko Posti | Sony a9 + FE 35 mm f/1.4 ZA | 1/80 s @ f/2.2, ISO 50

Pri tako hladnom vremenu važno je pripremiti ne samo sebe, nego i fotoaparat. Kad se nađete u tako hladnim uvjetima, ne smijete ni disati u smjeru fotoaparata jer se vlaga iz vašeg daha može trenutačno zamrznuti na zaslonu, EVF-u ili površini objektiva.

“Neki bi fotografi svoj fotoaparat držali ispod jakne, ali onda morate paziti na vlagu koja se može nakupiti zbog znojenja tijela. Ta se vlaga može brzo zamrznuti kada se izloži ekstremno hladnim uvjetima, što ne prestaje kada uđete u zatvoren prostor pa morate ostaviti fotoaparat i objektive u ruksaku kako bi zrak polako ušao unutra i oprema se postupno aklimatizirala. Mnogo je toga na što treba obratiti pažnju, ali meni je to već postalo prirodno.”

jaakko posti sony alpha 7 ptičja perspektiva skijaša koji se spušta niz brzu strminu

© Jaakko Posti | Sony a7 + FE 70-200 mm f/4 G OSS | 1/2000 s @ f/8.0, ISO 320

Jaakko nam govori da je za njega jedan od najvažnijih elemenata snimanja pri ekstremnoj hladnoći raspolaganje odgovarajućom opremom. “Uvijek koristim fotoaparate Sony α7R III i Sony α9 i s njima nikad nisam imao nikakvih problema sa snimanjem na hladnoći”, kaže. “Snimao sam na -35 stupnjeva, a nova baterija za fotoaparate NP-FZ100 još uvijek radi i omogućuje snimanje. Sjećam se prve zime kad sam počeo koristiti te fotoaparate, bilo je -25 uz osjet hladnoće koji se spuštao do možda -30, a svejedno sam mogao fotografirati bez ograničenja.”

jaakko posti sony alpha 7RII biciklist polako vozi niz strmo brdo pred suncem koje zalazi

© Jaakko Posti | Sony a7R II + FE 70-200 mm f/4 G OSS | 1/1000 s @ f/5.0, ISO 640

“Zaključio sam da se moja dva fotoaparata doista lijepo nadopunjuju”, nastavlja on, “a oba mi je odlično imati uza sebe. Modelom α9 mogu dobiti najveću moguću brzinu uz 20 fps i brzo automatsko fokusiranje pa njega koristim kada trebam zabilježiti akciju. Kad snimam pejzaže ili pejzažne scene na kojima se pojavljuje planinski biciklist ili skijaš, koristim α7R III i njegov senzor od 42,4 megapiksela kako bih uhvatio što više detalja. Tako dobivam više pojedinosti u slučaju da trebam obrezivati sliku prilikom uređivanja ili je jednostavno ispisati u velikom formatu.”

Kad je riječ o objektivima, Jaakko ima cijeli niz koji koristi da bi snimio svoje slike u tako ekstremnim uvjetima. “Nekoliko je ključnih objektiva koje koristim”, kaže, “70-200 mm f/2.8 G Master, 70-200 mm f/4, Sony Zeiss Sonnar 55 mm f/1.8 ZA te 16-35 mm f/2.8 G Master. Obožavam objektiv Zeiss Sonnar 55 mm f/1.8 ZA jer je doista oštar i lijep, posebno za portrete, dok je objektiv od 16-35 mm odličan pri svim žarišnim duljinama te ga stvarno uživam koristiti. Oni mi pružaju sve što mi treba kada snimam na otvorenom.”

“Kada vozim planinski bicikl ili trčim, sa sobom nosim f/4 jer je lakši i manji, a to je ujedno i važan razlog zbog kojeg sam uopće počeo koristiti seriju Sony Alpha – uočio sam koliko mi to štedi na dimenzijama i masi ruksaka, i to mi je skijanje i vožnju biciklom učinilo puno zabavnijima jer on više nije ni približno toliko težak! Kad uđemo u zimu, očito je mnogo mračnije pa trebam najveći mogući otvor blende i tada prelazim na objektiv od 70-200 mm f/2.8 GM, koji može uhvatiti više svjetla.”

jaakko posti sony alpha 9 skijaš uz pomoć svjetiljke na glavi provjerava svoju skiju

© Jaakko Posti | Sony a9 + FE 24-70 mm f/2.8 GM | 1/40 s @ f/2.8, ISO 1600

Ekstremni vremenski i svjetlosni uvjeti mogli bi odvratiti pojedine fotografe, ali Jaakko smatra da je sve to dio uživanja. “Vrijeme i svjetlo ne mogu me zaustaviti”, govori nam, “živim unutar arktičkog kruga pa sredinom zime imamo par sati svjetla, ali ponekad uopće ne vidimo sunce. Ali ono što imamo jesu doista lijepi svjetlosni uvjeti. Takozvani "plavi sat" ovdje zimi traje nekoliko sati i odličan je za kombiniranje s umjetnom rasvjetom, čak i samo sa svjetlom svjetiljki koje se stavljaju na glavu skijaša ili planinskog biciklista koji ih koristi.”

jaakko posti sony alph 7s zabačena kućica na Islandu nad kojom se prostire aurora

© Jaakko Posti | Sony a7s + FE 16-35 mm f/4 ZA OSS | 1 s @ f/4.0, ISO 3200

Jaakko zaključuje: “Doista volim ovo područje jer uvjeti osvjetljenja toliko variraju; ljeti je stalno osvijetljeno i zlatni sat traje cijelu noć, dok zimi imamo dugačak plavi sat koji traje nekoliko sati. Nebo je sredinom zime obično stvarno prekrasno ružičasto, a tu su, naravno, i naše aurore, polarna svjetlost, koja je nevjerojatna kada se snima zimi.”

Proizvodi spomenuti u ovom članku
ILCE-7S
α7s E-mount fotoaparat sa senzorom punog kadra
ILCE-7RM2
Fotoaparat α7R II sa senzorom punog kadra s pozadinskim osvjetljenjem
ILCE-7RM3
Fotoaparat α7R III punog kadra od 35 mm s automatskim fokusiranjem
ILCE-9
α9 fotoaparat bez zrcala punog kadra sa slojevitim slikovnim CMOS senzorom
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA
SEL1635Z
Vario-Tessar T* FE 16 – 35 mm, F4 ZA OSS
SEL2470GM
FE 24 – 70 mm F2,8 GM
SEL28F20
FE 28 mm F2
SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm F 1,4 ZA
SEL70200G
FE 70-200 mm F4 G OSS
SEL70200GM
FE 70-200 mm F2.8 GM OSS
Jaakko Posti
Alpha Universe

Jaakko Posti

Finska

Jednostavno najbolja stvar koju mi je fotografija donijela sva su ona mjesta i trenuci koje sam imao priliku iskusiti uz divne ljude koje bez fotografije ne bih upoznao.

Prikaz profila


x